Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: NAD M10

Highend i bonsai-format

Ett komplett ljudsystem i den tunga änden behöver inte fylla halva vardagsummet. Det visar den senaste medlemmen i NAD Masters-serien.

Av / 2019-07-14 - 19:22
NAD M10
John Hvidlykke

NADs Masters-serie är produkterna där ingenjörerna får helt fria tyglar att skapa den bästa utrustningen de kan. Vi har testat en hel rad produkter i den serien, bland annat den integrerade förstärkaren M32 och medieservern M50.2.

Den senaste medlemmen i familjen, NAD M10, ser inte ut som sina äldre syskon. I stället för det klassiska hifi-formatet 43 centimeter är M10 bara 21,5 cm – alltså precis hälften så bred. Det handlar om en integrerad förstärkare på 2 x 100 watt med en komplett uppsättning digitala och analoga ingångar samt inbyggt BluOS. Det betyder dels att den kan spela upp alla populäraste streamingtjänsterna och dels att den kan integreras i ett Bluesound-system med multiroom.

Traditionsenligt för NAD kan effektförstärkaren inuti M10 bryggkopplas till 200 watt mono. Intressant nog finns det ingen matchande renodlad effektförstärkare i NAD-sortimentet som kan ta hand om den andra kanalen, men vi får nästan utgå från att NAD har en sådan på gång. Det finns också en uppsättning Pre Out/Main In-kontakter så att man kan koppla in en större effektförstärkare eller surroundprocessor.

Den lilla enheten är som gjord för att tryckas in på en liten hylla eller ställas på en bänk. Foto: NAD

Inredningsvänlig

NAD M10 ser inte mycket ut för världen när den står överst i stereomöbeln. Fast det är inte heller där som man ska ställa den. Den lilla enheten är som skapt för att tryckas in på ett hyllplan eller ståta ensam ovanpå en bänk. När apparaten är avstängd är hela ytan högglanssvart. Det är bara när man sätter på den med en enkel beröring som hela glasfronten lyser upp och blir en pekskärm. Styrningen är ganska så logisk och det är enkelt att välja ingång, ställa in volym och göra inställningar som att exempelvis välja tonkontroller eller rumskorrektion.

Till skillnad från andra Masters-komponenter har M10 ingen fysisk fjärrkontroll. Det är inget stort problem, och med tanke på hur många funktioner som finns att styra så förstår jag mycket väl om NAD har ansett att det enda sättet att få med allting är BlueOS-appen. Och jag måste också passa på att berömma hur M10:s funktioner är integrerade i appen. Fast det skulle fortfarande vara praktiskt att även ha en fjärr i handen för att kunna pausa musiken, byta låt och höja eller sänka volymen. Allt detta går naturligtvis att göra även från pekskärmen på fronten.

Alla format – utom vinyl

NAD M10 klar av ett komplett utbud av filformat, inklusive MQA. Det är särskilt intressant i samband med streaming från Tidal HiFi, som använder formatet för att ge HD-ljud med några av albumen som streamas. I en del andra Masters-enheter har man varit tvungen att klara sig utan att kunna spela DSD-filer. Men M10 stöder båda två. Rent allmänt är det svårt att hitta ett hifi-format som inte stöds. Bortsett från LP-skivor. Om du vill använda en skivspelare med NAD M10 måste du investera i en extern RIAA-förstärkare.

Även om NAD M10 bara är hälften så bred som en vanlig förstärkare så har den alla ingångar som behövs. Foto: NAD

Rumskorrektion

Vi har sagt det förr och vi säger det igen: den ”komponent” i anläggning som har störst inverkan på ljudet är varken förstärkaren, högtalarna eller för den delen strömkablarna. Färgningen från lyssningsrummet påverkar mer än någonting annat.

Därför är det en spännande nyhet att NAD M10 har inbyggd rumskorrektion. Den görs av Dirac Live. Detta kan laddas ner i sin enkla version som en app till PC, Mac, iOS och Android. När den är installerad kan den mer avancerade versionen hämtas från NADs webbplats.

Korrektionen görs med hjälp av en mätmikrofon av samma typ som levereras med bättre hemmabioförstärkare. Man kan välja mellan att låta korrektionen täcka en hel soffa eller bara den knivskarpa ”sweetspoten” i favoritfåtöljen.

Det tar ungefär 10 minuter att mäta rummet med Dirac Live. Sammanlagt måste 9 mätpunkter göras i rummet runt lyssningsplatsen. Ett ögonblick senare har programmet beräknat en korrigeringskurva, som sedan lagras i själva enheten. Man kan spara två inställningar i taget.

Rumskorrektion är bra, och kan i de flesta fall rätta till ojämnheter i frekvensgången, framför allt i basen. Men den hjälper de mest som hjälper sig själva: om du inreder rummet modernt, med kala väggar, stora glasytor och klinkergolv, räcker inte ens den bästa rumskorrektionen till.

Ljudkvalitet

NAD M10 ser ut som ett prydnadsföremål, men för nästan trettiotusen kronor har man lov att förvänta sig mer. Och det får man. Den har inte riktigt samma glasklara öppenhet som storebror M32, men den målar fortfarande upp den akustiska scenen snyggt, brett och djupt. Det märker man till exempel i ”Ivin” från Afenginns Klingra, som utmärker sig med ett par enastående inspelningar av piano och slagverk som klingar mycket öppna i rummet. Här är det som att ha orkestern står bakom en (tunn) gardin i vardagsrummet.

M10 lyckas också förmedla en mer intim atmosfär. I ”Medelín” från Madame X är det latinamerikanska klubb-beatet varmt när Madonna behandlar den 35 år yngre rapparen Maluma kärleksfullt. Vokalen är uppenbarligen hårt bearbetad, men framträder ändå stabil och helt klar i rummet. Den elektroniska tyngden är fast, men lyckas inte styra de lite tungdrivna Buchardt S400 lika bra som starkare förstärkare.

Dirac Live-rumskorrektionen fungerar helt strålande! Mitt lyssningsrum är förhållandevis väldämpat, men det finns ändå ett par rumsresonanser som är svåra att bli av med. Utan rumskorrektion var ljudet utmärkt och hade bra definition. Men med korrektionen aktiverad föll perspektivet på plats och rymden bakom högtalarna blev större och bredare. Ljudet blev samtidigt lite mindre nära och precist, men det är ingen tvekan om att ljudet efter korrigering är det mest korrekta!

NAD M10 tillhör den lilla skaran superexklusiva minianläggningar, där du också hittar Auralic Polaris och Naim Uniti Atom. Jämfört med Auralic är M10 nästan billig, och den lämnar dem båda bakom sig när det gäller funktioner och finess.

Högtalarterminalerna är av samma höga kvalitet som på de fullvuxna Masters-modellerna. Foto: NAD

Slutsats

NAD M10 är en charmig liten krabat som kan hjälpa till att krossa några av fördomarna om vad man kan förvänta sig av en liten dekorativ ministereo. Den kombinerar en ljudkvalitet som kan konkurrera med fullvuxna anläggningar med samma bekvämlighet som vi är vana vid från multiroom-system. Som den för övrigt kan ingå i. Här finns något för alla: DSD- och MQA-uppspelning för entusiaster och rumskorrektion som garanterar att anläggningen kan låta bra även om högtalarna ställs undan och inte tillåts dominera vardagsrummet. Priset är tilltaget, men man får valuta för alla pengarna.

Karakter
NAD M10

Ljud & Bild tycker

Rumskorrigering, streaming och MQA. NAD M10 är proppfull av funktioner som är sällsynta i den här klassen. Muskelstyrkan har trots allt sina begränsningar. Ingen fysisk fjärrkontroll. Ingen RIAA-ingång. Imponerar inte på grannarna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Rulla till toppen