Onkyo TX-SR608

Högupplöst krutpaket

TX-SR608 bygger på föregångaren och har HDMI 1.4 som enda ny funktion. Men om den fortfarande låter lika bra har konkurrenterna verkligen något att frukta.

Från Onkyo kommer den THX-godkända TX-SR608. En THX-certifiering garanterar inte bra ljud, bara att kvaliteten ligger över en viss nivå. Ändå har vi goda erfarenheter av tidigare Onkyo-receivrar – och föregångaren TX-SR607 utsåg vi till och med till ”Årets budgetreceiver” 2009/2010.
 
Utrustning och användning
Onkyo-receivern har precis som de övriga testdeltagarna sju kanaler, och Dolby ProLogic IIz används för att avkoda ljud även på höjden, vilket också fungerar med de diskreta HD-ljudformaten.
Bortsett från HDMI 1.4 verkar TX-SR608 vara helt identisk med sin föregångare. iPod och iPhone kan dockas i en krubba som finns som extrautrustning. Högtalarkalibrering görs med Audyssey 2EQ, som korrigerar ljudet på uppemot tre sittplatser samtidigt. Skärmmenyerna är inte speciellt grafiskt avancerade, men fungerar.
Vi gillar inte att det saknas multikanals förförstärkarutgång på baksidan.
Användarvänligheten är däremot bra. Autokalibreringen tar lite tid att göra på tre platser, men är väl värd att vänta på. För att få ljudreturkanalen att fungera måste både Audio Return Channel och HDMI Control aktiveras i inställningsmenyn. Sedan måste ljudingång väljas för den och receivern växlas över till den ingången.
 
Ljudkvalitet
”La Petite Mort” återges med ett våldsamt stabilt fundament i basen. Onkyo har avgjort mer kraft än både Pioneer och Sony, och mer upplösta toner än Yamaha RX-V767. Lucy Swanns röst låter större än med de övriga, basgitarren har stadigare grundtoner och slagverken smäller till med bättre snärt mot en tystare bakgrund. TX-SR608 har utan tvekan en bättre djupbas än alla de övriga receivrarna. Stereoperspektivet är mycket bra, Lucy befinner sig i mitten där hon ska och ljudlandskapet sprider ut sig långt mot sidorna.
”Avatar” på Blu-ray övertygar med en ren och maffig dialog som har massor av kontrast och dynamik. Dynamik har även resten av ljudbilden, där musiken låter upplöst, luftigt och stort. Ljudeffekter smäller till fint och vi får en känsla av att när 3D-versionen kommer på Blu-ray så kan upplevelsen bli bättre än på bio!
Surroundljudet är lite mindre helgjutet hos Onkyo än hos Yamaha, eftersom bakkanalerna inte är fullt lika integrerade. Och om du känner för att fintrimma ljudet så bör du veta att det bara är Yamaha som låter dig gå in i menyerna utan att ljudet försvinner – vilket är nödvändigt om du ska kunna höra vad som händer med ljudet i realtid när du justerar.
Med subbas inkopplad tappar dessutom Onkyo lite av sitt basförsprång mot Yamaha, eftersom förstärkardelen avlastas. Om du inte kör fullregisterhögtalare i fronten, då kommer den fortfarande till sin rätt.
Trots dessa småsaker är Onkyo TX-SR608 en superb receiver på alla sätt och vis, och det är svårt att utse en segrare mellan den och Yamaha RX-V767.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Yamaha RX-V767

Välutrustad och väluppfostrad

Yamahas nya receiver är välutrustad och har många funktioner. Höjdkanaler lyfter ljudbilden och det finns till och med skivspelaringång.

Kraft och kontroll. Sömlöst surroundljud. Välutrustad. 6 HDMI-ingångar.
Saknar lite detaljer.

Pioneer VSX-920

Harmonisk och välutrustad

Pioneers receiver har många anslutningar och låter utsökt i både stereo och surround.

Bra ljud. Många funktioner. 6 HDMI-ingångar.
Saknar lite kraft. Ingen ljudreturkanal.

Sony STR-DN1010

Användarvänlig

STR-DN1010 är mycket enkel att sköta och ljudreturkanalen fungerar direkt ur kartongen. Ljudet är också bra.

Användarvänlig. Klart ljud.
Saknar lite upplösning och kontroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: