TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Samsung HW-Q610B

Livar upp TV-rummet

Samsung HW-Q610B ger ett stort ljud för pengarna och visar hur viktig det är med en subwoofer. Men den fungerar bättre med film än med musik.

forfatter
Publicerad 2022-11-22 - 08:00
L&B tycker
Stor ljudbild, fint intryck av ljud uppifrån. Stor underhållningsfaktor med film. Tydliga och fylliga dialoger, bra tryck i basen med film och TV.
Subwoofern är för trög och svulstig med musik och bör dämpas en del.
Specifikationer
 • Bredd som skärmstorlek: 48 tum
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: Nej
 • Nätverk: Nej
 • Trådlöst: Bluetooth
 • Röststyrning: Nej
 • Analog ingång: Nej
 • Subwoofer: Ja, trådlös
 • Mått: 103 x 5,7 x 10,5 cm
 • Färg: Svart
 • Webb: samsung.com
Riktpris: 6500Pr. 2022-11-22 Produktsida

Innehållsförteckning

Samsung har putsat lite på budgetfavoriten Q610A och ger oss här en pyttelite bredare soundbar som har fått Samsungs nya design med avskurna hörn på fronten.

Samsung HW-Q610B (2)
Foto: Samsung

Samsung HW-Q610B

Föregångaren hade en HDMI-utgång med normal ljudretur (ARC) men HW-Q610B har fått utökad ljudretur (eARC) med större bandbredd. Även föregångaren hade stöd för 3D-ljudformatet Dolby Atmos med ljud uppifrån, men bara i komprimerad form. Q610B kan däremot ta emot en Dolby Atmos-signal av okomprimerad kvalitet (TrueHD), som du får från både 4K Blu-ray-filmer och vissa PC-spel (och Xbox, men inte PS5). Det rivaliserande formatet DTS:X stöds också.

Läs också Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
STV D44285 H

Samsung-högtalaren har vänster-, höger- och centerkanaler, med ett separat diskantelement till varje kanal. Dessutom har den två öppningar på ovansidan med så kallad ”Acoustic Beam”-teknik, som skickar höjdinformationen i ljudspåret upp mot taket.

Här får du även en trådlös subwoofer, som tillför den viktiga basinformationen som gör film- och spelupplevelser mer underhållande. Vill du ha bakhögtalare finns ett trådlöst kit med högtalare och förstärkare som kan köpas till.

Om du vill använda HW-Q610B för musik måste du antingen använda appar på TV:n eller streama från mobilen via Bluetooth. Det finns inga nätverksfunktioner.

Samsung HW-Q610B connections 2
Samsung HW-Q610B har en separat HDMI-ingång utöver utgången med eARC. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljud

Ljud från filmer fungerar riktigt bra med Q610B. Snabba cash ger en bra känsla av surroundljud och av att ljudet breder ut sig runt oss på sidorna, men även ovanför. Man får inte det enorma halvklot av ljud som kännetecknar ännu mer avancerade soundbars eller – ännu bättre – surroundsystem med separata högtalare i taket. Men det är en riktigt bra kompromiss. Mycket bättre än Sonos Ray, och även bättre än Klipsch Cinema 400.

Samsung HW-Q610B Q-Symphony
Om du har en Samsung-TV från 2020 eller senare har den förmodligen Q-Symphony, då kan de inbyggda högtalarna spela tillsammans med HW-Q610B för att ge en ännu större ljudbild. Illustration: Samsung

Dahmer är en både spännande och skrämmande TV-serie om seriemördaren där stämningen främst skapas av musiken och dialogen. Samsung återger det bra, speciellt dialogen uppfattas som renare och klarare än med TCL, och ljudbilden är större än med både Klipsch och Sonos.

– Här finns bättre talförståelse, säger Audun.

Och ja, jämfört med både TCL och Klipsch återges Dahmer med bättre klang i mellanregistret, med bättre dynamik och en mer naturlig återgivning av hela registret.

Samsung HW-Q610B Atmos illustration
Acoustic Beam-tekniken simulerar ljud uppifrån när WH-Q610B tar emot en Dolby Atmos-signal. Illustration: Samsung

Musik

Samsungs svagheter avslöjas i störst utsträckning när man spelar musik. Det är subwoofern som drar det kortaste strået, genom en tämligen slapp och ganska ihålig bas. Det avslöjas inte i lika tydligt av filminnehåll, eftersom basen då i högre grad är bortkopplad från de andra kanalerna. Med musik i stereo måste subwoofern å andra sidan spela som en gemensam enhet tillsammans med högtalarna, och det klarar den inte riktigt av. Oavsett om det är countryrock à la Out of My Head med First Aid Kit eller elektropop som Charlie med Tones and I som så blir suben för okontrollerad och färgad. Det slutar med att vi dämpar den ganska ordentligt.

Samsung HW-Q610B
Foto: Samsung

Slutsats

Samsung WH-Q610B är en soundbar som gör mycket bra. Den har en stor ljudbild med ett fint intryck av surroundljud, och med tanke på priset gör den väldigt mycket rätt. Jämfört med soundbars utan subwoofer visar den i allra högsta grad varför man behöver en sådan, eftersom den extra fylligheten och tyngden i basen gör filmerna betydligt mer spännande.

Samsung har både större ljud och renare dialoger än många andra. Kompromissen ligger i suben, som inte är tillräckligt snabb eller linjär för att fungera särskilt bra med musik.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

TCL C935U

Når inte hela vägen

Vi är vana vid att få mycket för pengarna av TCL. Men man måste kunna förvänta sig ännu mer än vad C935U levererar.

Välutrustad. Nätverksfunktioner med streaming. Tydlig dialog.
Tunt ljud, dåligt samspel mellan soundbar och subwoofer.

Sonos Ray + Sub Mini

Bra samspel – men saknar något viktigt

Sonos billigaste soundbar klarar sig inte särskilt bra på egen hand. Men vad händer om den får hjälp av subwoofern Sub Mini?

Tydliga dialoger, bredare ljud än storleken antyder. Fina, rena bastoner. Bästa basen i klassen?
Ingen HDMI och ingen Dolby Atmos. Det finns alternativ som har bättre surroundeffekt. Inte den piggaste dynamiken.

Klipsch Cinema 400

Saknar Atmos-surround

Klipsch Cinema 400 kan spela högt och rent med kraftfull bas, men den stora surroundkänslan uteblir.

Klipsch Cinema 400 skapar en grandios ljudbild med bra bredd, jämn klangbalans och fyllig bas från subwoofern.
Stöder inte Dolby Atmos och saknar särskild högtalare för centerkanalen. Den kraftfulla basen kan verka lite okontrollerad.

JBL Bar 500

Amerikanska muskler

JBL:s soundbar levererar en stor och mäktig ljudbild med riktigt tuff bas!

JBL Bar 500 ger en bra surroundkänsla samtidigt som dialogerna är krispiga och tydliga. Den hårda basen bidrar till att både film och musik är riktigt fängslande.
Bar 500 har inga uppåtriktade Atmos-högtalare och subwoofern tar lite mer plats än de kompakta alternativen.
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

5 tips: Så låter din soundbar bäst Har du precis köpt en ny soundbar? Här får du några enkla tips som gör installationen till rena rama barnleken.
Fem decennier med Polk Amerikanska Polk Audio har gjort högtalare i 50 år. R200AE är en jubileumsmodell, signerad av företagets grundare.
Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Följ Ljud & Bild