Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Pioneer VSX-920

Harmonisk och välutrustad

Pioneers receiver har många anslutningar och låter utsökt i både stereo och surround.
Ljud & Bild tycker
Bra ljud. Många funktioner. 6 HDMI-ingångar.
Saknar lite kraft. Ingen ljudreturkanal.
Specifikationer

Pioneer VSX-920
6 HDMI 1.4 in, 1 HDMI ut
3D-stöd, ej ljudreturkanal
7 x 100 watt (8 ohm, 1 kanal)
MCACC-rumskorrektion
Alla HD-ljudformat
Pris: 6 500 kr

VSX-920 är en mer än en smula förbättrad version av föregångaren VSX-919. Förstärkarstegen är helt nya konstruktioner, denna gång med diskreta steg till alla kanaler medan föregångaren hade diskreta frontkanaler och resten av kanalerna fick dela på ett ”förstärkarpaket”.
 
Utrustning och användning
Utöver HDMI 1.4 har receivern fått en kul gratisapplikation som går att ladda ned till iPod Touch eller iPhone, så att man kan styra allt därifrån. iPhone-anslutning till USB-porten ingår och denna stöder dessutom avspelning av olika ljudformat från USB-minnen och hårddiskar. Om du vill kan du köpa en blåtandsmottagare och sedan överföra musiken direkt från mobiltelefonen till receivern trådlöst.
Förutom Dolby ProLogic IIz, som gör att du kan koppla in ett par extra högtalare på höjden, har VSX-920 en så kallad Virtual Height Speaker-funktion. Denna matris försöker psykoakustiskt skapa en höjddimension utan att det finns några extra högtalare.
Observera att VSX-920 inte har någon ljudreturkanal (ARC). Den saknar också multikanals förförstärkarutgång, så det går inte att koppla in extra effektförstärkare eller aktiva högtalare.
Pioneers rumskorrektion är avancerad, den eliminerar stående vågor och fasproblem i rummet samt kompenserar för högtalarnas avstånd, ljudnivå och klangkaraktär. Korrektionen tar sin tid men resultatet blir bra. När ”Pure Direct” aktiveras i stereo kopplas inte högtalarkalibreringen ur, så vi växlar till en tom minnesplats där det inte ligger någon rumskorrektion lagrad. 
VSX-920 är relativt enkel att använda och Virtual Height Speaker visar sig fungera så bra att vi låter funktionen vara aktiverad när vi lyssnar på surround. Fjärrkontrollprogrammet till iPhone är kul men inte det minsta nödvändigt.
 
Ljudkvalitet
Elektropop-tjejen Lucy Swanns musik spelar med en djup och välkontrollerad bas, samtidigt som hennes röst framträder mycket tydligt. Rytmerna i ”To Juggle” är tunga, men receivern håller dem i strama tyglar. Och percussion-ljuden är nyanserade och prydliga.
VSX-920 har ett mer organiskt och naturligt sätt att återge musiken på än Sony. Här lyssnar vi gladeligen genom hela skivan utan att tröttna. Receivern är tillräckligt kraftfull, även om vi måste medge att vi gott hade kunnat tänka oss ännu lite mer muskler. Både Onkyo och Yamaha förfogar över mer kraft.
Med HD-ljud från ”Avatar” diggar vi direkt hur fasen sitter som gjuten mellan front- och bakkanalerna – detta är psykoakustisk dessert av gourmetklass! Eftersom receivern även korrigerar för subbasens klangkaraktär känns basen lite tunnare än när den är okorrigerad. Däremot integreras basen mycket bättre i ljudbilden, och om du tycker det låter lite för tamt är det bara att vrida upp ljudnivån ett par decibel på subbasen. Basregistret är mer balanserat och öppet än med någon annan testdeltagare.
Virtual Height Speakers gör dessutom att ljudbilden känns ännu lite större och mer komplett. Det är inte samma sak som att ha fysiska högtalare i taket, men det förbättrar upplevelsen en del.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Yamaha RX-V767

Välutrustad och väluppfostrad

Yamahas nya receiver är välutrustad och har många funktioner. Höjdkanaler lyfter ljudbilden och det finns till och med skivspelaringång.

Kraft och kontroll. Sömlöst surroundljud. Välutrustad. 6 HDMI-ingångar.
Saknar lite detaljer.

Onkyo TX-SR608

Högupplöst krutpaket

TX-SR608 bygger på föregångaren och har HDMI 1.4 som enda ny funktion. Men om den fortfarande låter lika bra har konkurrenterna verkligen något att frukta.

Kraft och kontroll. Upplösning. 6 HDMI-ingångar.
Lite simpla menyer.

Sony STR-DN1010

Användarvänlig

STR-DN1010 är mycket enkel att sköta och ljudreturkanalen fungerar direkt ur kartongen. Ljudet är också bra.

Användarvänlig. Klart ljud.
Saknar lite upplösning och kontroll.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.