Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Martin Logan Crescendo

Bordshögtalare i lyxklass

Martin Logan Crescendo är trådlös high-end och design i toppklass.

Publicerad 2014-08-20 - 06:00
Martin Logan Crescendo
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Det finns blåtandshögtalare och det finns AirPlay-högtalare, det finns USB-högtalare och det finns WiFi-högtalare. Sällan finns det något som kan allt. Men när en high-end-tillverkare som Martin Logan ger sig på att ta fram en lifestyle-högtalare har man inte valt bort något.

Den nya Crescendo ligger i en helt ny produktkategori för Martin Logan. Man har dock bibehållit sitt normala kvalitetstänkande och åstadkommit en produkt som tillhör toppklassen bland ”trådlösa bordshögtalare”.

Blåtand och mycket mer
Jag ska snabbt erkänna att jag oftast inte har så mycket till övers för blåtands- och lifestyle-högtalare, det finns massor av dem och få är bra. Som med allt annat får man också betala om det ska låta ordentligt. De flesta blåtandshögtalare är bara tråkiga att lyssna till, du kan ofta få mycket ljud men inte särskilt mycket kvalitet – enligt min ringa mening i varje fall.

Som med så mycket annat föredrar jag att spara ihop lite mer och få något jag blir riktigt glad för istället. I fallet Martin Logan Crescendo är det värt att offra lite mer pengar, för här får vi hör och häpna ”riktigt” ljud från en lifestyle-högtalare.

Det kan vi nästan se bara på högtalarelementen. En mittplacerad oval bashögtalare med 50-watts klass D-förstärkare och två diskanter med 25 watt klass D vardera. De två diskanterna är vinklade utåt för att förbättra stereoeffekten. Dessutom är det inte vilka diskanter som helst, det är så kallade Folded Motion-element med ett veckat membran, en variant av Dr. Heils Air Motion Transformers. Det är rasande kompetenta element och samma som används i de av Martin Logans övriga högtalare som inte är elektrostathögtalare.

Snyggt och elegant
Själva högtalaren, eller anläggningen, är elegant. Det är en raffinerad design som flera av mina besökare verkligen gillat. Finishen är antingen högblank svart eller äkta valnötsfaner, mycket snyggt. Allt andas kvalitet. Den ser lika bra ut som den låter, men det återkommer vi till. Fjärrkontroll följer också med.

Inuti sitter en 24 bit/48 kHz DSP/förförstärkare som gör att du kan spela det mesta. Eftersom varje element har sitt eget slutsteg låter man DSP:n optimera högtalarelementens prestanda. Du kan strömma direkt från telefon eller dator, koppla via USB (dock endast Apple-enheter) eller via analog eller digital kabel. Det fungerar bara.

Jag kopplade den till nätverket via min iPhone, som kopplades till via USB och så hämtade Crescendo bara alla koder till mitt nätverk. Hur enkelt som helst, där var kontakt på få sekunder. Har du ingen iPhone är det lite bökigare och du måste använda en browser på din dator, men det är inte särskilt svårt.

Medan jag skriver dessa ord strömmar jag musik från datorn, på en Mac kommer Crescendo bara upp som en av AirPlay-möjligheterna. Det fungerar oklanderligt. Intressant är också att Crescendo har bättre kontakt med Bluetooth än de flesta andra apparater jag provat – här är det stabil och ordentlig räckvidd.

ml_crescendo_uden

Kvalitetsljud
Ljudet? Ja, till en början lät det inte bra alls. Crescendo behövde en del spelande innan det började låta ordentligt. I gengäld blev det desto bättre sedan. Det låter kanske fånigt att det är så, men att grejor behöver spela ett antal timmar innan de börjar låta som de ska är något som är mycket vanligt för kvalitets-hifi.

Kvalitet? Ja, vi talar riktig kvalitet på ljudet här. Det är en förvånande kropp i ljudbilden utan att det, som det ofta är med den här typen av anläggningar/högtalare, blir svullet och grötigt. Här är en fin upplösning och helt klart detaljer som motiverar att den kostar vad den gör. Ljudet som helhet påminner en hel del om det vi får med Martin Logans Motion-högtalare, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det är en liknande uppsättning högtalarelement.

Kan den spela högt? Ja. I många tester av trådlösa ”bordshögtalare”, som vi väl får anse att Crescendo hör till, försöker folk använda dem till fester. Det fungerar sällan, om ens aldrig, enligt min mening. Men med Crescendo får vi ett riktigt bra ljudtryck – med kvalitet! Det medför att man inte blir så trött och tycker det blir outhärdligt när man, som alltid, drar på mer och mer ju längre festen lider. Ett tecken på att det inte är så mycket distorsion i Crescendo som i de flesta billigare konkurrenter. Och ja, det kan bli högt nog om du inte har en balsal att spela i.

Bas? Ja, den kan spela mycket bas och bra bas med tanke på storleken. Det är bland annat en av fördelarna med DSP. Men, tycker du inte att det är bas nog finns det en utgång för separat subwoofer.

Dyrt? Tja, allt är relativt. Jag anser att produkter som Crescendo och exempelvis nya JBL Authentics visar att det går att göra designprodukter som också presterar utmärkt ljudmässigt, men att det kostar pengar. Dock ger det mycket större musikglädje för köparen. Skulle jag själv köpa en designhögtalare skulle Crescendo stå överst på listan över dem jag skulle kolla närmare på. Jag gillar den!

Slutsats
Martin Logan Crescendo kan mycket och låter dessutom riktigt bra. Crescendo spelar med kropp, detaljer och spelglädje, det är roligt att lyssna. Den är dessutom läcker och snygg och platsar i alla hem. Mycket pengar, ja, men kvalitet kostar!

Ljud & Bild tycker

Det finns inte så många högtalare av den här typen som kan så mycket och dessutom låter riktigt bra. Men här har vi ett av undantagen, Crescendo spelar med kropp, detaljer och spelglädje, det är seriöst roligt att lyssna. Den kostar mycket pengar, vilket är ett minus för den här typen av högtalare. Det betyder att många som borde köpt Crescendo kommer att räkna bort den. Synd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen