: Opalum FLOW.4810

Platt och elegant

Det här går bara inte, tänker man när man ser Opalum FLOW.4810. 48 pyttesmå högtalarelement på en platta. Ändå frågar alla var subwoofern sitter.
Annons
Annons

Det ställs många krav på ljudanläggningar för den bredare delen av befolkningen idag. Inte minst om de också ska ha en fin ljudkvalitet. Den får inte ta plats, högtalarna ska helst kunna hängas på väggen, den ska kunna strömma och kopplas till din platt-tv, det finns nästan inga gränser. Dessutom ska det helst vara snyggt.

Opalum heter en ny firma som tagit upp utmaningen på ett högst originellt sätt. Opalum är en svensk idé som via svenskt kapital och kunnigt folk från både Sverige och Danmark nu är redo att förändra vårt hifi-tänkande. Man har fått mycket – och berättigad – uppmärksamhet varhelst Opalum visats och finns redan innan man nästan startat representerade i ett stort antal butiker i hela 12 länder.

Mycket platt
En platt högtalare lider av problemet att man inte kan göra den hur platt som helst. Inte minst för att magnetsystemet på ett element tar plats bakåt. Dessutom måste det finnas en viss mängd luft i lådan. Och så måste man ta hänsyn till att det händer en del med akustiken när man hänger en högtalare på en vägg.

Toppmodellen Opalum FLOW.4810 har därför försetts med 48 pyttesmå 1-tums aluminiumelement satta på en lätt svängd platta. Det gör att elementen tar fysiskt lite plats var för sig. Istället är de desto fler. Men det ger resultat, för tunn är högtalaren. Uppsatt på väggen mäter jag att den bara sticker ut 3,8 cm – på det tjockaste stället!

Anläggningen
Men högtalaren är inte bara en högtalare. En stor del av hela anläggningen sitter faktiskt i själva högtalaren. För en anläggning är vad det är. Det du får är en kontrollbox med separat strömförsörjning, en fjärrkontroll och ett par högtalare med inbyggd elektronik.

Annons

Kontrollboxen är en liten sak med tre digitala och en analog ingång, en utgång till subwoofer – om boxen känner att en sub är inkopplad lägger den in ett fjärde ordningens Linkwitz-Riley-filter vid 80 Hz – möjlighet till trådlös strömning och fördelning av signal och ström till högtalarna.

Man drar en tunn kabel till varje högtalare, antingen parallellt eller i serie och där transporteras både 24 V ström och digitalsignal. Eftersom 24 V likström räknas som lågspänning kan kablarna lagligt dras inne i väggar och ändå klara alla byggnadsregler. Överföringen av både signal och ström i en vanlig högtalarkabel är en patenterad lösning från Opalum.

opalum_pair
Opalum FLOW.4810 har 48 pyttesmå 1-tums aluminiumelement på en lätt svängd platta. Estetiskt sett är högtalarna mycket tilltalande och ser nästan mer ut som ett par små moderna grafiska konstverk. Designen är inspirerad av ett papper som glider ned längs en vägg.

Högtalarna vet om de är vänster eller höger – de böjda framsidorna är spegelvända så de är inte fysiskt likadana. Inuti högtalaren sitter också en massa signalprocessning, omvandling och flera klass D-förstärkare. Signalprocessningen tar bland annat hand om det faktum att det handlar om pyttesmå element och att högtalaren är placerad på en vägg. De 48 elementen i varje högtalare är uppdelade i bas- och diskantgrupper, delningen görs vid 3 kHz. Den totala förstärkningen i anläggningen uppges till 320 W.

Actisonic kallar man den här tekniken. Den bygger på mångårig forskning som firmans grundare Pär G Risberg gjort på Linköpings Universitet och härmed får man vad Opalum kallar: ”clear and pleasant sound from physically constrained, seemingly impossible acoustic designs”.

Annons

Fjärren är RF-baserad, cirkelrund och läcker. En liten färgindikator anger vilken ingång som är inkopplad och det enda problemet är egentligen att du måste se på indikatorn för att orientera den i handen. I övrigt både ser den ut och fungerar kanonfint.

Glidande papper
Opalum FLOW.4810 ser ut som om de är skräddarsydda att placeras på var sin sida om en platt-tv. Eller upphängda på en vit vägg. Estetiskt sett är de mycket tilltalande och ser nästan mer ut som ett par små moderna grafiska konstverk. Designen är inspirerad av ett papper som glider ned längs en vägg.

En skruv i väggen och högtalaren hängs upp i sitt nyckelhålsuttag på baksidan. Millimetertunna ”distansduttar” ser till att högtalaren sitter tajt mot väggen. De tunna kablarna mellan högtalare och ”hub”, som styrenheten kallas, syns knappast alls. Och denna hub är försvinnande liten och kan tack vare fjärrens RF-styrning placeras utom synhåll. Strömförsörjningen till huben är faktiskt större, men den kan ju också gömmas undan. Folk på besök har varit väldigt positiva till den estetiska framtoningen.

Allätare
Den här typen av anläggningar ska kunna spela det mesta. Många kommer att koppla den till en tv, köra spotify, wimp eller liknande och kopplar man till en cd-, dvd- eller bluray-spelare ska den alltså kunna spela bra med både MP3 och PCM, komprimerat och okomprimerat.

Det gör den onekligen också.

Annons

Opalum ger ett förbluffande helgjutet ljudintryck med tanke på utseende och pris. Jo, den avslöjar också när det är mindre bra signalmaterial (läs: MP3), men i och med att den målar upp sin lagom stora ljudbild med en ganska bred pensel lider du inte så mycket av det som om allting pinpointats ut med rakkniv. Ljudåtergivning handlar ofta om kompromissande, och med tanke på den målgrupp som Opalum vänder sig till är den kompromiss man valt för den totala återgivningen klart lyckad.

Speciellt när man drar på lite på volymen. Då visar sig Opalum även kunna agera festhögtalare med ordentligt tryck – det hade jag inte väntat mig. Den spelar generellt bättre här med en både större och mer välfylld ljudbild med betydligt fler detaljer än när man spelar på låg volym, då återgivningen ibland kan tendera att bli aningen ointressant och glida väl mycket i bakgrunden enligt min personliga smak. Men, det skulle inte förvåna mig om det just är avsikten, att anläggningen också ska kunna fungera som en lätt och stilla ljudtapet.

Det som skakar en mest är själva kroppen i ljudet. Det är helt otroligt att det kan låta så maffigt från något med ett sådant utseende. Det är klart att en subwoofer kan ge lite extra allra längst ned i registret, men det är inte något du direkt saknar. De allra flesta tror att en sub redan är inkopplad!

Elegant på alla sätt
Opalum FLOW.4810 är en både tekniskt och visuellt elegant och ljudmässigt helgjuten anläggning för den designmedvetne musikallätaren som också ställer krav på ljudåtergivningen. Det kostar emellertid också, Opalum FLOW.4810 är långt ifrån något billigt nöje. Men anläggningen tillfredsställer i hög grad sin rätt köpstarka målgrupp, mycket snyggare och bättre ljud blir det knappast på en vägg i nuläget.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Du kan få AIAIAI-lurarna precis som du vill ha dem – för du sätter ihop dem själv. Vi har lyssnat på toppmodellen.
EPOS har gjort ett par true wireless-öronproppar till spelare som inte nöjer sig med Bluetooth.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!
De första aktiva trådlösa högtalarna från engelska Q Acoustics är enkla att bereda plats för i ett snyggt hem. Men ljudet når inte riktigt hela vägen.
Samsung Galaxy S21 5G är mobilen du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Med samma finesser som Apples öronproppar är de även lika låsta till de egna mobilerna.