TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Samsung HW-Q610A

Imponerande ljudbild

Samsung HW-Q610A är en strålande soundbar med ett stort, tredimensionellt ljud. Atmos-effekterna känns verkligen!

forfatter
Publicerad 2021-06-21 - 07:00
Karakter
Samsung HW-Q610A
L&B tycker
Samsungs soundbar målar upp en klar och tydlig ljudbild med precis dialog och välplacerade surroundeffekter.
Samsung HW-Q610A saknar Wi-Fi. Det finns soundbar-högtalare som har starkare, mer hårtslående bas.
Specifikationer
 • Bredd som skärmstorlek: 50 tum
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: Nej
 • Nätverk: Nej
 • Trådlöst: Bluetooth
 • Röststyrning: Nej
 • Subwoofer: Ja, trådlös
 • Mått: 98 x 5,8 x 10,5 cm
 • Färg: Svart
 • Webb: samsung.com
Riktpris: 6000Pr. 2021-06-21 Produktsida

Samsung HW-Q610A tar över efter förra årets modell HW-Q66T, som vi utsåg Årets bästa soundbar i Basic-klassen 2020. Glädjande nog är nykomlingen uppdaterad med 3D-ljud i form av ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X.

Samsung-högtalaren är utrustad med en HDMI-ingång och -utgång, och en HDMI-kabel följer också med i kartongen. Dessutom har den en trådlös anslutning via Bluetooth. Någon Wi-Fi-anslutning finns däremot inte, så den får klara sig utan inbyggda tjänster som AirPlay och Spotify Connect. Vill du ha sådant får du gå upp till den dyrare modellen HW-Q710A.

HW-Q610A är enkel att installera och levereras med en behändig och effektiv fjärrkontroll. Dessutom gillar vi den inbyggda displayen som ger snabb information om volym, ljudformat och annat.

Samsung HW-Q610A
HW-Q610 är 98 centimeter bred – ungefär lika bred som en 50-tums TV – och bara 6 centimeter hög, så den passar under skärmkanten på de flesta TV-apparater. Den är också förberedd för väggmontering. (Foto: Samsung)

Samsung HW-Q610A i praktiken

Samsung HW-Q610A är utrustad med en högtalarkonfiguration av typen 3.1.2, som inkluderar stereo vänster/höger, separat centerkanal och två Atmos-höjdkanaler på ovansidan. Det här är en konfiguration som vi har goda erfarenheter av, och även Samsungs soundbar låter förtroendeingivande, med klar och tydlig röståtergivning.

Läs också Soundbar för kulna vinterkvällar Med någon av de här får du garanterat en bra jul.

Dialogen mellan gangsterna i The Irishman framträder mycket bra och vi behöver inte höja volymen för att höra vad som sägs. Kanalseparationen är utmärkt: här hör vi de små detaljerna i ljudmixen, samtidigt som rösterna är tydliga i centerkanalen.

HW-Q610 ger också en utmärkt surroundkänsla. I introt till Formel 1-dokumentären Drive to Survive (säsong 3) hör vi först en tydlig kommentar från mitten av ljudbilden, som till en början kan verka lite smal och trång. Men plötsligt kommer musiken och ljudeffekterna in från sidan och ljudbilden växer åt alla håll!

 

Samsung SWA-9100
Samsung HW-Q610A kan användas tillsammans med ett kit med trådlösa bakhögtalare (extrautrustning). Foto: Samsung

– Jag trodde först att ljudet bara var lokaliserat till i mitten, men så visar det sig att ljudbilden kan växa och bli jättestor, kommenterar Audun entusiastiskt.

– Ingen tvekan om att Atmos-ljudet fungerar fint här, konstaterar Geir och påpekar att de inbyggda höjdkanalerna ger Samsung en klar fördel jämfört med andra soundbar-högtalarna utan Atmos-ljud.

Hur är det med basen, då? Samsung har en ganska så kompakt trådlös subwoofer. Den kan inte mäta sig med det saftiga trycket från Klipschs basmonster, men får det ändå att svänga bra i testrummet. Den går inte avgrundsdjupt, men är å andra sidan rytmisk och precis och hänger ihop fint med resten av ljudbilden. Alltså fungerar den fint med både musik och film.

Slutsats

Samsung HW-Q610A är en utmärkt prisvärd soundbar. Ljudbilden som målas upp är stor och tredimensionell och bättre differentierad än de andra testdeltagarna. Vi blev särskilt imponerade av hur Samsungs soundbar lyckas skala ljudbilden efter ljudmixen, vilket tyder på att Atmos-höjdkanalerna fungerar effektivt. Subwoofern ger också gott om bas och är rappare än de andra i prisklassen: här finns det tillräckligt med fart och fläkt för att både musik och film ska låta engagerande. Helt klart ett mycket bra köp!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

TCL TS8132

Budget-Atmos-surround

TCL ställer upp med en av de billigaste soundbar-högtalarna med ”äkta” Atmos-ljud och inbyggda höjdkanaler. Och för de här pengarna låter den riktigt fint!

TCL TS8132 målar en stor ljudbild med en fin surroundkänsla. Plus i kanten för bra fjärrkontroll och lättläst display.
Subwoofern släpar lite efter och kan förvränga en aning på hög volym.

Yamaha ATS-2090

Tillräckligt häftig

Yamahas soundbar underhåller med film, tack vare tydlig dialog och ganska så kraftfullt ljud. Men är den lika bra på musik?

Stort ljud, bra med krut. Okej klangbalans.
Färgad bas. 3D Surround-effekt ger efterklang som i en stor sal. Vi saknar en display.

Klipsch Cinema 600

Stenhård bas

Med Klipsch bakom ratten blir det liv i luckan när gevärskulorna flyger som projektiler och explosionerna mullrar. Detta måste vara det häftigaste vi har hört till det här priset!

Tufft och bra ljud – och ett sådant krutpaket subwoofern är! Imponerande kvalitetsintryck.
Dolby Atmos saknas. Den stora subwoofern är det inte säkert att alla inredningsintresserade blir så förtjusta i.

Panasonic SC-HTB490

Helt okej för pengarna

Testets billigaste soundbar ger en markant förbättring av TV-ljudet men visar också att det kan löna sig att langa upp lite mer pengar på disken.

Panasonics soundbar är enkel att placera och har en kompakt, trådlös subwoofer.
Vi saknar ett teckenfönster. Ljudet hade definitivt kunnat vara klarare och mer dynamiskt.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

80-tums bild från 1 cm avstånd Supernära projektor ger skarpa bilder i klassrum och mötesrum.
Nakamichi väcker draken till liv Soundbar-högtalaren har totalt 21 kanaler och Dolby Atmos-surround.
Nya Apple TV är ett krutpaket Tredje generationens Apple TV 4K är en blixtsnabb enhet med starka prestanda, en sömlös användarupplevelse och fantastisk bild- och ljudkvalitet. Plugga in den och plocka fram popcornen!
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Här är den nya Apple TV 4K En ny version av Apples populära TV-box släpps den 4 november – med goda nyheter för Samsung TV-ägare!
Följ Ljud & Bild