TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST 5 soundbar-högtalare med subwoofer

Test av 5 soundbar-högtalare med subwoofer

Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!

forfatter
Publicerad 2022-11-22 - 08:00
Produkter i testet
 • TCL C935U
 • Sonos Ray + Sub Mini
 • Klipsch Cinema 400
 • JBL Bar 500
 • Samsung HW-Q610B
 • Även om dagens TV-apparater blir allt mer avancerade och får ännu bättre bildkvalitet så finns det ett återkommande problem: ljudet. I dagens supertunna skärmar finns det alldeles för lite plats för ordentliga högtalare.

  På samma gång pågår det en äventyrlig utveckling av innehållet, många av de senaste filmerna och serierna är numera inspelade i moderna surroundljudformat (Dolby Atmos, DTS:X). Potentialen för fantastiska ljudupplevelser finns verkligen på plats!

  Så vad gör man? Jo, även om det finns ett par hedervärda undantag där ute så är de allra flesta TV-apparater i stort behov av extern hjälp om ljudet ska matcha bilden. Det fixar du enklast med en soundbar!

  Ny generation

  En soundbar passar bra när du vill ha en ordentlig uppgradering av ljudet, utan att ta steget till en komplett hemmabio med separata högtalare. De senaste modellerna är proppfulla av högtalarelement och avancerad ljudbehandling som kan förbättra TV-ljudet markant.

  I det här testet har vi tittat på några av de mest spännande alternativen i mellanprisklassen 5 000–8 000 kronor. Samtliga deltagare har en trådlös subwoofer, vilket enligt vår erfarenhet är ett ”måste” för att få ordentlig fart på filmljudet. Flera (men inte alla) kan också skryta med stöd för Dolby Atmos och/eller DTS:X, som är utbredda format inom modernt surroundljud.

  Olika högtalarsystem

  Ibland är det stor skillnad på hur de olika soundbar-tillverkarna konfigurerar sina högtalare. Vissa satsar på bästa möjliga ljudkvalitet genom färre högtalarelement, medan andra öser på med kvantitet (fler högtalarelement och kanaler) för att kunna simulera ännu mer ”omslutande” surroundljud. Ljudresultaten kan gå åt båda hållen, så i den här prisklassen handlar det om att prioritera rätt.

  Musik i stereo är också viktigt

  Många vill ju kunna spela TV-ljud och musik från ett och samma högtalarsystem. Av förklarliga skäl har en soundbar inte riktigt samma förutsättningar som ett par bra stereohögtalare – men den bör ändå kunna återge musik i stereo med acceptabelt resultat. Men på det här området är skillnaderna tydliga mellan testets sämsta och bästa.

  Vilken soundbar fungerar allra bäst med både musik och film? Det tänker vi ta reda på!

  Produkter i testet

  TCL C935U

  Når inte hela vägen

  Vi är vana vid att få mycket för pengarna av TCL. Men man måste kunna förvänta sig ännu mer än vad C935U levererar.

  Välutrustad. Nätverksfunktioner med streaming. Tydlig dialog.
  Tunt ljud, dåligt samspel mellan soundbar och subwoofer.

  Sonos Ray + Sub Mini

  Bra samspel – men saknar något viktigt

  Sonos billigaste soundbar klarar sig inte särskilt bra på egen hand. Men vad händer om den får hjälp av subwoofern Sub Mini?

  Tydliga dialoger, bredare ljud än storleken antyder. Fina, rena bastoner. Bästa basen i klassen?
  Ingen HDMI och ingen Dolby Atmos. Det finns alternativ som har bättre surroundeffekt. Inte den piggaste dynamiken.

  Klipsch Cinema 400

  Saknar Atmos-surround

  Klipsch Cinema 400 kan spela högt och rent med kraftfull bas, men den stora surroundkänslan uteblir.

  Klipsch Cinema 400 skapar en grandios ljudbild med bra bredd, jämn klangbalans och fyllig bas från subwoofern.
  Stöder inte Dolby Atmos och saknar särskild högtalare för centerkanalen. Den kraftfulla basen kan verka lite okontrollerad.

  JBL Bar 500

  Amerikanska muskler

  JBL:s soundbar levererar en stor och mäktig ljudbild med riktigt tuff bas!

  JBL Bar 500 ger en bra surroundkänsla samtidigt som dialogerna är krispiga och tydliga. Den hårda basen bidrar till att både film och musik är riktigt fängslande.
  Bar 500 har inga uppåtriktade Atmos-högtalare och subwoofern tar lite mer plats än de kompakta alternativen.

  Samsung HW-Q610B

  Livar upp TV-rummet

  Samsung HW-Q610B ger ett stort ljud för pengarna och visar hur viktig det är med en subwoofer. Men den fungerar bättre med film än med musik.

  Stor ljudbild, fint intryck av ljud uppifrån. Stor underhållningsfaktor med film. Tydliga och fylliga dialoger, bra tryck i basen med film och TV.
  Subwoofern är för trög och svulstig med musik och bör dämpas en del.

  1 svar på ”5 soundbar-högtalare med subwoofer”

  Lämna en kommentar

  MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

  Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

  Stentuffa bashögtalare från Klipsch Toppmodellen har ett 16(!) tums baselement.
  Aktiva retrohögtalare från Klipsch Vill du ha trådlösa högtalare med drag i? Klipsch The Sevens och The Nines borde rocka tillräckligt.
  lbpluss
  Slår Sonos på deras hemmabana Audio Pro A15 är en stark liten multiroom-bordshögtalare som du kan ta med dig ut i trädgården.
  lbpluss
  Fylligt ljud och full streaming Golvhögtalarna Audio Pro A38 är en inredningsvänlig allt-i-ett stereo med musikstreaming, multiroom och TV-anslutning.
  Musik i duschen Ikea Vappeby är en liten Bluetooth-högtalare som tål att användas i badrummet.
  Följ Ljud & Bild