Hifi för datorn: iFi

HiFi för dator

iFi är ett nytt märke som satsar på läckra high-end-miniprodukter främst avsedda att kopplas till datorn. Men man har även rent analoga produkter.
Ljud & Bild tycker
Bra ljud Hög kvalitet
Inte mycket för de här pengarna
Specifikationer
  • iCAN 2 500 kr
  • iDAC 3 000 kr
  • iPower 2 000 kr
  • iPhono 4 000 kr
forfatter

För någon månad sedan dök det upp en pressrelease om några små hifi-produkter avsedda att kopplas tillsammans med din dator. Det är i och för sig inget nytt, men det är inte särskilt ofta som sådana apparater har sitt ursprung i en high-end-firma. I det här fallet handlar det om att tekniken bygger på licenser från välrenommerade AMR (Abbingdon Music Research), som så vitt jag kunnat förstå också är själva moderbolaget till iFi-produkterna.

i och åter i
Ja, det att sätta bokstaven i framför var och varannan produkt är ju något som Apple lärt branschen. Alla vill ju gärna haka på ett framgångsrikt koncept, och i:et sänder signaler om genomförda, smarta och nytänkande produkter. Allt i sann Apple-anda. Men det är inte bara det som Apple lärt branschen. Man har också lärt ut vikten av en smart och läcker förpackning – kunden ska känna att tillverkaren bryr sig om både produkten och kunden, det ska kännas lite exklusivt att packa upp sin nyinhandlade pryl.

Det måste man säga att iFi tagit ad notam här. De fyra produkter jag har haft hemma – och vi återkommer till vilka de är – är verkligt läckert förpackade. Allt är enkelt, alla kablar följer med och de produkter som kräver extern strömförsörjning (alla utom iDAC) har likadana väggtransformatorer i lådan. En enkel och mycket begriplig dokumentation i form av ett storleksmässigt anpassat pappkort medföljer också.

Det firman presenterar är små, läckra och förtroendeingivande, moderat prissatta enheter gjorda för att kombinera dator och high-end-ljud. Det finns hittills fyra produkter på programmet, iDAC, iCAN, iPhono och iUSBPower.

iCAN 
– är en klass A-hörlursförstärkare. Ingångar finns i form av RCA och 3,5-mm jack. På framsidan finns 6,3-mm hörlursjack, volymratt och omkopplare för justerbar XBass och 3D HolographicSound.

I grunduppsättning låter iCAN alldeles utmärkt för det den kostar. Jag valde att ge den en bra kabel från dator till iCAN (D-Fi från Vertere) vilket gav ytterligare plus till ljudkvaliteten. Extra bas till lurarna tycker jag dock inte om, även här måste det vara en nödlösning till den som har riktigt usla lurar. Och har man det är det väl tveksamt om man investerar i en iCAN. Extra bas producerar här mer ull än kvalitet till basområdet.

ic.1

I gengäld är 3D HolographicSound, som skapar ett ”holografiskt ljudfält” istället för den ibland lite platta återgivning du kan råka ut för med lurar, rolig att leka med. Alla skivor är olika och på en del är 3D-möjligheten en klar fördel för upplevelsen. Jag gissar på att det är en sorts crossfield man arbetar med, ett klassiskt grepp som ofta visat sig fungera ypperligt med lurar.

iDAC 
– är en ESS Sabre HyperStream 24 bit/192 kHz USB DAC med både linje- och hörlursutgång. Man anger att man använder asynkron USB samt Bit-Perfect- och ZeroJitter LiteTM-teknologier från AMR.

Låt oss först bara säga att en USB-DAC kopplad till datorn generellt sett är en verkligt god idé. Den gör att din dator helt plötsligt blir en mycket kompetent musikspelare. Normalt sitter den DAC/analoga utgången i datorn i en miljö full av störningar och instrålning, dessutom är kvaliteterna på det som sitter inbyggt i datorn långt ifrån av ypperlig kvalitet. Men det kan en extern USB DAC råda bot på.

id.3

Låt er inte luras av att det är en liten produkt. Såväl Hegel som MusicStreamer, för att bara nämna ett par, har tidigare visat att en DAC inte nödvändigtvis behöver vara stor.  Och iDAC följer upp med att prestera mer än väl för sin prisklass. Du kan inte undgå att ditt ljud markant förbättras till något som kan slå de flesta cd-spelare för fyrsiffriga belopp.

Den inbyggda hörlursförstärkaren påminner otroligt mycket om den som sitter i iCAN. Du har samma grundupplevelse av ljudet. Utmärkt, med andra ord.

iUSBPower 
– är en USB strömförsörjning som ska ersätta den inte alltid optimala USB-strömförsörjningen från datorn och kopplas in mellan datorn och din DAC. Firman säger att den till och med är tystare än en batteriförsörjning. Den kan kopplas antingen som enbart strömförsörjning till apparater som kräver USB-ström eller där apparaten ersätter den ström som går i själva USB-kabeln mellan de tillkopplade apparaterna.

iu.1

Jag har tidigare provat en liten extern USB Power som sattes i förlängning av USB-signalkabeln, och kunde konstatera att konceptet fungerar. Det verifierar även iUSBPower, som ger mer lugn och större klarhet till ljudet. Det är en signifikativ skillnad som man inte vill vara utan när man väl upplevt den.

iPhono 
– är en MC/MM-phonoförstärkare med 40–66 dB gain och sex olika EQ-kurvor. Och det har ju knappast så mycket med dator att göra. Ja, om man nu inte vill spela in sina LP-skivor digitalt, förstås. Det vill inte jag, när jag nu faktiskt har en skivspelare föredrar jag att spela mina LP-skivor medelst nål och tonarm.

Men till det behövs ju en phonoförstärkare och iPhono är en rasande flexibel liten apparat. På undersidan finns inte mindre än tre musorglar (rader med små omställare) där du kan ställa belastning för MM- och MC- pickuper, vilket gör att den kan tillpassas de flesta pickuper, samt även ställa gain och olika typer av RIAA-kurvor. Jag kan inte påminna mig ha sett motsvarande på en så billig phonoförstärkare tidigare.

ip.1

Inte låter den illa heller. Den är tyst i bakgrunden och ger en verkligt fin klarhet i ljudet. Jag är riktigt imponerad, om den skulle vara sämre än min egen väsentligt dyrare ”erkända” phonoförstärkare så är det marginaler vi talar om. Eller också så är det så att min egen ”erkända” inte är så bra som den borde …

Slutsats
De fyra iFi-produkterna är var för sig value for money. De efterlämnar ett fint kvalitetsintryck och riktigt bra ljudupplevelser med tanke på vad de kostar. Bra och förnuftig hifi behöver varken vara stort eller dyrt, vilket dessa apparater bevisar.

Rekommenderas.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar: