: Q Acoustics Concept 40

Konceptet håller!

Q Acoustics har gjort sig kända för billiga och mycket kompetenta högtalare. Och konceptet håller även när man går upp lite i pris.
Ljud & Bild tycker
Q Acoustics Concept 40 spelar med en stor ljudbild och en fin känsla i återgivningen. Man har trevlig när man lyssnar och upplever att man får ordentligt med valuta för pengarna. Det är en utmärkt allroundhögtalare som borde fungera lysande i väldigt många hem.
Concept 40 spelar med lite bred pensel, det är en kompromiss som gjorts för att högtalaren ska kunna spela så mycket olika musik som möjligt. Det gör att högtalaren styr ljudet en smula.
Specifikationer
  • Tvåvägs basreflex golvhögtalare
  • 2 x 125-mm baselement
  • 25-mm domediskant
  • Delningsfrekvens: 2,3 kHz
  • Frekvensområde: 53 Hz – 22 kHz
  • Impedans: 6 ohm
  • Mått: 972 x 170 x 288 mm
  • Vikt: 18,5 kg
  • Pris: 13 000 kr
  • armournordic.se
Annons
Annons

Lillebrodern, stativhögtalaren Concept 20, gillade jag skarpt. Så skarpt att den blev årets högtalare bland kompakta budgethögtalare hos oss 2013-14. Inte illa, för konkurrensen är stenhård i de här prisklasserna.

Nu har det kommit en storebror, en golvhögtalare som bygger på samma principer. Skillnaden är att det tillkommit ett baselement, ett likadant som det första, plus naturligtvis att kabinettet är väsentligt större.

Concept 40
Det första man konstaterar är att även om de två baselementen spelar precis samma signal, har Q Acoustics inte valt att placera dem i den typiska d’Appolito-konfigurationen – alltså med diskantelementet mellan de två basarna – utan med de två basarna under diskantelementet. Jag ifrågasätter inte valet som säkert är välmotiverat, det är bara ett konstaterande.

De båda baselementen har vad man kallar ”oversized” magnet och är keramiskt coatade. Diskantelemetet är en silkesdome som anges vara kolfiberförstärkt.

Q Acoustics har arbetat med precis samma design som på lillebror 20. Det betyder en resonansdämpande baffel av aluminium och ett kabinett med en utriggare av glas som står för bakbenen och spikefötterna och en spike som enda fot fram under kabinettet. Det medföljer gummihöljen till spikesen för dem som inte vill repa golvet, och jag tycker också det låter bättre med dem på – i varje fall på mitt golv.

Annons

Kabinettet är av Q:s så kallade Gelcore Construction, som innebär att det är en flytande konstruktion av typen kabinett inuti kabinettet. Konstruktörerna har inspirerats av flytande golv och väggar i ljudstudior och lovar att det reducerar resonanser i kabinettet med mer än -6 dB.

Concept 40 och en Concept 20 på sitt stativ är egentligen inte så olika i storlek. Uppfattningen är normalt att en stativhögtalare inte tar upp så mycket plats. Nej, placerar man den i en befintlig hylla eller på en möbel tar den ju inte så mycket extra plats. Men, använder man stativ tar stativhögtalaren upp i princip lika mycket plats som en golvhögtalare, om än det visuella intrycket kan vara lite smäckrare.

Fördelen med golvhögtalaren är den extra kabinettvolym man får. Det ger generellt mer kött och blod, mer kropp i återgivningen och du upplever att du liksom får ett mer fullvuxet ljud. Det ger ofta lite mer känsla åt återgivningen. I gengäld kan en stativhögtalare kännas mer precis, mer distinkt. I det här fallet är storebror verkligen en större högtalare rent ljudmässigt.

Q är Q
Det är rätt spännande att Q verkar träffa rätt hela tiden. Detta är den tredje modellen jag testar från firman, och jag har ännu inte blivit besviken trots att jag nu sätter mina förväntningar allt högre. Det sitter tydligen några på utvecklingsavdelningen som kan den svåra konsten att kompromissa så att ljudet blir så bra och användningen så flexibel som möjligt för så få pengar som möjligt.

Q Acoustics Concept 40 är precis som förväntat en vidareutveckling av Concept 20. Det är helt enkelt i princip samma högtalare som jag kommer ihåg, men ett par storlekar större. Det avspeglas också i priset, som ändå håller sig på massor med valuta för pengarna.

Annons

Precis som på de andra modellerna jag testat är det ljudbildens storlek som förvånar. Stor, väldefinierad, mer bred än djup men allt hänger ihop väldigt bra. Helheten i återgivningen är finfin. Precis som på lillebror kan den upplevas en smula snäll ibland, effekten av den kompromiss som gör att den fungerar fint på all musik, och att den sätter lite sitt eget fingeravtryck på musiken. Det tycker jag inte är något fel i de här prisklasserna, att få en neutral högtalare kostar mycket pengar och kräver att all kringutrustning också är spitzenklasse. Det är inte till den publiken som Concept 40 vänder sig.

Concept 40 anges inte gå ner till mer än 53 Hz, men du saknar inte bas – långt därifrån. Nej, du får inte suboktaverna som kan slå dig hårt i solar plexus, men basen passar väldigt fint ihop med resten av återgivningen. Det hela hänger ihop.

Spelar vi till exempel en låt som James Blake: Limit to your love, som verkligen testar basegenskaperna i högtalaren, saknas allt det tunga och kroppsliga du kan få med en verkligt fullvuxen högtalare, det som får dig att kippa efter andan. I gengäld fungerar, hur underligt det än kan verka, den musikaliska helheten på ett påfallande bra sätt med tanke på högtalarens pris.

Kraftwerk gick alldeles utmärkt, främst tack vare att högtalaren har en relativt tyst bakgrund. Och det är något som är helt nödvändigt för den typen av musik. Återigen, med tanke på priset går det påfallande bra. Det är en mycket lyckad högtalare.

q concept40-black_1

Annons

Slutsats
Q Acoustics Concept 40 spelar med en lite bred pensel, det är en förnuftig kompromiss som gjorts för att högtalaren ska kunna spela så mycket olika musik som möjligt. I gengäld får vi en stor ljudbild och en fin känsla i återgivningen. Men det är inte så att man upplever brist på detaljer, det hela hänger utmärkt ihop.

Man har trevligt när man lyssnar och upplever att man får ordentligt med valuta för pengarna. Det är en utmärkt allroundhögtalare som borde fungera lysande i väldigt många hem. Rekommenderas.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Med samma finesser som Apples öronproppar är de även lika låsta till de egna mobilerna.
Du kan få AIAIAI-lurarna precis som du vill ha dem – för du sätter ihop dem själv. Vi har lyssnat på toppmodellen.
EPOS har gjort ett par true wireless-öronproppar till spelare som inte nöjer sig med Bluetooth.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.