Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Ray + Sub Mini

Bra samspel – men saknar något viktigt

Sonos billigaste soundbar klarar sig inte särskilt bra på egen hand. Men vad händer om den får hjälp av subwoofern Sub Mini?

Av / 2022-11-22 - 08:00
Sonos Ray + Sub Mini
Geir Gråbein Nordby

Nyligen lanserade Sonos en ny instegsmodell som heter Ray. Den lägger sig under Beam i pris och storlek, och riktar sig mot de som vill ha bättre ljud från sin TV men som kanske inte bryr sig så mycket om den senaste tekniken.

En bredd på lite mer än en halvmeter motsvarar en 24-tums TV. De rundade formerna smälter in fint i alla miljöer. Och den har en peksensor på toppen som gör att den kan pausa och starta musiken och höja och sänka volymen.

Sonos Ray kan placeras på en TV-bänk, men är även gjord för väggmontering. Väggfäste kostar ett par hundralappar extra.sonos-ray-connections

Letar du efter HDMI? Leta vidare … Foto: Sonos

Sonos Ray saknar HDMI

Ray kan användas med den användarvänliga Sonos-appen och rent streamingmässigt kan den göra allt som alla Sonos-produkter kan – inklusive TruePlay-rumskorrektion. Men när det gäller anslutningar är den hårt nedbantad.

Största bristen är HDMI. Kontakten som är standard på i stort sett alla andra soundbar-högtalare och TV-apparater saknas helt. I stället måste du använda en optisk digitalkabel från TV:n. Förutom att det kräver en extra kabel så begränsar det formatstödet. Säg farväl till Dolby Atmos och DTS:X (DTS stöds inte alls). Du måste ta till ett par extra knep om du vill använda TV:ns fjärrkontroll för att styra volymen i högtalaren. Sonos Ray måste programmeras för att lära sig TV:ns fjärrkontroll, vilket inte hade behövts med HDMI eftersom kommandona då skickas via kabeln.

Sonos-Ray-touch-control
Sonos Ray kan styras från ovansidan. Foto: Sonos

Sub Mini

Nya Sub Mini är en cylindrisk liten krabat, betydligt mindre än storebror Sub. Två runda 6-tums baselement är gömda i mitten av subwoofern, med en öppning ut på vardera sidan. De är placerade symmetriskt rakt mittemot varandra för att förvrängningar ska ta ut varandra. Storebror är en basreflexkonstruktion men Sub Mini är en sluten tryckkammare. På så sätt undviker man turbulensen i en basreflexport, vilket gör det lättare att skapa ren bas.

Sonos Sub Mini & Ray pairing
Soundbar och subwoofer paras ihop i appen. Foto: skärmdump

Anslutning

De två enheterna är lätta att koppla ihop i appen. Först kopplas de till nätverket var och en för sig, sedan kan de grupperas tillsammans. Mot slutet bör man ha en iPhone, det är nödvändigt om man ska använda TruePlay-rumskorrektion. Mobilens inbyggda mikrofon används för att mäta ljudet från högtalarna och rummet, och ljudet korrigeras för att få fram ett renare och bättre ljud till örat.

Sonos Sub Mini & Ray white
Den cylinderformade Sonos Sub spelar renare bas än de flesta i klassen, och gör det allra bästa av Ray. Foto: Sonos

Ljudet av Sonos Ray och Sub Mini

Ljudet från den här kombon är rent och snyggt, och subwoofern har testets bästa basljud. Den är ren och ofärgad och har bra dynamik. Den har också en väldigt fin sammanhållning med soundbar-högtalaren vilket gör att ljudet känns helgjutet. Dialoger i film är bland de allra bästa.

Känslan av surroundljud är däremot inte den bästa och det finns inte heller någon speciell bredd i ljudbilden. Jämfört med Samsung HW-Q610B och Klipsch Cinema 400 saknas känslan av rymd.

Musik i stereo låter bra. Subwoofern hänger med i svängarna och sångröster låter rent och tydligt. Dynamiken är bra, även om ett par aktiva högtalare till samma pris förmodligen skulle klara sig bättre i den disciplinen.

Även med musik blir stereobredden lite snäv, eftersom Ray är så smal. Men sammantaget funkar det bra.

Sonos Sub Mini & Ray black
Foto: Sonos

Slutsats

Tillsammans med Sub Mini ger Sonos Ray en bra musikupplevelse, där hela frekvensomfånget framträder och samspelet mellan soundbar och subwoofer är bättre än hos många andra. Sonos soundbar-högtalare blommar ut mycket bättre tillsammans med en subwoofer och det råder ingen tvekan om att Ray också förtjänar en sub.

Problemet är Ray. För även om den visar sin bästa sida tillsammans med suben så kan vi helt enkelt inte komma över att den saknar HDMI, och den stöder inte moderna ljudformat. Vi kan inte begripa vem som hellre skulle vilja ha Ray än Beam, som är ett steg upp. Med både HDMI och Dolby Atmos, och som enkelt kan styras från TV:ns fjärrkontroll.

Karakter
Sonos Ray + Sub Mini
Basic

Ljud & Bild tycker

Tydliga dialoger, bredare ljud än storleken antyder. Fina, rena bastoner. Bästa basen i klassen? Ingen HDMI och ingen Dolby Atmos. Det finns alternativ som har bättre surroundeffekt. Inte den piggaste dynamiken.

Också i detta test:

5 soundbar-högtalare med subwoofer

TCL C935U

Når inte hela vägen

Vi är vana vid att få mycket för pengarna av TCL. Men man måste kunna förvänta sig ännu mer än vad C935U levererar.

Välutrustad. Nätverksfunktioner med streaming. Tydlig dialog.
Tunt ljud, dåligt samspel mellan soundbar och subwoofer.
Läs hela testet

Klipsch Cinema 400

Saknar Atmos-surround

Klipsch Cinema 400 kan spela högt och rent med kraftfull bas, men den stora surroundkänslan uteblir.

Klipsch Cinema 400 skapar en grandios ljudbild med bra bredd, jämn klangbalans och fyllig bas från subwoofern.
Stöder inte Dolby Atmos och saknar särskild högtalare för centerkanalen. Den kraftfulla basen kan verka lite okontrollerad.
Läs hela testet

JBL Bar 500

Amerikanska muskler

JBL:s soundbar levererar en stor och mäktig ljudbild med riktigt tuff bas!

JBL Bar 500 ger en bra surroundkänsla samtidigt som dialogerna är krispiga och tydliga. Den hårda basen bidrar till att både film och musik är riktigt fängslande.
Bar 500 har inga uppåtriktade Atmos-högtalare och subwoofern tar lite mer plats än de kompakta alternativen.
Läs hela testet

Samsung HW-Q610B

Livar upp TV-rummet

Samsung HW-Q610B ger ett stort ljud för pengarna och visar hur viktig det är med en subwoofer. Men den fungerar bättre med film än med musik.

Stor ljudbild, fint intryck av ljud uppifrån. Stor underhållningsfaktor med film. Tydliga och fylliga dialoger, bra tryck i basen med film och TV.
Subwoofern är för trög och svulstig med musik och bör dämpas en del.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen