Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL C935U

Når inte hela vägen

Vi är vana vid att få mycket för pengarna av TCL. Men man måste kunna förvänta sig ännu mer än vad C935U levererar.

Publicerad 2022-11-22 - 08:00
TCL C935U
Geir Gråbein Nordby

Innehållsförteckning

TCL har gång på gång visat oss att det går att göra kvalitet till ett rimligt pris. Även när det gäller soundbar-högtalare, så därför är vi väldigt nyfikna på vad C935U har att erbjuda. Inte minst på Atmos-området.

Subwoofern har en sidomonterad 8-tumsbas i ett kabinett som vi hade velat var lite bättre dämpat. Foto: TCL

TCL C935U

Högtalaren är fin att titta på. Den är klädd i tyg och ser dyrare ut än den faktiskt är. Du hittar två HDMI-ingångar på baksidan, plus en utgång med eARC som bland annat stöder högupplöst Dolby Atmos och DTS:X.

TCL har också fått budgeten att räcka till en Wi-Fi-anslutning som stöder både Google Chromecast och Apple AirPlay, och som via Play-Fi kan kopplas till multiroom tillsammans med andra Play-Fi-produkter – oavsett märke.

C935U stöder både Dolby Atmos och DTS:X, men i stället för separata topphögtalare sker magin genom både ljudbehandling och rent mekaniskt genom noggrant uträknade former och vinklar inne i kabinettet. TCL kallar den akustiska tekniken för Ray-Danz, eftersom ljudvågor styrs i strålar som ”dansar” runt på insidan och fasförskjuts på sin väg ut mot lyssnaren.

Fjärrkontrollen ligger skönt i handen och ger information om funktionerna du trycker på med text på en liten display högst upp. Smart, och en ovanlig detalj i denna prisklass.

Två HDMI-ingångar plus en utgång med eARC. Skulle du behöva en optisk digital ingång finns det också. Foto: TCL

Ljud

TCL återger dialoger klart och man hör tydligt formuleringarna mellan de olika förarna och teamcheferna när de skriker på varandra så det ryker om det i Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive. Rösterna är bara lite tunna eftersom högtalaren inte har särskilt mycket energi längre ner i mellanregistret.

Subwoofern bidrar i basregistret när bilarna smäller in i skyddsräcket, men den uppför sig inte helt kontrollerat. Basen uppfattas som lite färgad, vilket vi också befarade när vi lyfte och kände på subwoofern. Den väger nämligen inte mycket, med sina tunna kabinettväggar och otillräckliga dämpning.

Ljudet är rent allmänt lite tunt, så att soundbar och subwoofer inte riktigt hänger ihop ljudmässigt. Det blir ett ”glapp” mellan dem.

– Jag tycker inte att det finns all världens surroundkänsla här heller, konstaterar Geir.

Audun håller med.

Vi har haft goda erfarenheter av Ray-Danz-tekniken tidigare, men vi upplever inte att den har utnyttjats till sin fulla potential här. Ljudbilden är lite smalare än vad vi förväntar oss av en soundbar i den här klassen.

TCL C935U
Fjärrkontrollen till TCL C935U ligger fint i handen och displayen ger en bra överblick. Foto: TCL

Musik

Musik i stereo avslöjar ytterligare bristen på samspel mellan soundbar och subwoofer. Charlie med Tones and I är en underhållande poplåt med bra driv, men med TCL mullrar basen på egen hand, det saknas dynamik i mellanregistret och diskanten är inte speciellt luftig. Det är ont om liv i slagverket och även om det är mycket bas så känner vi inte för att dansa.

När basgitarren glider upp längs banden i First Aid Kits countryrock går den från att ha mycket kropp i botten till att vi nästan tror det är tunna gitarrsträngar i de ljusaste tonerna. Det saknas helt klart information i det övre basområdet här.

Slutsats

På papperet har TCL C935U det mesta man letar efter i en soundbar. Hela två HDMI-ingångar samt en utgång med eARC ger bra flexibilitet och den kan dessutom streama musik över nätverket. Med en prydlig fjärrkontroll och stöd för både Dolby Atmos och DTS:X.

Ljudkvaliteten är helt medelmåttig. Dialogerna är tillräckligt tydliga och subwoofern bidrar fint i basområdet. Tyvärr finns det inte tillräckligt med energi i det nedre mellanregistret och den övre basen, så man får ett glapp mellan soundbar och subwoofer. Man hör det hela tiden, men det är speciellt märkbart med musik. Dessutom tycker vi inte att surroundeffekten är något att skryta med.

Karakter
TCL C935U
Basic

Ljud & Bild tycker

Välutrustad. Nätverksfunktioner med streaming. Tydlig dialog. Tunt ljud, dåligt samspel mellan soundbar och subwoofer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen