Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Yamaha ATS-2090

Tillräckligt häftig

Yamahas soundbar underhåller med film, tack vare tydlig dialog och ganska så kraftfullt ljud. Men är den lika bra på musik?

Skrivet av / 2021-06-21 - 07:00
Yamaha ATS-2090
Geir Gråbein Nordby

Yamaha ATS-2090 är en kompakt soundbar med runda former och den trådlösa subwoofern tar inte heller mycket plats på golvet. Dolby Atmos stöds inte, i stället ska DTS Virtual:X ge intryck av en höjddimension i ljudbilden. Trots att det inte finns några toppmonterade högtalarelement.

Wi-Fi-anslutning och Alexa-röststyrning finns på plats – men inte Google Assistant. Med Spotify Connect kan du använda Spotify direkt från mobilen, andra strömningstjänster måste använda Bluetooth.

ATS-2090 har en ljudreturkanal i HDMI-utgången för enkel anslutning till TV:n, medan en extra HDMI-ingång kan användas om du vill ha full ljudkvalitet från högupplösta ljudspår från Blu-ray.

Yamaha-högtalaren har ingen display, i stället markeras ingångar och funktioner med lysdioder på toppen. När du ställer in ljudnivå tänds ett antal dioder beroende på hur högt ljudet är. Maxvolym tänder alla nio dioderna, tystast ljud bara den längst till vänster. Samma sak händer när du ställer in ljudnivån på subwoofern.

Yamaha ATS-2090 surround
Yamaha ATS-2090 har en 3D Surround-effekt som är effektiv men som samtidigt lägger på en stor efterklang. Foto: Yamaha

Yamaha ATS-2090 i praktiken

Det är inte särskilt svårt att använda Yamaha ATS-2090, men vi saknar en display. Då hade det varit lättare att hålla reda på ingång, surroundeffekt och ljudnivå, speciellt som lysdioderna sitter på ovansidan och inte på framsidan. Alltså måste vi ofta gå fram till högtalaren för att se vad som händer …

Yamaha har mycket mer krut att bjuda på än Panasonic. Eldstrider i thrillerserien Snabba cash smäller till med dunder och brak, och stor realism med tanke på prisklassen. Se bara till att använda ljudläget Music, även till film, då låter dialogerna helt klart bäst.

Yamaha ATS-2090
Foto: Yamaha

Subwoofern har lite väl mycket energi i det högre basregistret. Mycket av bröstklangen i The Irishman-dialogen kommer från subwoofern, medan toppregistret kommer från soundbar-högtalaren. Det kräver att de står i närheten av varandra, men också att vi måste sänka subwoofern en aning för att den inte ska låta konstlad. Då blir det tamare, så man får jobba lite med att hitta rätt balans.

Det största problemet är dock 3D Surround-effekten. Den skapar visserligen en stor och omslutande 3D-effekt, men också en falsk efterklang. Som i en stor sal. Oavsett om dialogen äger rum i en intim bar eller i ett fängelses hårda akustik så har Yamaha-högtalaren nästan samma efterklang. Vi stänger därför av 3D-effekten på bekostnad av surroundkänslan, då blir akustiken åtminstone korrekt.

ATS-2090 är inte vår favorit för musik i stereo på grund av den färgade basen. Det fungerar okej, men om du planerar att låta Yamaha stå för all musikunderhållning hemma så skulle vi ha valt en modell med naturligare bas och dessutom lite mer luft i toppen.

Yamaha YAS-2090
Foto: Yamaha

Slutsats

Yamaha ger ett stort och ganska kraftfullt ljud för pengarna. Man sugs lätt in i handlingen med film och ATS-2090 bangar inte för att leverera riktigt potenta effekter när scenerna kräver det. Dialogen har gott om ”kött på benen” och ljudet är rent.

Vi gillar däremot inte efterklangen som följer 3D-ljudeffekten, och subwoofern hade kunnat vara mer linjär. Det hörs framför allt när man spelar musik. Display saknar vi också, även om just den biten är något man snabbt vänjer sig vid.

Karakter
Yamaha ATS-2090
Basic

Ljud & Bild tycker

Stort ljud, bra med krut. Okej klangbalans. Färgad bas. 3D Surround-effekt ger efterklang som i en stor sal. Vi saknar en display.

Också i detta test:

5 soundbar-högtalare

TCL TS8132

Budget-Atmos-surround

TCL ställer upp med en av de billigaste soundbar-högtalarna med ”äkta” Atmos-ljud och inbyggda höjdkanaler. Och för de här pengarna låter den riktigt fint!

TCL TS8132 målar en stor ljudbild med en fin surroundkänsla. Plus i kanten för bra fjärrkontroll och lättläst display.
Subwoofern släpar lite efter och kan förvränga en aning på hög volym.
Läs hela testet

Klipsch Cinema 600

Stenhård bas

Med Klipsch bakom ratten blir det liv i luckan när gevärskulorna flyger som projektiler och explosionerna mullrar. Detta måste vara det häftigaste vi har hört till det här priset!

Tufft och bra ljud – och ett sådant krutpaket subwoofern är! Imponerande kvalitetsintryck.
Dolby Atmos saknas. Den stora subwoofern är det inte säkert att alla inredningsintresserade blir så förtjusta i.
Läs hela testet

Panasonic SC-HTB490

Helt okej för pengarna

Testets billigaste soundbar ger en markant förbättring av TV-ljudet men visar också att det kan löna sig att langa upp lite mer pengar på disken.

Panasonics soundbar är enkel att placera och har en kompakt, trådlös subwoofer.
Vi saknar ett teckenfönster. Ljudet hade definitivt kunnat vara klarare och mer dynamiskt.
Läs hela testet

Samsung HW-Q610A

Imponerande ljudbild

Samsung HW-Q610A är en strålande soundbar med ett stort, tredimensionellt ljud. Atmos-effekterna känns verkligen!

Samsungs soundbar målar upp en klar och tydlig ljudbild med precis dialog och välplacerade surroundeffekter.
Samsung HW-Q610A saknar Wi-Fi. Det finns soundbar-högtalare som har starkare, mer hårtslående bas.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ljud & Bild
Rulla till toppen