TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

TEST Sonos Ray + Sub Mini

Bra samspel – men saknar något viktigt

Sonos billigaste soundbar klarar sig inte särskilt bra på egen hand. Men vad händer om den får hjälp av subwoofern Sub Mini?

forfatter
Publicerad 2022-11-22 - 08:00
Karakter
Sonos Ray + Sub Mini
L&B tycker
Tydliga dialoger, bredare ljud än storleken antyder. Fina, rena bastoner. Bästa basen i klassen?
Ingen HDMI och ingen Dolby Atmos. Det finns alternativ som har bättre surroundeffekt. Inte den piggaste dynamiken.
Specifikationer
 • Bredd som skärmstorlek: 24 tum
 • HDMI: Nej
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: Nej
 • Nätverk: Wi-Fi, ethernet
 • Trådlöst: Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, Bandcamp, SoundCloud, TuneIn, YouTube Music, Storytel, Fabel, AirPlay 2
 • Röststyrning: Alexa, Google Assistant, Siri (passivt), Sonos Voice Control (inte i Skandinavien)
 • Subwoofer: Ja, trådlös (Sub Mini, 2 x 6 tum)
 • Mått: 55,9 x 7,1 x 9,5 cm
 • Färg: Svart
 • Webb: sonos.com
Riktpris: 8500Pr. 2022-11-22 Produktsida

Nyligen lanserade Sonos en ny instegsmodell som heter Ray. Den lägger sig under Beam i pris och storlek, och riktar sig mot de som vill ha bättre ljud från sin TV men som kanske inte bryr sig så mycket om den senaste tekniken.

En bredd på lite mer än en halvmeter motsvarar en 24-tums TV. De rundade formerna smälter in fint i alla miljöer. Och den har en peksensor på toppen som gör att den kan pausa och starta musiken och höja och sänka volymen.

Sonos Ray kan placeras på en TV-bänk, men är även gjord för väggmontering. Väggfäste kostar ett par hundralappar extra.sonos-ray-connections

Letar du efter HDMI? Leta vidare … Foto: Sonos

Sonos Ray saknar HDMI

Ray kan användas med den användarvänliga Sonos-appen och rent streamingmässigt kan den göra allt som alla Sonos-produkter kan – inklusive TruePlay-rumskorrektion. Men när det gäller anslutningar är den hårt nedbantad.

Största bristen är HDMI. Kontakten som är standard på i stort sett alla andra soundbar-högtalare och TV-apparater saknas helt. I stället måste du använda en optisk digitalkabel från TV:n. Förutom att det kräver en extra kabel så begränsar det formatstödet. Säg farväl till Dolby Atmos och DTS:X (DTS stöds inte alls). Du måste ta till ett par extra knep om du vill använda TV:ns fjärrkontroll för att styra volymen i högtalaren. Sonos Ray måste programmeras för att lära sig TV:ns fjärrkontroll, vilket inte hade behövts med HDMI eftersom kommandona då skickas via kabeln.

Sonos-Ray-touch-control
Sonos Ray kan styras från ovansidan. Foto: Sonos

Sub Mini

Nya Sub Mini är en cylindrisk liten krabat, betydligt mindre än storebror Sub. Två runda 6-tums baselement är gömda i mitten av subwoofern, med en öppning ut på vardera sidan. De är placerade symmetriskt rakt mittemot varandra för att förvrängningar ska ta ut varandra. Storebror är en basreflexkonstruktion men Sub Mini är en sluten tryckkammare. På så sätt undviker man turbulensen i en basreflexport, vilket gör det lättare att skapa ren bas.

Sonos Sub Mini & Ray pairing
Soundbar och subwoofer paras ihop i appen. Foto: skärmdump

Anslutning

De två enheterna är lätta att koppla ihop i appen. Först kopplas de till nätverket var och en för sig, sedan kan de grupperas tillsammans. Mot slutet bör man ha en iPhone, det är nödvändigt om man ska använda TruePlay-rumskorrektion. Mobilens inbyggda mikrofon används för att mäta ljudet från högtalarna och rummet, och ljudet korrigeras för att få fram ett renare och bättre ljud till örat.

Sonos Sub Mini & Ray white
Den cylinderformade Sonos Sub spelar renare bas än de flesta i klassen, och gör det allra bästa av Ray. Foto: Sonos

Ljudet av Sonos Ray och Sub Mini

Ljudet från den här kombon är rent och snyggt, och subwoofern har testets bästa basljud. Den är ren och ofärgad och har bra dynamik. Den har också en väldigt fin sammanhållning med soundbar-högtalaren vilket gör att ljudet känns helgjutet. Dialoger i film är bland de allra bästa.

Känslan av surroundljud är däremot inte den bästa och det finns inte heller någon speciell bredd i ljudbilden. Jämfört med Samsung HW-Q610B och Klipsch Cinema 400 saknas känslan av rymd.

Musik i stereo låter bra. Subwoofern hänger med i svängarna och sångröster låter rent och tydligt. Dynamiken är bra, även om ett par aktiva högtalare till samma pris förmodligen skulle klara sig bättre i den disciplinen.

Även med musik blir stereobredden lite snäv, eftersom Ray är så smal. Men sammantaget funkar det bra.

Sonos Sub Mini & Ray black
Foto: Sonos

Slutsats

Tillsammans med Sub Mini ger Sonos Ray en bra musikupplevelse, där hela frekvensomfånget framträder och samspelet mellan soundbar och subwoofer är bättre än hos många andra. Sonos soundbar-högtalare blommar ut mycket bättre tillsammans med en subwoofer och det råder ingen tvekan om att Ray också förtjänar en sub.

Problemet är Ray. För även om den visar sin bästa sida tillsammans med suben så kan vi helt enkelt inte komma över att den saknar HDMI, och den stöder inte moderna ljudformat. Vi kan inte begripa vem som hellre skulle vilja ha Ray än Beam, som är ett steg upp. Med både HDMI och Dolby Atmos, och som enkelt kan styras från TV:ns fjärrkontroll.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

TCL C935U

Når inte hela vägen

Vi är vana vid att få mycket för pengarna av TCL. Men man måste kunna förvänta sig ännu mer än vad C935U levererar.

Välutrustad. Nätverksfunktioner med streaming. Tydlig dialog.
Tunt ljud, dåligt samspel mellan soundbar och subwoofer.

Klipsch Cinema 400

Saknar Atmos-surround

Klipsch Cinema 400 kan spela högt och rent med kraftfull bas, men den stora surroundkänslan uteblir.

Klipsch Cinema 400 skapar en grandios ljudbild med bra bredd, jämn klangbalans och fyllig bas från subwoofern.
Stöder inte Dolby Atmos och saknar särskild högtalare för centerkanalen. Den kraftfulla basen kan verka lite okontrollerad.

JBL Bar 500

Amerikanska muskler

JBL:s soundbar levererar en stor och mäktig ljudbild med riktigt tuff bas!

JBL Bar 500 ger en bra surroundkänsla samtidigt som dialogerna är krispiga och tydliga. Den hårda basen bidrar till att både film och musik är riktigt fängslande.
Bar 500 har inga uppåtriktade Atmos-högtalare och subwoofern tar lite mer plats än de kompakta alternativen.

Samsung HW-Q610B

Livar upp TV-rummet

Samsung HW-Q610B ger ett stort ljud för pengarna och visar hur viktig det är med en subwoofer. Men den fungerar bättre med film än med musik.

Stor ljudbild, fint intryck av ljud uppifrån. Stor underhållningsfaktor med film. Tydliga och fylliga dialoger, bra tryck i basen med film och TV.
Subwoofern är för trög och svulstig med musik och bör dämpas en del.
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Black Week: De bästa soundbar-köpen Här är några av de bästa soundbar-erbjudandena vi har hittat hittills under Black Week 2022!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Riktigt magiska högtalare Raidho X1t låter så rent, upplöst och stort att instrument och sångröster sitter som gjutna.
Följ Ljud & Bild