TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Denon DP-3000NE

Silkeslent och organiskt ljud

Man skulle kunna anklaga dem för att vara lite tröga i starten, men Denon visar att de inte har glömt sina gamla talanger.

Av / 2023-11-08 - 08:59
Denon DP-3000NE

Ljud & Bild tycker

  • Fantastiskt naturtroget och lättflytande ljud med naturlig värme och välkommen fyllighet. Finmaskig detaljåtergivning och rik på klangfärger. Gediget byggt med vackert detaljarbete.
  • Tar plats. Vi saknar en lite mer kraftfull dynamisk kontrast.

En gång i tiden var Denons ingenjörer några Japans skickligaste på att tillverka skivspelare. Ordentliga, seriösa konstruktioner med direktdrift, avancerade tonarmar med motorstyrd lyftning och retur, inrymda i massiva chassin med elektronisk kvartsstyrning av hastigheten.

Spelarna var inte bara tekniskt avancerade, de flesta av dem levererade bra ljud också. Tillsammans med en bra pickup kunde en Denon-skivspelare utmana de bästa från England och Tyskland på 70- och 80-talen.

Men sedan tappade de bort sig.

De senaste 25 åren har Denon inte brytt sig nämnvärt om att utmana någon. Med undantag för en limited edition-modell har spelarna mestadels haft billiga plastchassin av tveksam kvalitet och ointressant ljud.

Allt detta har hänt samtidigt som försäljningen av vinylskivor har nått höjder som inte skådats sedan slutet av 80-talet.

Annons

Detta har inte gått obemärkt förbi hos Technics och Yamaha, som båda har lanserat nya skivspelare i premium- och highend-klassen. Med viss framgång, speciellt för Technics som under perioder fått vissa modeller helt slutsålda.

Denon DP 3000NE 2
Foto: Lasse Svendsen

Vi kan bara gissa, men förmodligen har någon hos Denon märkt att det finns en efterfrågan på bra skivspelare. För med DP-3000NE är de tillbaka med en spelare som är som hämtad ur en Denon-katalog från 80-talet.

Gedigen konstruktion

Den ser helt fantastisk ut på bild och är ännu mer fantastisk i verkligheten. DP-3000NE följer traditionen med direktdrift och ett massivt chassi. Vikten är dryga 18 kilo och bredden över 60 cm.

Äldre tiders servotracer-tonarmar med intrikat elektronik har ersatts av en mer traditionell s-formad arm med avtagbart pickuphus och höjdjustering. Som påminner väldigt mycket om Denon DA-309 från 70-talet. Massa, längd, överhäng och offsetvinkel är samma på den nya armen som på DA-309.

Denon DP 3000NE 5
Foto: Lasse Svendsen

Spelaren levereras inte med pickup, men jag satte på en Denon DL-103R, som är en strålande moving coil-pickup och lite av en legend i premiumklassen. Den såg dagens ljus som DL-103 för så länge sedan som 1962.

Den lär matcha spelaren fint, tänkte jag.

Läs också Denon DL-103R Denon-pickupen är en dark horse som kan få dina öron att glöda av förtjusning.

Den s-formade tonarmen är 244 mm lång och har medelhög massa. Den levereras med en extra motvikt som skruvas fast i änden av armröret. Då kan tonarmen enligt Denon klara en pickupvikt på upp till 26 gram. Med undantag för vissa versioner av Ortofons SPU-modeller är det få pickuper som har så hög massa.

Denon DL-103R väger 8 gram och passar perfekt i Denon-tonarmen, skulle bara fattas annat.

Armen kan justeras upp till 9 mm i höjdled med en spak på sidan av armbasen. Där hittar man även anti-skating.

Digital motorstyrning

Det avtagbara pickuphuset i aluminium har standard SME-fattning, alltså finns det en möjlighet att använda pickuphus av andra material.

Denon DP 3000NE 4
Singeladaptern har för liten massa för att ha någon funktion som vikt. Foto: Lasse Svendsen

En 16-polig motor med 12 spolar, utan borstar, drivs av en switchmode-strömförsörjning och styrs av en PWM-algoritm (pulsbreddsmodulering), som ska ge motorn stabil spänning och lägsta möjliga avvikelser. På toppen av den vilar en 30 cm aluminiumskivtallrik som har en 3 mm tunn stålplåt på undersidan för att förhindra metallringningar – och dämpa resonanser. Till sist läggs en gummimatta på.

Denon DP 3000NE 7
Foto: Lasse Svendsen

Rotationshastigheten uppmättes till 33,15 varv/minut med 0,56 procents avvikelse. Det är ungefär vad Denon specificerar för DP-3000NE. Det är dock högre än Technics SL-1200G (0,04 %) och Regal Planar 3 50th (0,01 %).

Avvikelsen är fortfarande inom marginalen och frekvensfluktuationer – eller wow and flutter – uppmättes till relativt låga 0,30 procent, vilket är lägre än Rega-spelaren men högre än Technics-spelaren.

Jag märkte att spelaren inte var känslig för vibrationer, trots frånvaron av ett fjäderupphängt chassi. All massa hjälper förstås, men den vilar också på fyra höjdjusterbara metallfötter, med stort fotavtryck.

Läs också En klass upp i ljud Pro-Ject X8 visar att det finns mycket att vinna på att betala mer och få bättre ljud.

Smooth operator

Denon-skivspelaren levereras med en löstagbar strömkabel och signalkabel. Det ingår också ett snyggt dammlock som är format efter den snygga ebenholtsfanerade plinten och en enkel adapter som är formad som en skivtyngd. Den har för låg massa för att ha någon funktion som vikt, men den ser bra ut.

Denon DP 3000NE 6
Foto: Lasse Svendsen

Spelaren startar omedelbart när man trycker på start/stopp-knappen. Hastigheten byts med en knapp på höger sida. Håll den intryckt och tryck på start/stopp om du vill spela 78-varvare.

De första veckorna med DP-3000NE växlade jag mellan olika skivspelare, men jag märkte att det var något extra tilltalande med ljudet som kom från Denon-spelaren. Först trodde jag att det var för att jag kan pickupen så väl, att igenkännandet utlöste känslan av ljudkvalitet, men det visade sig inte vara hela sanningen.

På Pat Methenys Lodger från albumet Side Eye NYC hade jag förväntat mig att elgitarren och orgeln skulle smälta ihop till en svårdefinierad massa, men från kantslagen på trumman i början ända till gitarrsolot lite längre fram dissekerade Denon-spelaren ljudbilden och placerade musikerna i ett övertygande stabilt och väldefinierat stereoperspektiv.

Keith Jarretts Bordeaux-konsert från 2016, i tolv delar, låter praktfull på Denon-spelaren. Den enorma Steinway & Sons-flygeln återges med ett djup som får luften i rummet att dallra av de lägsta frekvenserna. Det låter aldrig hårt, skarpt eller gällt. Pianoklangen är mjuk, men fast och tillräckligt dynamisk för att musiken ska återges med trovärdighet.

Denon DP 3000NE 3
DL-103R är en mycket bra partner till Denon DP-3000NE. Foto: Lasse Svendsen

Technics SL-1200G med en Ortofon Cadenza Bronze eller Black, eller en Rega Planar 8 med Ania MC, har aningen större dynamisk kontrast än DP-3000NE – med DL-103R – men Denon-spelaren ger en rad instrument mer än en touch av den organiska, fylliga klangen som väcker entusiasm.

På samma gång finns det större klang och detaljrikedom här än med Rega Planar 6 eller Pro-Ject X8, och mer tyngd i basen. I Dire Straits Love Over Gold och Private Investigations låter trummorna kraftfullt och är väldefinierade. Basen återges med mer tyngd än med Planar 6, men är inte lika hårt definierad som med Planar 8.

Läs också Rega Planar 6 Rega Planar 6 är skivspelaren man ska ha om ljudet är viktigare än utseendet.

Slutsats

Med DL-103R låter all musik silkeslent och oerhört väldefinierat. Ljudbilden är öppen, fyllig och klangrik. Det enda jag saknar är större dynamisk kontrast, och kanske lite mer tyngd i djupbasen. Med en ännu bättre pickup går det alltid att få ut mer ur spåren – bland annat mer dynamik, fler detaljer och djupare bas. Men även med den billiga DL-103R är Denon DP-3000NE ett mycket attraktivt köp, och definitivt en av de mest solida spelarna vi har testat, oavsett prisklass.

Läs också Gammal är äldst Linn visar varför de har legendstatus.
Karakter
Denon DP-3000NE
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild