Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-S810B / HW-S811B

Smal soundbar med fett ljud

Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.

Av / 2022-08-05 - 07:00
Samsung HW-S810B / HW-S811B
Audun Hage

Det är allmänt känt att en soundbar kan vara en rejäl uppgradering av ljudet från TV:n. Ändå är det många som drar sig för att lägga en stor och klumpig högtalare under sin platta TV – särskilt om skärmen ska hängas snyggt och prydligt på väggen.

Lösningen kan vara en design-soundbar med kompakta mått och vardagsrumsvänligt utseende, men de kan ofta ha sina brister. Både vad gäller funktionalitet och framför allt ljudkvalitet. Det här har Samsung har uppenbarligen velat ändra på med HW-S810B!

Den nya högtalaren har fått en slimmad design för att matcha populära TV-skärmar som The Frame. På samma gång kan den skryta med stöd för moderna ljudformat som Dolby Atmos och DTS Virtual:X. Och vi blev imponerade av ljudåtergivningen när vi utmanade den med flera krävande testspår …

HW S810B 002 Set R Perspective Black
Samsung HW-S810B är gjord speciellt för att matcha The Frame och andra design-TV-modeller. (Foto: Samsung)

Samsung HW-S810B: Design

Samsungs nya soundbar finns både i svart (HW-S810B) och vitt (HW-S811B), och tilltalsnamnet Ultra Slim Soundbar verkar ganska träffande. Måtten 116 x 4 x 4 cm innebär att den är lika bred som en Sonos Arc, men betydligt tunnare.

Den slimmade formen ger den ett tilltalande utseende rent visuellt, plus att det gör det lättare att få plats under TV-skärmen. Oavsett om du föredrar att placera den på ett bord eller hänga den på väggen så sticker HW-S810B ut väldigt lite. Väggfäste ingår förresten, vi gissar att många kommer att använda sig av den möjligheten.

En annan sak som – glädjande nog – ingår i kartongen är den trådlösa subwoofern. Den är svart eller vit för att matcha soundbar-högtalaren och med måtten 24 x 24 x 24 cm är den också ganska så pytteliten. Men samtidigt helt nödvändig för att man ska få ut någon nämnvärd bas ur systemet.

Obs! Förutom två olika färger ryktas det även om att Samsung S810B ska kunna levereras med fronter (”skins”) i olika färger för att matcha The Frame ännu bättre. I skrivande stund känner vi inte till några detaljer om dessa, men vi uppdaterar så fort vi vet mer!

Samsung HW S810B Netflix The Gray Man Samsung HW S810B ultra slim soundbar Samsung HW S810B subwoofer
<
>
Den trådlösa subwoofern följer med i kartongen och använder ett aktivt och ett passivt baselement för att skapa liv och rörelse i ljudeffekterna. (Foto: Audun Hage)

Fem ljudkanaler – inklusive Dolby Atmos

Samsung S810B är utrustad med åtta små högtalarelement, varav två pekar upp mot taket. Den har en så kallad 3.1.2-konfiguration, vilket betyder att den har egna dedikerade högtalarelement för höger-, vänster- och centerkanalerna.

De två extra högtalarna på toppen bidrar med ljud som reflekteras via taket och ska ge ytterligare höjdperspektiv till Dolby Atmos-ljudspår. Detta är något du även hittar på Sonos Arc, medan mindre modeller som Sonos Beam får nöja sig med ”virtuella” höjdkanaler.

Med små högtalarelement som dessa är ljudet beroende av en subwoofer för att kunna ge användbar bas. Samsungs subwoofer är utrustad med två basar, där ett aktivt element driver ett passivt slavelement.

Du undrar kanske om det går att komplettera HW-S810B med extra bakhögtalare för att få full 5.1-surround, och det kan du – med hjälp av de trådlösa bakhögtalarna SWA-9100S. Dessa har dock en klumpigare formfaktor än S810B och finns så vitt vi vet bara i svart.

STV D44285 H 2 STV D44285 H
<
>
Samsung HW-S810B (svart)

Stöder trådlöst TV-ljud

Installationen går enkelt med hjälp av SmartThings-appen. Beroende på vilken TV-modell du har kan du välja att koppla högtalaren till skärmen via den medföljande HDMI-kabeln, eller via Bluetooth. Alternativt, om du har en Samsung-TV av modern årgång, kan du utnyttja ett tredje alternativ: trådlöst ljud via Wi-Fi!

Det sistnämnda är extra praktiskt, eftersom det ger tillräcklig bandbredd för att överföra Dolby Atmos-ljudsignaler trådlöst. Vilket i sin tur innebär att du kan skippa HDMI-kabeln och ändå få fullt surroundljud.

Obs: för att överföra Atmos-ljudsignaler trådlöst använder Samsung den komprimerade Dolby Digital+-standarden. Det samma gäller för HDMI-anslutningen, som är av typen HDMI ARC, inte den nyare eARC-typen.

Mindre kabeltrassel är förstås en stor fördel, speciellt om högtalaren ska paras ihop med en elegant TV som The Frame eller en lövtunn OLED-skärm. Enda nackdelen med Wi-Fi-finessen är att den också kräver en Samsung-TV från 2022 för att fungera. Vi testade genom att para ihop med en The Frame QE55LS03B och en QE65S95B OLED och det fungerade felfritt, utan några synkproblem mellan bild och ljud. Då kunde vi också dra nytta av ljudfinessen Q Symphony som använder TV:ns inbyggda högtalare i kombination med de i soundbar-högtalaren.

Samsung HW S810B sound over Wi Fi Samsung HW S810B HDMI ARC cable
<
>
Samsung HW-S810B støtter trådløs lydoverføring via Wi-Fi, men det krever at du også har en 2022-modell TV fra Samsung. (Foto: Audun Hage)

Lätt att använda

Högtalaren har en egen fjärrkontroll, plus styrknappar på ovansidan. Men den kan också fjärrstyras med TV:ns fjärrkontroll (via HDMI CEC).

Den har ingen skärm utan använder i stället små färglampor för att indikera status. Dessutom hörs en röst när du väljer ingång, ljudläge och liknande.

HW-S810B kan även styras via Samsungs SmartThings-app på mobilen. Då får du tillgång till flera musiktjänster via Wi-Fi. Den stöder även AirPlay 2, Spotify Connect och Chromecast Audio, så det finns gott om uppspelningsalternativ.

Samsung HW S810B remote
Fjärrkontrollen är liten och nätt och laddas via USB-C. Den har även en separat volymknapp till subwoofern. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Jämfört med andra kompakta soundbar-modeller där ute har Samsung valt en lite speciell form på HW-S810B. Varför är den så tunn och bred? Det beror nog främst på ljudet de velat åstadkomma. Genom att behålla bredden – ungefär som en 55-tums TV – garanteras bra separation mellan högtalarkanalerna i stället för att klämma ihop dem i en bunt.

Resultatet går att höra: HW-S810 målar upp en stor och övertygande ljudbild som sträcker sig långt på både höjden och bredden. Sättet som ljudbilden vecklar ut sig på påminner helt klart om en ”fullsize-soundbar”. Riktigt imponerande!

Samsung utmärker sig med bra röståtergivning också. I Netflix-nyheten The Gray Man hör vi enkelt att dialogen mellan Ryan Gosling och Billy Bob Thornton sitter som den ska, med stark och tydlig diktion.

På samma gång finns det en bra känsla av rumsklang från omgivningen. Vi hör de små detaljerna i ljudmixen samtidigt som filmmusiken får gott om plats i ljudbilden. Här hör man information som lätt går förlorad med många andra högtalare.

HW-S810 är inte rädd för lite action heller: När Ryan Gosling ska eliminera ett gäng skurkar (i rollen som CIA-agenten Sierra Six) är det ett ordentligt tryck i ljudeffekterna och massor av liv i surroundkanalerna. Här får subwoofern också lite att jobba med, den levererar saftig och fyllig bas samtidigt som den hänger ihop väl med resten av ljudbilden.

Användbar för musik

Vi var naturligtvis tvungna att utvärdera S810B med musik också, och den trycker till bra där med. I Metallicas senaste livekonsert på YouTube serveras en stor och saftig ljudbild med rejält tryck i gitarriffen. Och rytmen från bas och trummor är taktfast. Lätt att gilla!

Vi lägger också märke till en sak med subwoofern: på grund av soundbarens pyttesmå högtalare är det tydligt att Samsung har valt en ganska hög delningsfrekvens (punkten där subwoofern tar över). Vilket i sin tur kan göra basljuden lättare att lokalisera. Vi fick bäst sammanhållning i ljudbilden genom att placera subwoofern nära TV:n i stället för att gömma undan den i ett hörn.

Bra men inte obegränsat ljudtryck

När ljudåtergivningen är så här övertygande är det naturligtvis frestande att vrida upp volymen ännu mer! Då kan vi höra att Samsungs soundbar ”går in i väggen” lite tidigare än de riktigt stora modellerna där ute. Även om ljudstyrkan är tillräckligt saftig så sker det på bekostnad av ljudkvaliteten efter ett tag. Röståtergivningen blir lite grötig och ljudeffekterna kan bli lite tröttsamma.

Men ändå: om du står på god fot med grannarna och gillar att spela riktigt högt regelbundet med både film, spel och musik så kan det vara värt att överväga en större soundbar. Till exempel Samsung HW-Q810B som ligger i samma prisklass som denna slimmade variant.

Slutsats

Samsungs Ultra Slim Soundbar är inte nödvändigtvis den tuffaste soundbar vi har testat när det gäller ljudtryck, bas eller surroundeffekter, men med tanke på det slimmade utseendet tycker vi att HW-S810B gör ett utmärkt jobb.

Den målar upp en stor och bred ljudbild med klar och distinkt röståtergivning, samtidigt som den kompakta subwoofern bidrar med fyllig bas till musik och ljudeffekter – så länge du inte lockas att spela för högt. Det är framför allt ljudstyrkan som avslöjar att vi inte har med en riktigt stor och kraftfull soundbar att göra.

Den som letar efter den ultimata högtalaren för hemmabio och Dolby Atmos tjänar förmodligen på att välja något större. Men för en slimmad och diskret TV-installation (till exempel med en The Frame på väggen) passar S810B perfekt!

Karakter
Samsung HW-S810B / HW-S811B
Premium

Ljud & Bild tycker

Samsung HW-S810B är en supertunn soundbar med rent och övertygande ljud. Den trådlösa subwoofern ger utmärkt, fyllig bas. En slimmad soundbar har sina begränsningar när det gäller ljudstyrka. För dig som gillar att spela riktigt högt finns det naturligtvis mer hårdkokta alternativ.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Ljud & Bild
Rulla till toppen