Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: NAD C700

Låter som om den borde vara större

NAD C700 är liten. Det tror du inte när du hör den.

Av / 2022-04-30 - 07:00
NAD C700
Geir Gråbein Nordby

NAD har den senaste tiden haft framgångar med små men seriösa förstärkare, där man bara behöver ett par högtalare för att få en komplett anläggning. I den mer kostsamma änden har vi M10 (numera i V2-version) som har allt man behöver i en enda låda, inklusive streamingplattformen BluOS – samma som i Bluesounds produkter, bland annat förstärkaren PowerNode. NAD och Bluesound har nämligen samma gener.

Och det är fint, för BlueOS ger mycket av Sonos-systemets enkla användarvänlighet och diskriminerar inte heller vilka streamingtjänster som får släppa igenom sina högupplösta ljudspår. Här får du MQA-stöd från Tidal och högupplöst PCM (upp till 192 kHz) från både Qobuz och Amazon. Appen har däremot inte Apple Music inbyggt, så det bästa du får där är 16 bit/44 kHz via AirPlay.

Läs också Den här driver allt – och kan nästan allt Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.

M10 V2 har dessutom avancerad rumskorrigering i form av Dirac Live och lämnar 100 watt i 8 ohm. Men om du tycker att 27 000 kronor är i mesta laget att betala för en liten (men ytterst duglig) streamingförstärkare och du inte heller känner att du behöver rumskorrigering, så kan den nedskalade C700 vara mitt i prick.

NAD C700 lifestyle Geir Graabein
Foto: Geir Gråbein Nordby

C700 – en enklare M10

C700 kostar ungefär hälften så mycket som M10 V2 och kan mycket av samma saker. Den har nämligen BluOS också, plus en snygg skärm som täcker merparten av fronten. Men inte riktigt som på M10 V2, som har full touchstyrning.

Effektsteget är något enklare i C700 och ger något lägre effekt på 80 watt i 8 ohm. Det är samma som PowerNode, och där saknade vi inte precis muskler. Även om förstärkaren naturligtvis blir andfådd förr eller senare.

Ingen av de två förstärkarna har skivspelaringång, men de har analoga ingångar utöver digitala. Inklusive en HDMI-ingång med eARC, vilket betyder att den får ut högupplöst ljud från TV:n.

C700 har ett enklare skal än M10 V2, som har riktigt glas och tjockare metall. C700 känns lite plastigare.

Bluesound RC1 scaled 1
Fjärrkontrollen Bluesound RC1 finns som extrautrustning. Foto: Bluesound

Fjärrkontroll är extrautrustning

En sak märker man direkt när man öppnar kartongen, och det är att det inte följer med någon fjärrkontroll till C700. Det gör det däremot till M10 V2, nämligen Bluesound RC1. Den fungerar även till C700 och kan köpas som tillbehör om du inte alltid är lika bekväm med att använda mobiltelefonen.

Å andra sidan kommer du långt med det fysiska volymhjulet på fronten. Två fysiska knappar på C700 låter dig hoppa fram och tillbaka i spellistor och mellan radiostationer. Ja, för internetradio finns också på plats.

NAD C700 lifestyle 8 NAD C700 lifestyle 7 NAD C700 lifestyle 6 NAD C700 lifestyle 4 NAD C700 lifestyle 3 NAD C700 lifestyle 2
<
>
Foto: NAD

Användarvänlig

Första gången du kopplar upp C700 går den in i ett så kallat hotspot-läge, där den skapar ett Wi-Fi-nätverk som mobilen kopplas till genom mobilens inställningar. Om du har en iPhone omdirigeras du automatiskt till ditt nätverk, medan Android-användare måste gå in i BluOS-appen och fortsätta med installationen där. Men oroa dig inte, det är enkelt.

Därifrån ger du produkten ett namn och väljer en eller flera streamingtjänster som du loggar in på. Sedan är det bara att strömma på!

Det finns ingen USB-DAC-ingång för PC-användare, men många datorer har optisk digitalutgång som går att använda i stället.

NAD C700 rear Geir Graabein
Här hittar du alla ingångar du behöver, inklusive HDMI. Förförstärkare och subwooferutgång finns också på plats. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fin display

Jag gillar verkligen skärmen på C700, som visar albumomslagen till låtarna som streamas. Använder du någon av ingångarna i stället förvandlas displayen till en VU-mätare med två visare som svänger fram och tillbaka i takt med musiken. Här vinner C700 över Bluesound PowerNode, som bara har ett blått ljus på fronten. Å andra sidan har PowerNode ett hörlursuttag, vilket saknas på C700.

Jag saknar info om ljudsignalens digitala upplösning. Det hade NAD gott kunnat visa, eftersom många hifi-entusiaster vill se vilket slags fil som streamas. MQA-loggan visas dock för aktuellt innehåll.

I övrigt är det mobilen som används för att styra musiken och det fungerar hur bra som helst. Om förstärkaren kopplas till TV:ns HDMI-ingång som är märkt med ARC eller eARC så kan TV:ns fjärrkontroll användas för att höja och sänka ljudet.

NAD C700 front angle
Foto: NAD

Så låter NAD C700

När det gäller ljudet så blir jag förtjust i hur tight det är, med mycket bättre kontroll över de eminenta stativhögtalarna Dynaudio Evoke 20 än man skulle kunna tro. Eller rättare sagt: jag visste egentligen det redan innan, efter att nyligen har lyssnat på den ovan nämnda PowerNode-förstärkaren från Bluesound. De delar nämligen DNA även på ljudsidan och NAD-förstärkaren håller stram kontroll på koloratursopranen Cecilie Bartoli. Rösten framträder klart och öppet bland stråkarna och jag missar inga detaljer i musiken.

Popmusik återges med en tight bastrumma och rent allmänt fina strukturer i bastonerna. Ljudbilden är öppen och ärlig, alla instrument återges med intakt klangstruktur, det är ingenting som saknas.

BluOS
NAD C700 styrs med mobil-appen BluOS. Här grupperad i samma rum som PowerNode. Skärmdump: iPhone

Eller rättare sagt: inte mycket. Vad jag däremot tycker saknas är en smula värme. Det strama och bestämda ljudet kan ibland dra mot det sterila och kliniska. Ställer man upp förstärkaren mot Primare I15 Prisma tycker jag att den senare, med sin Hypex-förstärkarmodul, målar upp detaljerna i ljudbilden på ett lite mer naturligt sätt. Lite luftigare, lite varmare. Men även I15 får betraktas som neutral, vilket jag kom fram till när jag testade den. Den är bara ännu lite mer upplöst än NAD, men saknar å andra sidan lite av trycket. Det handlar om personlig smak, men om jag ska ha en förstärkare som jag mest lyssnar på med en måttlig ljudnivå så tycker jag nog att Primare-förstärkaren är bättre. Den har fler digitalingångar också, inte minst USB-DAC-ingång. Men NAD-förstärkaren är enklare att använda, Primere I15 har en nästan oläslig display med alldeles för liten text. Så det kan hända att jag ända skulle ha valt NAD-förstärkaren av de två – fast om jag skulle spendera mina egna pengar hade jag ändå köpt den betydligt billigare Bluesound-förstärkaren.

NAD C700 lifestyle
Foto: NAD

Slutsats

NAD C700 är en liten förstärkare som inte alls låter som en sådan. Den har en övertygande kontroll över högtalarna och den klarar all musik på rak arm. Det låter inte alls som den bara har 2 x 80 watt att bidra med i effektdelen!

Det är framför allt den tighta basen, men även det rena mellanregistret som gör C700 så imponerande. Den saknar den sista biten av mikrodetaljer och luftighet längst upp i toppen, men det tar den verkligen igen det med rytm och driv. Om du inte behöver rumskorrigering ger C700 ännu mer valuta för pengarna än storebror M10.

Tyvärr för NAD finns även Bluesound PowerNode, som kostar betydligt mindre än C700. Den har inte samma fina display, men har hörlursuttag och låter väldigt snarlikt NAD. Vi hade hoppats att C700 skulle vara klart bättre än PowerNode, men det kan vi inte höra.

Karakter
NAD C700
Premium

Ljud & Bild tycker

Kraftfullt och tight ljud, bra anslutningsmöjligheter och en stor och överskådlig display. Vi saknar lite värme i ljudet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen