Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony SRS-XB33

Party i farten

Sonys nya generation trådlösa högtalare med extra bas låter bättre än tidigare.

Skrivet av / 2020-11-06 - 06:00
Sony SRS-XB33
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Sony har uppdaterat sina bärbara Extra Bass-högtalare. Förra hösten lade SRS-XB32 beslag på segern i vårt grupptest av bärbara högtalare, tack vare lång batteritid på 24 timmar och bra ljud. Men varken den eller dess syskon hade USB C-laddning, som finns på plats i den nya serien. Dessutom finns en USB-port som kan ladda mobiltelefonen, precis som föregångaren hade.

Mer robusta

De nya högtalarna har samma batteritid och verkar också mer robusta än föregångaren, som hade mjuk yta och lätt blev repig. Den nya serien är överdragen med impregnerat tyg, som verkar mer motståndskraftigt mot repor.

Det finns fortfarande inget stöd för aptX via Bluetooth, men Android-användare kan njuta av Sonys LDAC-kodek. Den har mycket större bandbredd och därför bättre ljud – nära okomprimerad kvalitet.

Sony SRS-XB33 har overraskende potent lyd til størrelsen. Foto: Sony
Sony SRS-XB33 har förvånansvärt kraftigt ljud med tanke på sin storlek. Foto: Sony

SRS-XB33: Mitten av klassen

SRS-XB33 är Extra Bass-familjens mellersta familjemedlem, det finns nämligen en ännu mindre XB23 också. XB33 är inte en av de allra minsta bärbara högtalarna, men den passar fint i en ryggsäck och tar inte våldsamt mycket plats i handbagaget.

Högtalarelementen i SRS-XB33 är så kallade fullregisterelement, vilket innebär att hela frekvensregistret återges av samma element. Förutom de två framåtriktade fullregistren sitter det ett par passiva baselement på sidorna. På SRS-XB32 satt dessa på baksidan. Om det har någon inverkan på ljudet återstår att se.

SRS-XB43 er stor, og følger opp med kraftig og god lyd. Foto: Sony
SRS-XB43 är stor och följer upp med starkt och bra ljud. Foto: Sony

SRS-XB43: den största

Om du inte gillar kompromissen med att allt ljud återges av två små fullregisterelement så ska du hellre titta närmare på den större SRS-XB43. Den är betydligt större och nästan tre gånger så tung som lillebror XB33, vilket ger den bättre förutsättningar för ett kraftfullt ljud med ett större dynamikomfång. Men den fördelen kan också snabbt bli en nackdel eftersom den tar mycket plats i bagaget – och inte går ner i en vanlig handväska. Den ligger fortfarande inom gränserna för vad jag skulle kalla bärbar – trots allt är den ju liten om man jämför med Bose S1 Pro och gigantiska Soundboks, som också betraktas som portabla högtalare.

Anslutning

Android-användare kan enkelt ansluta högtalarna med NFC, man lägger alltså bara telefonen bredvid NFC-loggan på högtalaren. iPhone-användare måste parkoppla med den på det vanliga sättet och hitta högtalaren i Bluetooth-listan på telefonen.

Högtalarna kan spela i partyläge, vilket innebär att de är trådlöst hopkopplade och spelar samma musik. Man kan också koppla ihop två stycken till stereo, men då måste man ha samma högtalarmodell. Jag har bara en av varje och XB33 och XB43 kan inte sätta ihop dem till ett stereopar. Fast det hade jag ändå inte rekommenderat, eftersom det finns en poäng med att höger och vänster kanal ska låta likadant.

Det bör påpekas att XB43 är den enda av de två som har analog AUX-ingång, om man behöver koppla in någonting med kabel.

Sony SRS-XB43 lifestyle 2
Sonys Extra Bass-högtalare har lampor som blinkar i takt med musiken. Om du vill. Foto: Sony

Blinkande ljus

Som alla Extra Bass-högtalare har både XB33 och XB43 inbyggda partylampor. Man kan ändra färgen och rytmen i Sony Music Center-appen, lyckligtvis kan de också stängas av helt.

Ljudet av Extra Bass

Som standard spelar högtalarna i Extra Bass-ljudläge, och även om jag i normala fall föredrar att stänga av alla extra ljudeffekter så låter högtalarna för platt och tråkig utan detta. Framför allt den minsta X33 tappar nästan all bas, så behåll Extra Bass på. Då blir det fylligt och fint.

Båda högtalarna har en fyllig och varm klangbalans. Det är meningen också, för att få ut så mycket ”feststämning” som möjligt ur de kompakta måtten.

Jag föredrar helt klart ljudet med Android-mobil och LDAC-kodeken, eftersom det öppnar upp sig ett rejält snäpp i diskantregistret. Ljudbilden blir mer luftig och upplöst, medan den kan uppfattas som lite instängt och tam med den vanliga AAC-kodeken.

Ljudinställningar i appen

Om du har en iPhone eller någon annan ljudkälla som inte stöder LDAC så är det en god idé att gå in i ljudinställningarna i appen och justera diskanten ett par snäpp. Jag tycker att basen är en smula svulstig för min smak, så jag sänker den lite. Om jag däremot befinner mig i situationer där det bjuds på något extra gott i glaset är det roligare med den extra basen som högtalarna ger direkt ur kartongen. Även om det alltså låter lite färgat.

Sony Music Center app
Med Sony Music Center-appen kan du göra ljudinställningar, men också välja vilken typ av ljuseffekter du vill ha – eller inga alls. Foto: skärmdump

Fängslande

Jag måste säga att jag blir förtjust i det pigga ljudet. Speciellt från den minsta XB33, som låter nästan lika fyllig och bra som den stora XB43. XB43 har markant bättre dynamik när man vrider upp volymen, och den har dessutom mer utsträckt bas och mer distinkt diskant. Å andra sidan är den så mycket större att den är opraktisk att ha med sig. SRS-XB33 har ett mycket mindre fotavtryck och är smidigare.

Sony SRS-XB33 colors
Sony SRS-XB33 finns i fyra färger: svart, röd, gråbrun och blå. Foto: Sony

Konkurrenter

I mina öron är XB33 även bättre än JBL Charge 4 och röståtergivningen är mer öppen och tydlig än i föregångaren XB32, som vi också gillade men som låter lite mer nasal jämfört med den nya. XB33 skiljer också instrument och röster från varandra på ett bättre sätt. Den är helt enkelt mycket bättre balanserad än XB32.

Både den mellanstora SRS-XB33 och den större SRS-XB43 har en snarlik klangbalans. Om du vill ha extra kraft kan jag definitivt rekommendera SRS-XB43. Den har som sagt betydligt större kraftresurser i hela frekvensregistret och separerar tonerna ännu bättre än lillebror.

XB43 flåsar inte direkt ljudtrycksmonstret JBL Boombox 2 i nacken, fast så ligger ju priset en bra bit under hälften också. Vilket innebär att du kan få två Sony-högtalare för samma pengar och koppla dem i stereo – och då är det genast sayonara till Boomboxen. Stereoljudet du får från två högtalare som är placerade ett par meter från varandra krossar ljudet från en enda boomblaster. Däremot får Sony det svårt mot ljudet från ett par ännu större – och dyrare – Ultimate Ears Hyperboom. Som låter både större och renare, med ännu bättre dynamik.

Sony SRS XB43 colors
SRS-XB43 finns i färgerna svart och blått. Foto: Sony

Slutsats

SRS-XB33 och SRS-XB43 är ett levande bevis på att Sony kan konsten att packa in imponerande fyllig och bra bas i kompakta och billiga bärbara högtalare. Den största XB43 är visserligen inte superkompakt, men den låter fortfarande ännu större än den ser ut. Mest imponerande är dock XB33, som har en mer praktisk storlek och ändå ger mycket av vad storebror XB43 har att erbjuda. Båda kan spela i partyläge med andra Extra Bass-högtalare, och två likadana högtalare kan länkas ihop till stereo.

Ladda ner appen för att få ut mesta möjliga av högtalarna, där kan du göra olika ljudinställningar och ändra rytm, mönster och färg på de blinkande lamporna. Eller släcka dem helt.

På det stora hela är både XB33 och XB43 bra, bärbara högtalare som passar väldigt till väldigt mycket.

Produkter i detta test

Sony SRS-XB43

Party i farten

Sonys nya generation trådlösa högtalare med extra bas låter bättre än tidigare.

SRS-XB33 har ett förvånansvärt fylligt och bra ljud för att vara så kompakt. Den större XB43 har ännu mer av allting och dessutom renare röster och instrument.
SRS-XB33 låter lite platt när den tvingas spela högt och bastrycket är begränsat. SRS-XB43 är för stor för handväskan och även om den är kraftigare så är inte skillnaden som natt och dag.
Läs hela testet
Karakter
Sony SRS-XB33
Basic

Ljud & Bild tycker

SRS-XB33 har ett förvånansvärt fylligt och bra ljud för att vara så kompakt. Den större XB43 har ännu mer av allting och dessutom renare röster och instrument. SRS-XB33 låter lite platt när den tvingas spela högt och bastrycket är begränsat. SRS-XB43 är för stor för handväskan och även om den är kraftigare så är inte skillnaden som natt och dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Ljud & Bild
Rulla till toppen