Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: XTZ 95.44

Neutral på flera plan

Även en prismässigt överkomlig högtalare kan prestera utmärkt om man ger den rätt premisser och utnyttjar de möjligheter den ger. Så är det med XTZ 95.44.

Publicerad 2013-12-22 - 06:00
XTZ 95.44
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

XTZ har gjort sig känt för att tillverka prismässigt överkomliga högtalare med en hög pris/prestandafaktor. Mycket för pengarna, med andra ord. Man konstruerar högtalarna i Sverige, ofta med hjälp och idéer från olika externa specialister, medan tillverkningen sker i Kina.

I de billigare högtalarserierna kommer även elementen från Kina, medan de dyrare högtalarna ofta har europeiska element, som så skickas till Kina för montering. Det är alltså inte direkt genvägar man tar hos XTZ för att skapa det man menar ger mest för pengarna.

En annan sak som håller priserna nere är att man har en form av direktförsäljning, vilket betyder att högtalarna fysiskt inte finns att se på så många ställen.

Men man tillverkar inte bara högtalare utan även elektronik, och det senaste är några utmärkta in-ear hörlurar som nyligen också kommit i en sport-variant.

99.44?
Den här gången ser vi på en fullvuxen trevägs golvhögtalare som ligger i den vanskliga prisklassen mellan 5 000 och 7 000 kr. Här finns en uppsjö av konkurrenter, så det gäller att ha något att bjuda på för att sticka ut från mängden. Som tur är för XTZ och den här aktuella modellen 95.44, så har den det.

Förutom då modellbeteckningen, som går efter ett system som gör att de flesta av modellerna från XTZ kanske har ett logiskt namn för firman men som inte ger något bestående intryck på en eventuell köpare. Det gör högtalaren mer anonym än förtjänt. Här finns plats för ett namn som säger något och som man kommer ihåg. I serien finns högtalare till ett helt biosystem, vi ser närmare på fronthögtalarna här och vänder tillbaka till hela surroundsystemet vid ett senare tillfälle.

Kabinettet verkar mycket gediget och ger ifrån sig få vibrationer när man spelar. Spikes eller spetsiga plastfötter kan sättas på de små men gedigna utriggarfötterna som sitter iskruvade i högtalarens botten. Fronterna sitter med magnetfäste och kan enkelt tas av, vilket inte ger några synliga fästpunkter i högtalarens frontbaffel. Fin lösning. Men den vita varianten av högtalaren är snyggare med fronten på, tycker i varje fall denne skribent.

CU_9544

Den meterhöga högtalaren är mycket neutral till sitt utseende, på gränsen till anonym och självutplånande. Den är bestyckad med en banddiskant som har membran av harts-aluminium-harts och är försedd med ett horn, vilket bland annat gör att känsligheten ökar. Kraftiga neodym-magneter ser till att få rörelse i membranet. Ett mellanregisterelement och två baselement med polypropylen-membran, pressgjuten aluminiumkorg och lång slaglängd kompletterar bestyckningen.

Ovanligt nog för prisklassen är det faktiskt möjligt att tri-wira högtalaren. Alltså ha separata högtalarkablar till bas, mellanregister och diskant. Det betyder att man, om man vill, också kan köra med var sin förstärkare till varje element. Medföljande bygelbleck ser till att det dock kan räcka med en enda kabel – och en enda stereoförstärkare. Som något annat ovanligt finns även en bygel som kan ge diskanten +3 dB. Det följer även med skumproppar till de två basportarna, så här finns mycket att leka med.

Lek med uppställningen
Många köpare till högtalare i den här prisklassen ställer ofta dessvärre bara upp högtalarna på en i förväg fixerad plats och börjar spela. Det är sällan särskilt lyckat, oavsett hur bra högtalaren egentligen är. XTZ 95.44 har som sagt mycket att leka med.

Jag ställde upp högtalarna helt standard på min normala utgångsplats i rummet och var till en början inte överdrivet begeistrad över vad jag hörde. Här krävdes lite åtgärder. Jag skulle vinkla högtalaren en smula in mot lyssningspositionen, men inte mer än några grader. Sedan skulle jag till min stora förvåning sätta i +3 dB-bygeln och dessutom för ovanlighetens skull spela med fronterna på. Propparna i basportarna skulle med min dryga meter till bakvägg inte sitta i.

Högtalaren är inte så krävande vad förstärkare angår, men ett ypperligt men inte överdrivet dyrt klass A-slutsteg i form av Hi-Fi Consults jubileumssteg fick stå för förstärkningen. Några centimeter extra fram i rummet med högtalarna, och med dessa åtgärder var det en helt annan och riktigt rolig högtalare att lyssna till. Förresten, sade jag att de skulle ha ett par dagar med musik för att vakna till liv ordentligt också?

Om det inte låter så bra är det inte nödvändigtvis högtalarens fel. Det är absolut inte likgiltigt hur även helt normala högtalare placeras och vad man gör med dem. Och när XTZ ger dig möjligheten att justera och leka med ljudet, passa på att utnyttja möjligheten! Var inte rädd för att använda proppar i basportar när högtalaren kommer nära bakvägg, och var inte rädd för att leka med placeringen i rummet. Du får ofta mångfalt igen i kraft av bättre ljud.

Välfungerande återgivning
Jag fick i varje fall mångfalt igen med XTZ 95.44. Den har gott om dynamik, en lagom kraftig botten och en diskant som i +3 dB-läget gav rätt gott om detaljer och utan att låta för mycket av horn. Många hornhögtalare låter verkligen som om du spelade genom en megafon. Hos XTZ är hornet välfungerande och diskanten bjuder på för prisklassen gott om detaljer.

Det märks också på det faktum att högtalaren låter olika inspelningar tala om att de också låter olika, vilket gör att den kan spela de flesta genrer med riktigt bra resultat. Det är heller långt ifrån någon självklarhet i prisklassen. En inte så lite svårbemästrad inspelning av Bachs tredje Brandenburgkonsert lät musikalisk och med fin karaktär på instrumenten. Cembalon var inte så framträdande och distinkt som jag är van vid från high-end-referenshögtalare, men det hade heller inte varit att vänta. Som helhet lät den här inspelningen bättre än normalt från högtalare i denna prisklass.

Magnus Carlsons version av Sugarman lät musikaliskt harmonisk och bjöd på många av de detaljer och händelser i bakgrunden i produktionen som jag vet finns på inspelningen. Den här låten blir bara mer spännande ju mer man hör av allt detta, och 95.44 gör onekligen ett bra jobb med tanke på högtalarens pris. Det är roligt att lyssna, och är inte det egentligen huvudsaken?

Slutsats
XTZ 95.44 är en fysiskt lite anonym högtalare som, vilket vi lärt oss att förvänta oss från XTZ, gör ett utmärkt jobb med tanke på priset. Den kan vinna mycket ljudmässigt på att man experimenterar med uppställning och högtalarens alla inställningsmöjligheter.

95.44 är en robust allätare som spelar musik på musikens egna premisser. Den bör klart vara med på kandidatlistan för den som söker efter en välspelande högtalare i prisklassen.

Ljud & Bild tycker

Mycket för pengarna Många möjligheter till inställning Klarar alla genrer med fint resultat Anonymt utseende och namn Inställningsmöjligheter bör utnyttjas, liksom omsorgsfull placering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen