TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Naim UnitiQute

Naim UnitiQute

forfatter
Publicerad 2011-01-24 - 07:00
L&B tycker
Flexibelt välljud. Mer kraft än förväntat.
Behöver du CD? Välj Uniti!
Specifikationer

Naim UnitiQute
2 x 30 watt (8 ohm)
iPod/USB-ingång
2 koaxiala och 2 optiska digitalingångar
FM/DAB/internetradio
Wi-Fi/nätverk
Pris: 17 700 kr

Riktpris: 17700Pr. 2011-01-24 Produktsida

Det var inte lite uppseendeväckande när Naim Uniti landade i vårt testrum förra året. Med inbyggd CD-spelare, DAB/FM- och internetradio samt iPod-ingång vände den på många sätt och vis upp och ned på vad man kan förvänta sig att en hifi-förstärkare bör och ska göra – i synnerhet eftersom den dessutom lät sagolikt. Uniti var ett bevis på att Naim hade hängt med i utvecklingen och att de har vad som krävs för att överleva som hifi-tillverkare.
Naim är tveklöst en av de smartaste hifi-tillverkarna där ute för tillfället, och eftersom de är ivriga förespråkare av ”less is more” är det inte förvånande att Uniti nu har fått en nedbantad lillebror. Naim har skalat bort CD-spelaren och halva kabinettet – och tiotusen kronor från prislappen – men inte mycket annat. Här måste det väl ändå vara tal om ett riktigt fynd?
 
Smart och användarvänlig
Naim har hoppat över CD-spelaren och koncentrerat sig på att få så bra ljud som möjligt ur de digitala signalkällorna. Lilla krabaten UnitiQute har USB/iPod-ingång samt fyra digitala och en analog (XLR) ingång. Trådlöst och kabelbaserat nätverk ser till att den klarar internetradio och streaming. DAB- och FM-radio har Naim också lyckats få plats med i den lilla förstärkaren.
UnitiQute har en volymstyrd analogutgång som gör det möjligt att koppla in en subbas eller en extra förstärkare. Om du väljer en subbas kan du sätta de vanliga högtalarna som ”små” så att de slipper bry sig om den djupaste basen.
 Naim UnitiQute 
Ljudkvalitet
UnitiQute återger ljudet från iPoden på en kvalitetsnivå som även de bästa iPod-högtalarna bara kan drömma om. Den tar emot musikfilerna digitalt och omvandlar dem internt med hjälp av en D/A-omvandlare av oerhört hög kvalitet. Signalen går sedan vidare till en analogdel och en förstärkare som verkligen har kontroll på begivenheterna. Här är Naim i sitt esse, och inte ens med kraftigt komprimerade ljudfiler kunde vi skönja någon antydan till onaturlig prägel i ljudet.
Musikfiler i det förlustfria FLAC-formatet lät som förväntat ännu bättre, men det riktigt roliga började när vi utmanade UnitiQute med högupplösta (24-bitars) musikfiler. Sådana filer börjar bli allt mer utbredda för nedladdning och har en ljudkvalitet som ligger ett bra snäpp över CD-kvalitet. På så sätt erbjuder Naim-förstärkaren en ljudkvalitet som faktiskt överträffar dyrare anläggningar som bygger på vanliga CD-skivor.
 
Full av krut
Enligt specifikationen lämnar UnitiQute ynka 30 watt per kanal. Vi misstänker dock att Naim har varit väldigt konservativa när de skrivit den siffran, för maken till pigga och vältrimmade watt har vi knappt hört. Det är samma känsla vi fick när vi testade Naim XS, som trots sina specade 60 watt kunde spela vansinnigt högt utan att tappa kontrollen.
UnitiQute har precis som Uniti och XS en spänstig, rytmisk ljudkaraktär som sprudlar av energi. Vi imponerades omedelbart av den strama och taktfasta basåtergivningen som ger ett bra fundament till all slags musik. Naim-förstärkaren är allt annat än slapp och håller en förvånansvärt god kontroll på de dubbla baselementen i DALI Ikon 6. Linn Majik 109, som är en av våra favorithögtalare i kompaktklassen, visade sig vara en annan bra partner.
Naim UnitiQute kan spela riktigt högt utan att tappa besinningen. Ljudbilden hänger ihop fint och musikerna känns samspelta. Linns förstärkare Majik DS-I (32 000 kronor) har en aning större och mer öppen ljudbild med en frodigare och mer väldetaljerad övertonstruktur. Klangkaraktären drar lite mot det mörka, och det kan verka som om Naim har varit lite försiktiga i toppen för att göra det mesta av de begränsade kraftresurserna. Däremot verkar de inte ha sparat på krutet i mellanregistret, som är väldigt dynamiskt och ”rappt”.
Vilka är då begränsningarna? Tja, UnitiQute gjorde ett utmärkt jobb i undertecknades eget vardagsrum, där de ruskade liv i de kompakta Linn Majik 109 ordentligt. Dessa två britter spelar med fin harmoni tillsammans och är en kombination som kan utmana många dyra anläggningar när det gäller musikalitet och realism.
DALI Ikon 6 mk2 i ett dubbelt så stort rum visade sig vara en svårare utmaning. Där märktes det att förstärkaren tappade andan på hög volym och vi saknade Naim Unitis extra kraftresurser. Skillnaden mot UnitiQute var emellertid inte stor och vi tycker att lillebror kan skryta med 90 % av ljudkvaliteten för 60 % av priset.
 

Naim n-StreamNaim n-Stream
iPhone-app för Uniti och UnitiQute
När du pluggar in en iPod eller hårddisk som är full av musik är det helt nödvändigt att kunna navigera runt bland alla låtar på ett bra sätt. Någon sådan navigeringsmöjlighet fanns inte när vi testade Uniti förra året men lyckligtvis har Naim hört våra böner och lanserat iPhone-appen n-Stream. Med den kan man fjärrstyra musikavspelningen från en iPhone eller iPod Touch med hjälp av det trådlösa nätverket.
Från iPhonen eller iPoden väljer du enkelt signalkälla, volym och musik. Av uppenbara skäl kan du inte spela musik från iPoden eller iPhonen samtidigt som du använder den som fjärrkontroll, då får du ha en extra iPod som är ansluten till UnitiQute. I övrigt fungerar appen fint – fast det är irriterande att man ska behöva betala 285 kronor för den när Sonos, Philips och andra har appar som är gratis …

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kraftfull förstärkare med strömning Kan fås med strömningsmodul och phono-steg.
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend