Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Klipsch Cinema 400

Saknar Atmos-surround

Klipsch Cinema 400 kan spela högt och rent med kraftfull bas, men den stora surroundkänslan uteblir.

Av / 2022-11-22 - 08:00
Klipsch Cinema 400
Audun Hage

Klipsch är i likhet med JBL ett legendariskt namn inom högtalare, med en stamtavla som sträcker sig ända tillbaka till 1946. Den amerikanska tillverkaren är känd för sina högeffektiva hornhögtalare och har försökt överföra en del av samma ”DNA” till sina soundbar-högtalare. Vi har testat flera av modellerna med gott resultat och nu är turen kommen till minstingen!

Klipsch har en fin byggkvalitet med trä på sidorna och överdrag av svart högtalartyg. Designen är kanske mer grov än snygg, men i rätt miljöer passar den in fint. Foto: Klipsch

Klipsch Cinema 400

Cinema 400 är Klipschs minsta soundbar, men den är inte speciellt liten bara därför: Med en bredd på 101 cm passar den fint till mellanstora TV-skärmar.

Klipsch-högtalaren har ett ”rockigt” utseende med horndiskanter och trädetaljer som drar paralleller till hifi-högtalarna i Reference-serien. Den trådlösa subwoofern är relativt kompakt, men har ändå plats för ett kraftfullt 8-tums baselement.

Soundbaren ansluts enkelt till TV:n via HDMI ARC och kan även spela musik via Bluetooth. Men förutom detta finns det inga speciella Wi-Fi- eller multiroom-funktioner i den här modellen.

Utöver den medföljande fjärrkontrollen har Cinema 400 knappar på ovansidan. Bakom fronten skymtar en rad med lysdioder som ger oss status när vi sitter i soffan.

 

Cinema400_Carousel_8 Cinema400_Carousel_7 Cinema400_Carousel_2
<
>
Foto: Klipsch

Ljudkvalitet

Klipsch Cinema 400 har ett enkelt högtalarsystem med stereokonfiguration (2.1). Alltså har den inte samma möjlighet att skapa surroundkänsla som de mer avancerade testdeltagarna.

Klipsch Cinema 400 har högtalarelement av hög kvalitet, men saknar en dedikerad centerhögtalare i mitten som man hittar i de större 600- och 800-modellerna. (Illustration: Klipsch) Foto: Klipsch

När det gäller ljudet i praktiken upptäckte vi att Cinema 400 ändå hade flera goda kvaliteter, och lyckades ge en fin rumskänsla i Netflix-serien Dahmer.

Serien om den mytomspunna seriemördaren har ett stämningsskapande ljudspår som är fullt av små intrikata detaljer, och Klipsch suger in oss tätt i handlingen. Dialogerna är klara och fylliga och även om rösterna inte alltid är lika fysiskt centrerade i mitten är realismen påtaglig.

I intensiva eldstrider i Snabba cash visar Cinema 400 att den kan spela högt och rent. Här smäller det från skjutvapnen utan att ljudet bryter upp och låter förvrängt. Dessutom finns det gott om krut i den trådlösa subwoofern. Basen är pulserande och djup!

I mer surroundfokuserade ljudspår som Drive to Survive märker vi däremot att Klipsch har en något smalare ljudbild än de bästa. Cinema 400 lyckas inte svepa in oss i en ”ljudbubbla” på samma sätt som Atmos-modellerna kan och ljudeffekterna rör sig inte runt oss i samma utsträckning.

– Surroundeffekten är inte lika fängslande här som med Atmos-högtalarna [Samsung och JBL, red anm]. Det är helt uppenbart att man förlorar något utan Dolby Atmos, säger Geir.

Med musik låter dock Klipsch riktigt övertygande. Den har en energisk och tät ljudbild som har bra klarhet i toppen, tack vare de strålande horndiskanterna. Dessutom är basåtergivningen kraftfull och gräver djupt i frekvensområdet. Den är inte det tightaste och mest precisa vi har hört, men ger bra tyngd och fundament till både musik och ljudeffekter.

Slutsats

Klipsch Cinema 400 är en mellanstor soundbar med bra byggkvalitet rakt igenom. Högtalarkonfigurationen är standard stereo (2.1) och stöder därför inte de mer avancerade ljudformaten. Det är onekligen lite synd med tanke på att flera av konkurrenterna i prisklassen numera har fler kanaler. Å andra sidan låter den fint med stereoljud och när man lyssnar på musik. Om du har en äldre TV som du vill uppgradera ljudet i på ett enkelt sätt kan Cinema 400 vara ett bra val.

Karakter
Klipsch Cinema 400
Basic

Ljud & Bild tycker

Klipsch Cinema 400 skapar en grandios ljudbild med bra bredd, jämn klangbalans och fyllig bas från subwoofern. Stöder inte Dolby Atmos och saknar särskild högtalare för centerkanalen. Den kraftfulla basen kan verka lite okontrollerad.

Också i detta test:

5 soundbar-högtalare med subwoofer

TCL C935U

Når inte hela vägen

Vi är vana vid att få mycket för pengarna av TCL. Men man måste kunna förvänta sig ännu mer än vad C935U levererar.

Välutrustad. Nätverksfunktioner med streaming. Tydlig dialog.
Tunt ljud, dåligt samspel mellan soundbar och subwoofer.
Läs hela testet

Sonos Ray + Sub Mini

Bra samspel – men saknar något viktigt

Sonos billigaste soundbar klarar sig inte särskilt bra på egen hand. Men vad händer om den får hjälp av subwoofern Sub Mini?

Tydliga dialoger, bredare ljud än storleken antyder. Fina, rena bastoner. Bästa basen i klassen?
Ingen HDMI och ingen Dolby Atmos. Det finns alternativ som har bättre surroundeffekt. Inte den piggaste dynamiken.
Läs hela testet

JBL Bar 500

Amerikanska muskler

JBL:s soundbar levererar en stor och mäktig ljudbild med riktigt tuff bas!

JBL Bar 500 ger en bra surroundkänsla samtidigt som dialogerna är krispiga och tydliga. Den hårda basen bidrar till att både film och musik är riktigt fängslande.
Bar 500 har inga uppåtriktade Atmos-högtalare och subwoofern tar lite mer plats än de kompakta alternativen.
Läs hela testet

Samsung HW-Q610B

Livar upp TV-rummet

Samsung HW-Q610B ger ett stort ljud för pengarna och visar hur viktig det är med en subwoofer. Men den fungerar bättre med film än med musik.

Stor ljudbild, fint intryck av ljud uppifrån. Stor underhållningsfaktor med film. Tydliga och fylliga dialoger, bra tryck i basen med film och TV.
Subwoofern är för trög och svulstig med musik och bör dämpas en del.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen