: Q Acoustics Concept 20

Liten men stor

Q Acoustics Concept 20 tillhör det där exklusiva gänget av riktigt bra små tvåvägs högtalare som inte kostar skjortan.
Ljud & Bild tycker
Stor och väldefinierad ljudbild Lyssningsbefrämjande återgivning
Låg känslighet Behöver bra förstärkning
Specifikationer
  • Tvåvägs stativhögtalare, basreflex
  • 125-mm baselement
  • 25-mm diskantdome
  • Frekvensområde: 64–22 000 Hz
  • Impedans: 6 ohm
  • Känslighet: 86 dB
  • Mått: 26 x 24 x 39 cm
  • Vikt: 12 kg
  • Pris: 4 500 kr, Stativ: 2 500 kr
Annons
Annons

Den engelska högtalartillverkaren Q Acoustics har tidigare förvånat mig med en billig golvhögtalare som spelade ypperligt med tanke på det låga priset. Nu har de kommit med en stativare, som även den har en prislapp av det mer överkomliga slaget.

Q Acoustics gör som så många andra, de konstruerar i väst och tillverkar i öst. Närmare bestämt då konstruktion i England och tillverkning i Kina, där den absoluta lejonparten av dagens högtalare tillverkas idag. I takt med att prisnivån nu ökar även där kan vi dock se en tendens att fler och fler hämtar hem produktionen till Europa. Framför allt är en del tidigare öststater numera konkurrensdugliga på såväl pris som inte minst kvalitet.

Utmärkt finish
Men det finns inget att anmärka på varken pris eller kvalitet på Q Acoustics Concept 20. Det är en mycket läcker högtalare med en utmärkt finish. Testexemplaret var i vit blanklack med de för Q Acoustics karakteristiskt avrundade hörnen. Högtalaren på stativ är en verkligt tjusig skapelse som borde kunna pryda de flesta rum, det ser läckert och fräscht ut utan att på något sätt ta över utrymmet.

Både kabinett och stativ har dubbla väggar ihopsatta med Gelcore, som är ett vibrationsdämpande viskost lim som aldrig riktigt stelnar. En hand på kabinettet när du spelar högt avslöjar att det verkar fungera, det är inte mycket som rör sig.

Jag skruvade mig en smula innan jag skulle sätta ihop stativen till högtalaren – det kan vara en riktig prövning emellanåt. Här går det hela emellertid på få minuter och är busenkelt, trots att det är en både läcker och rätt listig konstruktion med en stor central pelare med en spike längst fram och en glasutriggare med två spikes längst bak. Spikesen är försedda med en gummitut för dem som inte vill paja sitt golv. Allt passar utmärkt ihop och alla skruvar är för stjärnskruvmejsel, men med sedvanlig kinesisk känsla för detaljer har man lämnat med en insexnyckel …

Annons

Bestyckningen är ett 125-mm baselement och en 25-mm diskantdome, delningen sker vid 2 900 Hz. Känsligheten är endast 86 dB, vilket betyder att den förstärkare du kopplar till bör kunna ge lite ström.

Högtalaren är försedd med bi-wiring-terminaler. Bi-wiring betyder att det kan dras två kablar för varje kanal från förstärkaren till de separata terminalerna. För en tvåvägshögtalare som här, så kopplas en kabel till delningsfiltrets diskantdel och en till filtrets basdel. Kör man bara med en högtalarkabel per kanal så kopplar man ihop de båda plusterminalerna med en bygel (en stump kabel eller liknande, det följer i allmänhet med på bi-wiringhögtalare – här i form av en 3 mm tjock metallstång) och likadant med minusterminalerna. Med bi-wiring-terminaler kan man naturligtvis också köra med så kallad bi-amping, som innebär att du helt enkelt har en separat förstärkare till varje högtalarelement.

Jag är lite frågande till varför man gör så på en högtalare i den här prisklassen. Är den typiske kunden till Concept 20 beredd att betala för dubbelt så mycket högtalarkabel som han strängt taget behöver? Eller dessutom en förstärkare till? Knappast, enligt min uppfattning.

concept-20-q-acoustic-lautsprecher-schwarz-klangheimat-1

Tja, det är hur som helst ett val som Q gjort, och eftersom du kan koppla som du har lust är det ju egentligen rätt likgiltigt. Jag undrar som sagt bara varför.

Annons

Ovanför terminalerna sitter basporten. Instruktionsboken berättar fint om hur man kan använda de medföljande skumgummipropparna för att styra basen beroende på hur nära väggen man placerar högtalarna. Med mitt par följde dessvärre inga proppar med. Kinesisk känsla för detaljer?

Billigt kan också vara bra
Egentligen är det lite orättvist att koppla in ett par sådana här billiga högtalare direkt efter ett par högtalare för en halv miljon, men samtidigt kan man förundras över hur bra ett par sådana här små tvåvägshögtalare faktiskt spelar. Jo, det är utan tvivel en våldsam skillnad mot de dyra, men allt är ju relativt. Men det vore fel att fokusera på vad det är de inte kan jämfört med extravaganshögtalare, det är roligare och mer förnuftigt att se på vad det är de rent faktiskt kan. För det är en hel del, när man tänker på hur lite man betalar för dem.

Det är egentligen ljudbildens storlek som är det man först slås av. Den är, precis som jag kommer ihåg det från storebror 2050i, stor och riktigt väldefinierad. Det är mer på bredden och höjden än djupet som den är stor, men det är som helhet alldeles utmärkt.

Det andra är, faktiskt även något som storebror var bra på, helheten i återgivningen. Nej, det är inte kristallklart alltihop och det är inte så mycket luft kring olika röster och instrument som på dyrare högtalare, men det du får är en musikalisk behållning som är riktigt fin. Du vill gärna sitta och lyssna till musik, och är det inte det som är meningen?

Man kan invända att Concept 20 spelar det mesta en aning snällt och med ett litet ljudmässigt fingeravtryck på den musik som spelas, å andra sidan kan du spela ordentligt högt utan att den protesterar – om du nu har en förstärkare som kan. Högtalaren trivs helt klart bäst med en förstärkare som spelar rent, exempelvis en PowerDAC eller liknande. Jag skulle generellt säga att en modern förstärkare är att föredra framför en med över 10 år på nacken. Här talar jag alltså om förstärkare i passande prisklass till högtalaren.

Annons

Dynamik har den också. Tour de France med Kraftwerk lät alldeles utmärkt med distinkta tran-sienter. Provar vi med James Blake och tortyrspåret Limit to Your Love är det inte högtalarens livrätt och de våldsamma transienterna stör både röster och ljudbild. Inte så konstigt med de basurladdningarna. Men även här är jag överraskad, det låter absolut bättre än jag kunnat förvänta. Den lilla högtalaren jobbar på så bra man egentligen kan kräva även när den utsätts för tortyr, och låten blir absolut lyssningsbar. Jag har hört flera dyrare högtalare som klarat det väsentligt sämre.

Som helhet påminner den ljudmässigt väldigt mycket om samma firmas golvare 2050i – som jag gillade skarpt, men spelar i något mindre skala och med lite mindre potent bas. Något annat hade heller inte varit att vänta.

Slutsats
Q Acoustics Concept 20 tillhör det där exklusiva gänget av riktigt bra små tvåvägs högtalare som inte kostar skjortan. Den spelar med tanke på pris och utseende verkligt bra. Parad med en passande bra förstärkare kan den vara högtalaren med stort H om du söker en utmärkt musikanläggning för en ringa penning. Bör absolut provlyssnas!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Med samma finesser som Apples öronproppar är de även lika låsta till de egna mobilerna.
Du kan få AIAIAI-lurarna precis som du vill ha dem – för du sätter ihop dem själv. Vi har lyssnat på toppmodellen.
EPOS har gjort ett par true wireless-öronproppar till spelare som inte nöjer sig med Bluetooth.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.