TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Technics SL-1200GR2

Highend till premiumpris

Technics skivspelare finns i många olika varianter, men den här riktar sig till audiofiler och har avancerad digital teknik på insidan. Det märks.

Av / 2023-12-09 - 11:01
Technics SL-1200GR2

Ljud & Bild tycker

  • Bergfast dynamik, en stor och öppen ljudbild med total frånvaro av brus. Spelar nästan i samma klass som sin dubbelt så dyra släkting. Gediget byggd.
  • Ser ut som den mycket billigare DJ-utgåvan.

Alla vet att motorn är själva hjärtat i en maskin, och att en bättre motor kan lyfta något mediokert till något sublimt. Fråga bara alla som har hållit på med racing.

Lustigt nog gäller samma sak för skivspelare. Fast egentligen är det inte så konstigt. För vad är det som driver skivan varv efter varv?

De små elmotorerna är faktiskt ganska enkla konstruktioner. En styrström och låg spänning är allt som behövs för att motorn ska snurra. I sin enklaste form är den gjord med en järnkärna och lindad tråd i ett magnetfält, som driver en axel när strömmen slås på.

Mer behövs inte för att driva en elektrogenerator – eller en skivspelare, helt enkelt.

Men som vi har lärt oss så behövs det finess för att något mediokert ska bli sublimt.

Annons

Därför har de flesta skivspelare betydligt dyrare motorer, styrda av en elektronisk motorstyrning som ser till att rotationen är stabil. Vissa har till och med en eller flera motorer som är synkroniserade av en kvartskristall, som är så exakt att skivtallriken roterar med absolut precision.

Foto: Lasse Svendsen

Delta-Sigma motorsystem

Technics nya silvergrå SL-1200GR2 (den svarta varianten heter SL-1210GR2) klarar sig med en motor. Den har nämligen fått en helt ny flerstegs strömförsörjning och bättre motorstyrning. Som sänker brusgolvet och har högre precision med lägre avvikelser, stabilare rotation och färre vibrationer.

Technics anser att det har gett spelarens tonarm bättre spårningsprecision jämfört med föregångaren SL-1200GR. De hävdar att den nya motorstyrningen eliminerar cogging och mikroskopiska vibrationer som orsakar oregelbundna rörelser och skickar upp små vibrationer i LP-skivan.

Delta-Sigma-motorstyrning (ΔΣ). Foto: Technics

I SL-1200GR2 sitter det en ny Delta-Sigma-motorstyrning (ΔΣ) som använder en 1-bitars pulsbreddsmodulerad digital signal (PWM) som styr rotationsprecisionen. Det är ett ganska stort steg från den enkla motorstyrningen i de första direktdrivna Technics-spelarna från 1970-talet till en SL-1200GR2:s digitala motorstyrning. Om motorn är hjärtat i maskinen så är motorstyrningen hjärnan.

Steget från en SL-1200GR från 2016 är inte lika stort. I övrigt är skivspelarna ganska så snarlika, men även strömförsörjningen i GR2 har uppgraderats. Den har fått en ny brusreducerande krets som Technics har hämtat från highend-spelaren SL-1000R. Den kör en 100 kHz-frekvens som inverterar fasen för att eliminera restbrus i strömförsörjningen. Inte helt olikt hur aktiv brusreducering tar bort brus i hörlurar – utan jämförelser i övrigt.

Strömförsörjningen. Foto: Technics

Anti-vibration

Läs också Konungens återkomst Technics SL-1210 MK7 är ett trimmat professionellt verktyg med hifi-egenskaper.

Annars är SL-1200GR2 ganska lik de andra SL-1200-modellerna, från instegsmodellen SL-1210MK7 till highend-modellen SL-1200G. Men bara på utsidan. SL-1200GR2 är mer påkostad än SL-1210, fast har ett enklare chassi och är inte riktigt lika påkostad elektroniskt och mekaniskt som en SL-1200G.

Vikten på 11,5 kilo talar för sig själv. SL-1200G väger 18 kg.

Läs också Technics SL-1200G Världens kanske mest kända skivspelare är tillbaka, förklädd som en DJ-spelare.

Chassiet har två lager BMC, ett dött gummiliknande material som dämpar vibrationer. Plattan är gjord av formgjuten aluminium, belagd med gummi på undersidan och med en tjock gummimatta ovanpå väger den 800 gram mer än skivtallriken på SL-1200MK5. Hela konstruktionen vilar på fyra fötter med silikondämpning.

Technics SL-1200GR2 7 Technics SL-1200GR2 3 Technics SL-1200GR2 2
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Den s-formade tonarmen är monterad för hand och har ett armrör i aluminium, avtagbart pickuphus och samma armupphängning som den dubbelt så dyra SL-1200G. Tonarmen har en låsbar höjdjustering och klarar pickuper upp till 16,4 gram. Med en extra motvikt.

Mätningar visade att spelaren låg något under rotationshastigheten på 33,33 med -0,48 procent, men wow & flutter, som är där vibrationerna brukar vara, var bara 0,13 procent, vilket är mycket bra och i paritet med Yamaha GT-5000 och SL-1200G.

Foto: Lasse Svendsen

Förbluffande

Även om SL-1200GR2 har pitch-kontroll och ser ut som DJ-modellen i 1200-serien så är detta en seriös skivspelare för audiofila öron, som förvånansvärt nog kan mäta sig med SL-1200G som kostar dubbelt så mycket.

Den är också en stark konkurrent till Denons nya DP-3000NE, Rega Planar 8 och Pro-Ject X8 Evo. Tre ganska olika skivspelare som även har olika egenskaper. Denon-spelaren levererar musiken med en silkeslen värme som får alla skivor att glänsa. X8 Evo har en livlig och dynamisk ljudbild medan Rega-spelaren öppnar upp ljudbilden mer och är mer transparent än de flesta i den här prisklassen.

Technics SL-1200GR2 8 Technics SL-1200GR2 4 Technics SL-1200GR2 6
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Den nya Technics-spelaren påminner mer om den dyrare SL-1200G. Faktiskt mer än jag tror att ingenjörerna på Technics vågade hoppas på. Eller kanske fruktade. För halva priset får man nämligen gnistrande dynamik, avgrundsdjup bas och en stor ljudbild som är så stabil att den verkar vara huggen i granit.

Med samma Cadenza Bronze-pickup från Ortofon som SL-1200G testades med tyckte jag att den billigare SL-1200GR2 nästan var en kopia av sin storebror. Men det finns nyansskillnader mellan dem. I Keith Jarretts Still Live är bakgrunden tystare på den dyrare maskinen. Basen återges med större auktoritet, annars är det mesta nästan identiskt.

Samma snärt i virveltrumman finns till 100 procent på SL-1200GR2. Som levererar en lika stor ljudbild med samma dynamiska kontrast, utom i basen. Där den dyrare spelaren har mer tyngd och djup.

Den dyrare skivspelaren har mer värme och fyllighet i vokalklangen i Astrud Gilbertos The Girl From Ipanema. Men återigen är skillnaderna små. Dynamiken är mer omedelbar med en SL-1200G, till exempel när Stan Getz klämmer till med saxofonen.

Ett byte till Love Over Gold från Dire Straits album med samma namn visar hur små skillnaderna är. Gitarrklangen är lite ljusare med SL-1200GR2, och sångrösten är en aning tunnare, men skillnaden verkligen minimal.

RCA-kablar ingår, men efter ett tag kommer du att vilja ha något bättre. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Något så enkelt som bättre kontroll över elmotorns rotation är tydligen allt som behövs för att få högre prestanda. Här gör det mycket för musikupplevelsen, och med en riktigt bra, avslöjande pickup hör man skillnaden på en 1200GR2 och en 1200G. Med en enklare pickup tror jag att skillnaderna skulle bli mer maskerade, till förmån för SL-1200GR2 som kostar hälften så mycket. Kostar man på sig en finare pickup föredrar jag SL-1200G.

Poängen är att båda är fantastiska skivspelare, men att SL-1200GR2 är ett bättre köp för de flesta – och ett av de bästa skivspelarköpen i hela prisklassen. För att SL-1200G ska vara värd att betala dubbelt så mycket för, tror jag att jag skulle vänta på SL-1200G2.

Foto: Lasse Svendsen

 

Karakter
Technics SL-1200GR2
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Rulla till toppen