Search
Generic filters

: Rotel RDD-1580

Dubbelt så bra?

Blir det dubbelt så bra med dubbla dac-chips? Kanske inte helt, men Rotels DAC låter ändå verkligt bra.

Ljud & Bild tycker

Du kan koppla till i stort sett allt av digitala apparater, spela de ljudformat du har behov av och så låter Rotel RDD-1580 dessutom utmärkt för sitt pris.
HD endast på baksidans ingångar. Bluetooth på pytteliten dongle som måste tas ut om du ska spela kablat från mobiler eller USB-minne.
 • Wolfson WM8740 stereo-D/A-omvandlare
 • XLR-ingångar
 • Bluetooth
 • 2 x optisk/koaxial
 • USB 24 bit/192 kHz
 • Spelar FLAC, ALAC, WMA, Ogg Vorbis, WAV, MP3
 • Pris: 7 000 kr
 • septon.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 7000 kr

Rotel brukar handla om förnuftigt prissätta produkter som ger fin valuta för pengarna. Jag har tidigare testat både förstärkare och cd-spelare med utmärkt resultat, och jag gillar Rotels inställning till hur man bygger apparater och väljer vad de ska kunna. Förr handlade det bara om ljud och no-nonsense, men i takt med marknadens krav har även Rotel byggt in de finesser som krävs.

D/A-omvandlaren Rotel RDD1580 är ett efterlängtat och också logiskt tillskott till produktportföljen. Den har många anslutningsmöjligheter, balanserad uppbyggnad rent ljudmässigt och klarar även Bluetooth.

Lite teknik
Rent tekniskt bygger den på Wolfson WM8740 stereo-D/A-omvandlarchips, som klarar HD-ljud. Man använder dubbla WM8740 i en konfiguration med en per kanal, vilket ger äkta balanserad uppbyggnad med XLR-utgångar. Givetvis finns även RCA-utgångar också.

RDD-1580 har en USB-ingång på fronten som stöder Apples iOS-produkter och klarar streaming via Bluetooth via den inkluderade adaptern. Bakpanelens USB-ingång klarar upp till 24 bit/192 kHz.

Själva apparaten är i typisk Rotel-design, i fullbredd men mycket tunn. Det hela verkar välbyggt och genomtänkt.

I praktiken
Bluetooth-donglen ska in på fronten, men är så liten att den inte ser ful ut. Den kopplade upp direkt till iPhonen, det lät alldeles utmärkt och dessutom var räckvidden överraskande fin. Jag kom ända ut i bortre änden av köket innan kontakten mellan apparaterna började få problem.

Har du en Windows-dator ska den medföljande drivern läggas in för att du ska kunna spela högupplöst via USB-ingången på baksidan. En Mac behöver inte det, och du kan ställa in upplösning genom att hålla in USB-knappen i fem sekunder. Allt fungerar oklanderligt.

annons

Vi är vana vid att Wolfsons chips i Rotels apparater ger en fin ljudåtergivning. Här är det till och med dubbla chips och rent ljudmässigt är pris/prestanda utmärkt. Den låter rätt likt de DAC:ar som är inbyggda i Rotels övriga apparater, men har en grad mer raffinemang och detaljer. Klangbalansen är fint balanserad och verkar väl avvägd för att apparaten ska kunna spela alla möjliga ljudformatskvaliteter.

annons

Det är på det hela taget en återgivning med mersmak, från en välkonstruerad DAC som kan vara den verkliga problemlösaren för den som behöver något förnuftigt för att få ut välljud från sina digitala apparater i stereoanläggningen.

Slutsats
Rotel RDD-1580 är helt enkelt en bra och välljudande DAC som absolut bör vara med på listan om du är ute efter en flexibel och välfungerande DAC som inte får kosta skjortan. Den kan spela de format du behöver och lite till, och det mesta du kan tänka dig i digital apparatväg kan kopplas till.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Yamaha GT-5000

  Riktpris: 79900 kr High-end analogspelare för finsmakare

  Thorens TD 402 DD

  Riktpris: 9000 kr Thorens träffar inte målet

  Technics SL-1210 MK7

  Riktpris: 10000 kr DJ-spelare för musikälskare

  Hegel H390

  Riktpris: 55000 kr Halva priset, lika grym
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link