Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL TS8132

Budget-Atmos-surround

TCL ställer upp med en av de billigaste soundbar-högtalarna med ”äkta” Atmos-ljud och inbyggda höjdkanaler. Och för de här pengarna låter den riktigt fint!

Publicerad 2021-06-21 - 07:00
TCL TS8132
Audun Hage

TCL TS8132 är en relativt stor soundbar som är exakt 1 meter bred. Å andra sidan ser den diskret ut i svart tyg, och den medföljande subwoofern är ganska snygg och kompakt och har ett baselement som är riktat ned mot golvet.

Som anslutningar har TS8132 HDMI eARC och stöder dessutom trådlös musikuppspelning med Bluetooth, Chromecast och AirPlay. TCL utmärker sig också med ett stort teckenfönster bakom tyget som ger snabb information om ljudformat, volym och andra inställningar och som släcks när det inte används. Smart!

TCL TS8132 Exploded
TCL TS8132 bruker en 3.1.2-kanals konfigurasjon med egne høydekanaler på toppen.

TCL TS8132 i praktiken

TCL har redan utmärkt sig med den billiga TS8111-modellen, som också stöder Dolby Atmos-surroundljud. Men i storebror TS8132 har de gått ett steg längre: med hjälp av en separat centerkanal i mitten, plus sina särskilda höjdkanaler på ovansidan (som reflekterar ljud via taket), ska den rent teoretiskt kunna återge en mer tredimensionell ljudbild.

Vi märker redan under första lyssningen att TCL ger större och mer övertygande surroundupplevelser än Panasonic. Här får vi en riktig känsla av att sitta inne i en ”ljudbubbla” med ljudeffekter kors och tvärs.

Ljudet får adrenalinet att pumpa när vi spelar introduktionen till Formel 1-dokumentären Drive to Survive. De vrålande F1-motorerna susar mot oss samtidigt som bakgrundsmusiken fyller rummet. Den nedåtriktade subwoofern får rummet att skaka.

– Det här låter ju tufft! utbrister Geir.

TS8132 har en egen centerkanal, vilket bidrar till att rösterna framträder bättre än hos exempelvis Panasonic. Vi var dock tvungna att justera upp diskantnivån lite innan vi fick den renheten: På nivå 0 låter det lite luddigt och instängt.

TCL-TS8132
Foto: TCL

Petiga som vi är lyckades vi naturligtvis hitta något att gnälla på: det märks att subwoofern är lite väl ivrig och inte särskilt tight. Vi var tvungna att sänka basnivån lite så att den inte skulle bli för dominerande. Dessutom märker vi (särskilt med musik) att övergången mellan soundbar och subwoofer kunde ha varit jämnare. Basen släpar lite efter resten av ljudet och prickar inte alltid basanslagen lika exakt. Det verkar som om den trådlösa anslutningen orsakar en liten fördröjning.

Ljudet fungerar fint även med musik, så länge du inte frestas att spela för högt. Det låter lite ansträngt på hög volym och når en punkt där subwoofern inte orkar mer utan börjar förvränga. Om du har ett stort lyssningsrum som ska fyllas med ljud bör du därför ta en titt på en större och kraftigare högtalare.

TCL-TS8132-lifestyle
Foto: TCL

Slutsats

TCL TS8132 är definitivt en av de mest prisvärda testdeltagarna. För 3 500 kronor får du en trådlös subwoofer, Dolby Atmos 3D-ljud och inbyggda ”up-firing-höjdkanaler”, som dessutom låter riktigt övertygande – så länge du inte spelar extremt högt. Det finns ännu tuffare soundbar-högtalare där ute, men de kostar mer pengar också!

Karakter
TCL TS8132
Basic

Ljud & Bild tycker

TCL TS8132 målar en stor ljudbild med en fin surroundkänsla. Plus i kanten för bra fjärrkontroll och lättläst display. Subwoofern släpar lite efter och kan förvränga en aning på hög volym.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen