TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Trianglé Antal EX

Triangeln på sin spets

Recensenten överraskas av Franska Trianglé, som med sin Antal Ex har lagt ett spännande ljud i en relativt ospännande förpackning.

Av / 2013-03-19 - 06:00
Trianglé Antal EX
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Den franska högtalartillverkaren Trianglé har hållit på i över 30 år med att tillverka högtalare. Det var heller inte någon obekant firma för mig när chefredaktören frågade om jag inte ville se närmare på deras modell i Esprit-serien som heter Antal Ex. Normalt brukar jag ha tagit en provlyssning på en högtalare innan jag tackar ja till att testa, men eftersom jag hört ett par modeller spela alldeles utmärkt på utställningar och själv haft en liten stativmodell under några år, även om det var längesedan nu, sade jag ja.

Ex är den femte generationen av Antal och det finns också en Anniversary-modell som kom i samband med firmans 30-årsjubileum.

Stor men lätt
Det är en ganska lätt högtalare i ett typiskt högt fyrkantigt folieklätt kabinett, fyra element, framåtriktad basport och en bred fot i något kompositmaterial. Knackprovet tyder på ett relativt odämpat kabinett i inte alltför tjock MDF. Det ser ut lite som en rockhögtalare, egentligen.

Det finns spikes att tillgå och ett lustigt extra ben som vi återkommer till. Bakpå sitter biwiring-anslutningarna av standardtyp på en standardplatta.

Fyra element var det. Två basar med membran av papper/glasfiber, ett mellanregister och en titandiskant med kompressionskammare monterad i ett litet horn. På många sätt är det i mitt tycke utseendemässigt en ganska osexig högtalare.

Med allt detta i åtanke gruvade jag mig lite för hur den här testen skulle gå. Högtalare av denna typ brukar inte riktigt vara min kopp the.

Inspelning
Paret jag fick till test var bara mycket lite spelat. Jag kopplade dem därför för inspelning, det vill säga man ställer högtalarna med fronterna tätt mot varandra och kopplar den ena högtalaren i motfas, så utfasar högtalarna i hög grad varandra. En filt över och det kommer inte särskilt mycket ljud ut från paketet. På med radio eller något och glöm dem ett par dagar.

Ofta kan man dock underligt nog höra en hel del om vad högtalaren har att bjuda på redan på det ljud som tar sig ut i rummet. KEF LS 50 talade till exempel om att det var en kanonhögtalare redan här.

Till att börja med var emellertid det ljud som läckte ut från Antal Ex rätt hemskt. Diskanten och mellanregistret riktigt skrek ut sitt misshag över att spela och basen ville helst gömma sig. På kvällen ett par dagar efter lät det annorlunda – nu var de mer färdigbakade, det var ett helt annat ljud i skällan och det kunde vara dags att börja lyssna! Lite speciell varning för diskanten – ge den god tid till inspelning och lyssna för guds skull inte på ett oinspelat exemplar.

Uppställning med omsorg
Antal Ex är inte alldeles enkel att sätta upp. Den verkar inte riktigt gilla att stå för nära sidoväggar om den inte kan stå symmetriskt mot dessa väggar. Den ska också vinklas omsorgsfullt mot lyssnaren för att få ut det optimala – prova dig fram. Högtalaren växer verkligen i prestanda om man lägger ner lite av det jobb som (i mitt tycke alltid) ska läggas på att placera en högtalare ordentligt. I annat fall får man snabbt en obalans i ljudet. Bra uppställd får man i gengäld ett överraskande, alldeles utmärkt perspektiv och en riktigt stor och inte minst väldefinierad ljudbild.

Vad angår de avtagbara tygfronterna upplever jag dem mer som ett skydd att användas när högtalarna inte spelas på.

På spetsen
Det sticker ut ett justerbart ben från kabinettet – inte foten alltså – som ska skruvas ned mot golvet och agera vibrationsavledning. En sorts stor, spetsig spike som avslutas med en platta mot golvet.

Och det fungerar faktiskt. Hela återgivningen blir fastare, renare och får mer tyngd. Bör i mitt tycke användas, och systemet fungerar riktigt bra på mitt brädgolv som normalt verkligen inte tycker om spikes. Var uppmärksam på att göra likadant på båda högtalarna, annars går den fina balansen i ljudet förlorad.

Slank – eller?
Trianglé Esprit Antal Ex har en livaktig återgivning. Många högtalare i denna och lägre prisklasser upplevs lite väl passiva i spelstilen, andra alldeles för aktiva. Antal Ex hittar en alldeles utmärkt balans som gör högtalaren väldigt engagerande att lyssna till. Den spelar med stor lätthet och med smittande spelglädje. Verkligt bra.

Antal-EX(1b)_enl

Detta kan några säkert läsa som en slank återgivning, men det är inte fallet. Snarare är det så att den i mitt tycke har en för prisklassen verkligt fin balans mellan kropp och själ. Jag har i högsta grad uppskattat hur den spelar klassisk musik på ett lättflytande och spänstigt sätt utan att, som så ofta i prisklassen, trycka på med en för tung och svulstig bas. Likaså med jazzmusik, i synnerhet kanske liveinspelad triojazz som ofta annars kan vara urtråkigt att lyssna till om inte högtalaren kan förmedla engagemang. Men det kan den här högtalaren i rikt mått.

Spelar man rock eller andra typer av ”tyngre” musik svarar högtalaren upp med en kropp och en basåtergivning som både är snabb och djupare än man skulle förmoda. Jag gillar till min stora förvåning själen i hur den här högtalaren tar sig an musiken. Utseendet bedrar…

Med mindre high-end
Det ovanstående gäller när man kopplar högtalarna till ypperliga lekkamrater i high-end-klassen. Vi kan alltså konstatera att det finns massor med potential i Antal Ex. Men det är ju knappast den högtalaren man köper om man har high-end-elektronik och kablar till sitt förfogande.

Med en mer modest – men i och för sig utmärkt – PowerDac i prisklassen klart under av vad en enda Antal Ex kostar förlorar vi en hel del av den livaktiga och öppna återgivningen, soundstage blir väsentligt mindre och det är långt ifrån lika engagerande att lyssna. Inte så att det låter dåligt, man har bara inte riktigt lika roligt längre.

Det är egentligen ett gott betyg åt högtalaren, som således faktiskt kan dra nytta av att få en utmärkt signal. Den behandlar det som kommer in efter förutsättningarna på bästa sätt. Som vanligt leker lika barn bäst, och Antal Ex förtjänar absolut bra elektronik. Sådan finns också helt klart att tillgå i passande prisklasser, men den spelar med säkerhet inte lika bra med allt.

Under testet hade jag dessvärre inte möjlighet att prova högtalaren med en passande rörförstärkare, men min förmodan är att det skulle kunna vara en alldeles utmärkt kombination. Antal Ex kan nämligen ge rättvisa åt det som brukar vara rörförstärkares bästa karaktärsdrag, alltså närvarokänsla och engagemang.

Slutsats
Trianglé Esprit Antal Ex har varit en klar överraskning. Den lurade mig med sitt utseende och visade sig vara en både engagerande – sådant gillar jag – och lättlyssnad musikförmedlare. Den är också en smula krävande både när det gäller uppställning och lekkamrater, och bör i mitt tycke provlyssnas med sina tilltänkta partner. Väljer du kamrater till Antal Ex med omsorg kan du få en återgivning att sätta stort värde på under många år.

Ljud & Bild tycker

Livfull och engagerande Kräver bra uppställning

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Rulla till toppen