TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Panasonic SC-HTB490

Helt okej för pengarna

Testets billigaste soundbar ger en markant förbättring av TV-ljudet men visar också att det kan löna sig att langa upp lite mer pengar på disken.

forfatter
Publicerad 2021-06-21 - 07:00
Karakter
Panasonic SC-HTB490
L&B tycker
Panasonics soundbar är enkel att placera och har en kompakt, trådlös subwoofer.
Vi saknar ett teckenfönster. Ljudet hade definitivt kunnat vara klarare och mer dynamiskt.
Specifikationer
 • Bredd som skärmstorlek: 40 tum
 • HDMI: (2.0) 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk, USB-A
 • Analogingång: Nej
 • Nätverk: Nej
 • Röststyrning: Nej
 • Trådlöst: Bluetooth 4.2
 • Ljudformat: Dolby Digital, DTS
 • Subwoofer: Ja, trådlös
 • Mått: 80 x 5,6 x 10 cm
 • Färg: Svart tyg
 • Webb: panasonic.com
Riktpris: 3 000Pr. 2021-06-21 Produktsida

Panasonic SC-HTB490 är en relativt liten och kompakt soundbar som är gjord för att matcha den japanska tillverkarens egna TV-modeller. Med ett tygklätt yttre och blanka sidor av plast bör den kunna glida in smidigt i de flesta interiörer. Den kan placeras rakt under TV:n eller hängas på väggen med de medföljande fästkrokarna.

SC-HTB490 har HDMI ARC för enkel inkoppling av TV:n, men kan också spela ljud via Bluetooth eller USB-minne. På manövreringsfronten har Panasonic en platt fjärrkontroll i kreditkortsstorlek, som förmodligen lätt försvinner ner mellan soffkuddarna.

Själva högtalaren har inget ordentligt teckenfönster eller display, utan använder sig av ett par färgade lysdioder för att meddela status för ljudläge, volym, ingångar och så vidare. Det tar lite tid att lära sig vad de olika färgerna betyder, en grafisk skärm hade nog varit mer användarvänlig.

Panasonic SC-HTB490 topview
Subwoofern har ett sidomonterat baselement på ungefär 5 tum.

Panasonic SC-HTB490 i praktiken

Panasonic SC-HTB490 är har en 2.1-konfiguration i stereo, som består av två fullregisterelement i själva soundbar-högtalaren plus en trådlös subwoofer som tar hand om djupaste bastonerna.

Ljudmässigt ger Panasonic helt klart ett lyft från vanligt TV-ljud, med en varm, fyllig och behaglig klang med musik och underhållningsprogram. Med det sagt så kunde ljudet ha varit ännu klarare. När vi spelar The Irishman-klippet där De Niro och Pesci diskuterar nästa attentat känns röståtergivningen inte lika ”närvarande” och distinkt som vi hade velat. Detta beror antagligen på att Panasonic saknar en dedikerad centerhögtalare till dialogen och därför måste mixa ut rösterna i stereokanalerna.

Den relativt enkla högtalarkonfigurationen sätter också sin prägel på surroundeffekterna: När vi utmanar Panasonic med skottsalvorna i Snabba cash låter det framför allt klart och tydligt, men också lite platt. Det knattrar tydligt från geväret, men känns inte precis som om kulorna viner över våra huvuden. SC-HTB490 lyckas inte skapa en illusion av surroundkanaler bakom oss.

Det märks också på musik att ljudbilden är lite tam, platt och inte särskilt dynamisk. Dua Lipas sång låter lite instängd och det svänger inte riktigt om Roddy Richs hiphop-rytmer. Dessutom kommer det lite obekväma ljud från subwoofern, den går inte särskilt djupt och har lätt att förvränga svåra bastoner en aning.

Panasonic SC-HTB490
Foto: Panasonic

Slutsats

Panasonic ställer upp med testets billigaste soundbar, SC-HTB490, och den kan verkligen vara en kapabel ljudförbättring i enkla TV-installationer. Med det sagt så utmärker den sig inte speciellt, vare sig med användarvänlighet eller ljudkvalitet. Vi saknar en display som berättar mer om inställningarna, och ljudet kan verka lite luddigt och instängt jämfört med de bästa i testet. Du får vad du betalar för!

Också i detta test:

TCL TS8132

Budget-Atmos-surround

TCL ställer upp med en av de billigaste soundbar-högtalarna med ”äkta” Atmos-ljud och inbyggda höjdkanaler. Och för de här pengarna låter den riktigt fint!

TCL TS8132 målar en stor ljudbild med en fin surroundkänsla. Plus i kanten för bra fjärrkontroll och lättläst display.
Subwoofern släpar lite efter och kan förvränga en aning på hög volym.

Yamaha ATS-2090

Tillräckligt häftig

Yamahas soundbar underhåller med film, tack vare tydlig dialog och ganska så kraftfullt ljud. Men är den lika bra på musik?

Stort ljud, bra med krut. Okej klangbalans.
Färgad bas. 3D Surround-effekt ger efterklang som i en stor sal. Vi saknar en display.

Klipsch Cinema 600

Stenhård bas

Med Klipsch bakom ratten blir det liv i luckan när gevärskulorna flyger som projektiler och explosionerna mullrar. Detta måste vara det häftigaste vi har hört till det här priset!

Tufft och bra ljud – och ett sådant krutpaket subwoofern är! Imponerande kvalitetsintryck.
Dolby Atmos saknas. Den stora subwoofern är det inte säkert att alla inredningsintresserade blir så förtjusta i.

Samsung HW-Q610A

Imponerande ljudbild

Samsung HW-Q610A är en strålande soundbar med ett stort, tredimensionellt ljud. Atmos-effekterna känns verkligen!

Samsungs soundbar målar upp en klar och tydlig ljudbild med precis dialog och välplacerade surroundeffekter.
Samsung HW-Q610A saknar Wi-Fi. Det finns soundbar-högtalare som har starkare, mer hårtslående bas.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend