Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Klipsch Cinema 400

Saknar Atmos-surround

Klipsch Cinema 400 kan spela högt och rent med kraftfull bas, men den stora surroundkänslan uteblir.

Publicerad 2022-11-22 - 08:00
Klipsch Cinema 400
Audun Hage

Klipsch är i likhet med JBL ett legendariskt namn inom högtalare, med en stamtavla som sträcker sig ända tillbaka till 1946. Den amerikanska tillverkaren är känd för sina högeffektiva hornhögtalare och har försökt överföra en del av samma ”DNA” till sina soundbar-högtalare. Vi har testat flera av modellerna med gott resultat och nu är turen kommen till minstingen!

Klipsch har en fin byggkvalitet med trä på sidorna och överdrag av svart högtalartyg. Designen är kanske mer grov än snygg, men i rätt miljöer passar den in fint. Foto: Klipsch

Klipsch Cinema 400

Cinema 400 är Klipschs minsta soundbar, men den är inte speciellt liten bara därför: Med en bredd på 101 cm passar den fint till mellanstora TV-skärmar.

Klipsch-högtalaren har ett ”rockigt” utseende med horndiskanter och trädetaljer som drar paralleller till hifi-högtalarna i Reference-serien. Den trådlösa subwoofern är relativt kompakt, men har ändå plats för ett kraftfullt 8-tums baselement.

Soundbaren ansluts enkelt till TV:n via HDMI ARC och kan även spela musik via Bluetooth. Men förutom detta finns det inga speciella Wi-Fi- eller multiroom-funktioner i den här modellen.

Utöver den medföljande fjärrkontrollen har Cinema 400 knappar på ovansidan. Bakom fronten skymtar en rad med lysdioder som ger oss status när vi sitter i soffan.

 

Cinema400_Carousel_8 Cinema400_Carousel_7 Cinema400_Carousel_2
<
>
Foto: Klipsch

Ljudkvalitet

Klipsch Cinema 400 har ett enkelt högtalarsystem med stereokonfiguration (2.1). Alltså har den inte samma möjlighet att skapa surroundkänsla som de mer avancerade testdeltagarna.

Klipsch Cinema 400 har högtalarelement av hög kvalitet, men saknar en dedikerad centerhögtalare i mitten som man hittar i de större 600- och 800-modellerna. (Illustration: Klipsch) Foto: Klipsch

När det gäller ljudet i praktiken upptäckte vi att Cinema 400 ändå hade flera goda kvaliteter, och lyckades ge en fin rumskänsla i Netflix-serien Dahmer.

Serien om den mytomspunna seriemördaren har ett stämningsskapande ljudspår som är fullt av små intrikata detaljer, och Klipsch suger in oss tätt i handlingen. Dialogerna är klara och fylliga och även om rösterna inte alltid är lika fysiskt centrerade i mitten är realismen påtaglig.

I intensiva eldstrider i Snabba cash visar Cinema 400 att den kan spela högt och rent. Här smäller det från skjutvapnen utan att ljudet bryter upp och låter förvrängt. Dessutom finns det gott om krut i den trådlösa subwoofern. Basen är pulserande och djup!

I mer surroundfokuserade ljudspår som Drive to Survive märker vi däremot att Klipsch har en något smalare ljudbild än de bästa. Cinema 400 lyckas inte svepa in oss i en ”ljudbubbla” på samma sätt som Atmos-modellerna kan och ljudeffekterna rör sig inte runt oss i samma utsträckning.

– Surroundeffekten är inte lika fängslande här som med Atmos-högtalarna [Samsung och JBL, red anm]. Det är helt uppenbart att man förlorar något utan Dolby Atmos, säger Geir.

Med musik låter dock Klipsch riktigt övertygande. Den har en energisk och tät ljudbild som har bra klarhet i toppen, tack vare de strålande horndiskanterna. Dessutom är basåtergivningen kraftfull och gräver djupt i frekvensområdet. Den är inte det tightaste och mest precisa vi har hört, men ger bra tyngd och fundament till både musik och ljudeffekter.

Slutsats

Klipsch Cinema 400 är en mellanstor soundbar med bra byggkvalitet rakt igenom. Högtalarkonfigurationen är standard stereo (2.1) och stöder därför inte de mer avancerade ljudformaten. Det är onekligen lite synd med tanke på att flera av konkurrenterna i prisklassen numera har fler kanaler. Å andra sidan låter den fint med stereoljud och när man lyssnar på musik. Om du har en äldre TV som du vill uppgradera ljudet i på ett enkelt sätt kan Cinema 400 vara ett bra val.

Karakter
Klipsch Cinema 400
Basic

Ljud & Bild tycker

Klipsch Cinema 400 skapar en grandios ljudbild med bra bredd, jämn klangbalans och fyllig bas från subwoofern. Stöder inte Dolby Atmos och saknar särskild högtalare för centerkanalen. Den kraftfulla basen kan verka lite okontrollerad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen