Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL C935U

Når inte hela vägen

Vi är vana vid att få mycket för pengarna av TCL. Men man måste kunna förvänta sig ännu mer än vad C935U levererar.

Skrivet av / 2022-11-22 - 08:00
TCL C935U
Geir Gråbein Nordby

Innehållsförteckning

TCL har gång på gång visat oss att det går att göra kvalitet till ett rimligt pris. Även när det gäller soundbar-högtalare, så därför är vi väldigt nyfikna på vad C935U har att erbjuda. Inte minst på Atmos-området.

Subwoofern har en sidomonterad 8-tumsbas i ett kabinett som vi hade velat var lite bättre dämpat. Foto: TCL

TCL C935U

Högtalaren är fin att titta på. Den är klädd i tyg och ser dyrare ut än den faktiskt är. Du hittar två HDMI-ingångar på baksidan, plus en utgång med eARC som bland annat stöder högupplöst Dolby Atmos och DTS:X.

TCL har också fått budgeten att räcka till en Wi-Fi-anslutning som stöder både Google Chromecast och Apple AirPlay, och som via Play-Fi kan kopplas till multiroom tillsammans med andra Play-Fi-produkter – oavsett märke.

C935U stöder både Dolby Atmos och DTS:X, men i stället för separata topphögtalare sker magin genom både ljudbehandling och rent mekaniskt genom noggrant uträknade former och vinklar inne i kabinettet. TCL kallar den akustiska tekniken för Ray-Danz, eftersom ljudvågor styrs i strålar som ”dansar” runt på insidan och fasförskjuts på sin väg ut mot lyssnaren.

Fjärrkontrollen ligger skönt i handen och ger information om funktionerna du trycker på med text på en liten display högst upp. Smart, och en ovanlig detalj i denna prisklass.

Två HDMI-ingångar plus en utgång med eARC. Skulle du behöva en optisk digital ingång finns det också. Foto: TCL

Ljud

TCL återger dialoger klart och man hör tydligt formuleringarna mellan de olika förarna och teamcheferna när de skriker på varandra så det ryker om det i Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive. Rösterna är bara lite tunna eftersom högtalaren inte har särskilt mycket energi längre ner i mellanregistret.

Subwoofern bidrar i basregistret när bilarna smäller in i skyddsräcket, men den uppför sig inte helt kontrollerat. Basen uppfattas som lite färgad, vilket vi också befarade när vi lyfte och kände på subwoofern. Den väger nämligen inte mycket, med sina tunna kabinettväggar och otillräckliga dämpning.

Ljudet är rent allmänt lite tunt, så att soundbar och subwoofer inte riktigt hänger ihop ljudmässigt. Det blir ett ”glapp” mellan dem.

– Jag tycker inte att det finns all världens surroundkänsla här heller, konstaterar Geir.

Audun håller med.

Vi har haft goda erfarenheter av Ray-Danz-tekniken tidigare, men vi upplever inte att den har utnyttjats till sin fulla potential här. Ljudbilden är lite smalare än vad vi förväntar oss av en soundbar i den här klassen.

TCL C935U
Fjärrkontrollen till TCL C935U ligger fint i handen och displayen ger en bra överblick. Foto: TCL

Musik

Musik i stereo avslöjar ytterligare bristen på samspel mellan soundbar och subwoofer. Charlie med Tones and I är en underhållande poplåt med bra driv, men med TCL mullrar basen på egen hand, det saknas dynamik i mellanregistret och diskanten är inte speciellt luftig. Det är ont om liv i slagverket och även om det är mycket bas så känner vi inte för att dansa.

När basgitarren glider upp längs banden i First Aid Kits countryrock går den från att ha mycket kropp i botten till att vi nästan tror det är tunna gitarrsträngar i de ljusaste tonerna. Det saknas helt klart information i det övre basområdet här.

Slutsats

På papperet har TCL C935U det mesta man letar efter i en soundbar. Hela två HDMI-ingångar samt en utgång med eARC ger bra flexibilitet och den kan dessutom streama musik över nätverket. Med en prydlig fjärrkontroll och stöd för både Dolby Atmos och DTS:X.

Ljudkvaliteten är helt medelmåttig. Dialogerna är tillräckligt tydliga och subwoofern bidrar fint i basområdet. Tyvärr finns det inte tillräckligt med energi i det nedre mellanregistret och den övre basen, så man får ett glapp mellan soundbar och subwoofer. Man hör det hela tiden, men det är speciellt märkbart med musik. Dessutom tycker vi inte att surroundeffekten är något att skryta med.

Karakter
TCL C935U
Basic

Ljud & Bild tycker

Välutrustad. Nätverksfunktioner med streaming. Tydlig dialog. Tunt ljud, dåligt samspel mellan soundbar och subwoofer.

Också i detta test:

5 soundbar-högtalare med subwoofer

Sonos Ray + Sub Mini

Bra samspel – men saknar något viktigt

Sonos billigaste soundbar klarar sig inte särskilt bra på egen hand. Men vad händer om den får hjälp av subwoofern Sub Mini?

Tydliga dialoger, bredare ljud än storleken antyder. Fina, rena bastoner. Bästa basen i klassen?
Ingen HDMI och ingen Dolby Atmos. Det finns alternativ som har bättre surroundeffekt. Inte den piggaste dynamiken.
Läs hela testet

Klipsch Cinema 400

Saknar Atmos-surround

Klipsch Cinema 400 kan spela högt och rent med kraftfull bas, men den stora surroundkänslan uteblir.

Klipsch Cinema 400 skapar en grandios ljudbild med bra bredd, jämn klangbalans och fyllig bas från subwoofern.
Stöder inte Dolby Atmos och saknar särskild högtalare för centerkanalen. Den kraftfulla basen kan verka lite okontrollerad.
Läs hela testet

JBL Bar 500

Amerikanska muskler

JBL:s soundbar levererar en stor och mäktig ljudbild med riktigt tuff bas!

JBL Bar 500 ger en bra surroundkänsla samtidigt som dialogerna är krispiga och tydliga. Den hårda basen bidrar till att både film och musik är riktigt fängslande.
Bar 500 har inga uppåtriktade Atmos-högtalare och subwoofern tar lite mer plats än de kompakta alternativen.
Läs hela testet

Samsung HW-Q610B

Livar upp TV-rummet

Samsung HW-Q610B ger ett stort ljud för pengarna och visar hur viktig det är med en subwoofer. Men den fungerar bättre med film än med musik.

Stor ljudbild, fint intryck av ljud uppifrån. Stor underhållningsfaktor med film. Tydliga och fylliga dialoger, bra tryck i basen med film och TV.
Subwoofern är för trög och svulstig med musik och bör dämpas en del.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Studioljud hemma

Ljud & Bild
Rulla till toppen