Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Harman Kardon Citation Amp

Stor förstärkare i litet format

Citation Amp kan streama nästan vad som helst, och gör det med bättre och större ljud än de flesta i klassen. Se upp, Sonos!

Skrivet av / 2022-01-12 - 09:00
Harman Kardon Citation Amp
Geir Gråbein Nordby

Citation är namnet på Harman Kardons familj med högtalare och förstärkare som har inbyggd musikstreaming. Men medan andra multiroom-märken som Sonos och Bluesound använder sin egen låsta teknik använder Harman Kardon standardiserade streamingtekniker som Google Home och Apple AirPlay 2.

Detta gör att du kan koppla in dem i system med andra streamingprodukter som använder samma teknik och sedan styra dem med rösten via smarthögtalare eller en smartklocka – och dessutom spela musik direkt från apparna som du redan är van vid.

Läs också Sonos Amp Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Men Citation-produkter fungerar extra bra ihop med andra Citation-produkter. Citation Amp-förstärkaren kan till exempel kopplas till ett par högtalare och tillsammans driva bakkanalerna tillsammans med en Citation-soundbar.

HK Citation Amp spread
Foto: Harman Kardon

Billig streamingförstärkare

Harman Kardon Citation Amp, som är den här förstärkarens fullständiga namn, är gjord för att driva ett par vanliga högtalare. Det betyder att du kan damma av dina gamla favorithögtalare och få med dem i det moderna hemmet. Allt det tekniska tar förstärkaren hand om.

Lätt att ansluta

Många tror att det är svårt att koppla in och använda en modern streamingförstärkare. Och det kan vara så, men i det här fallet är det väldigt enkelt. Sätt på Citation Amp, ladda ner Google Home-appen till mobilen om du inte redan har gjort det, hitta förstärkarens namn högst upp på skärmen och klicka på det. Sedan går du igenom installationen steg för steg – och vips!

Förstärkaren är nu inkopplad och du kan spela musik från din favorittjänst, trycka på högtalarsymbolen i ett av hörnen på skärmen och välja din förstärkare. Bara att spela på! Om du tycker att Wi-Fi blir för instabilt kan förstärkaren alternativt anslutas till nätverket med en Ethernet-kabel.

HK Citation Amp vs Sonos Amp rear
Till skillnad från Sonos Amp har Harman Kardon Citation Amp både analoga och digitala anslutningar, även om båda har HDMI-ingång. Foto: Geir Gråbein Nordby

Anslutningar

Citation Amp har andra anslutningar också, till exempel Bluetooth. Och dessutom en analog linjeingång, där till exempel en skivspelarförstärkare (RIAA-steg) kan kopplas in. Optisk och koaxial digitalingång finns också, men det kanske allra coolaste är att det finns en HDMI-ingång. Den kopplas till TV:ns HDMI-ingång som är märkt med ARC, sedan har du ett stereosystem som tar över TV:ns inbyggda högtalare. Det är nästan skrattretande hur mycket bättre ljud du får!

Många streamingförstärkare styrs uteslutande från mobiltelefonen men här ingår det en fjärrkontroll som är praktisk att använda när man vill byta ingång, eller höja eller sänka volymen.

 

HK Citation Amp settings
Du kommer åt avancerade inställningar genom att ange IP-adressen i webbläsaren. Bild: Skärmdump

Avancerade inställningar

Förutom enkla, grundläggande inställningar kan du göra mer avancerade saker via en webbläsare. Ta reda på förstärkarens IP-adress i Google Home-appen och skriv in den i adressfältet i webbläsaren.

Där kan du sedan välja hur mycket bas du vill ha, ställa in delningsfrekvens och nivå på en eventuell Citation Sub, samt om Citation Amp ska driva ett par bakhögtalare i hemmabion, då kan surroundkanalerna ställas in i förhållande till fronten. Ljudet kan även fördröjas med upp till 250 ms i förhållande till TV-bilden.

Det går att sätta en gräns för maxvolymen, om du vill skydda högtalarna, och välja om linjeutgången ska ha variabel eller fast volym. Den analoga ljudingången kan också ställas in mellan 1 (låg) och 10 (hög) i ljudnivå, så att den kan anpassas till den ljudkälla som är ansluten.

HK CITATION AMP remote
Det är inte alla strömningsförstärkare som har en fjärrkontroll, men det får du med HK Citation Amp. Foto: Harman Kardon

Citation Amp: Ljudkvalitet

Du är förlåten om du tror att alla små streamingförstärkare i den här prisklassen låter likadant, och att det enda som spelar roll är vad som kan kopplas till dem och hur de är att använda. Men det stämmer inte alls. För det första är inte alla lika starka och för det andra fokuserar vissa mer på luftighet och övertoner medan andra har bättre baskontroll.

Citation Amp har hittat en nästan perfekt balans mellan de olika egenskaperna. För när förstärkaren är inkopplad till B&W 606 S2 Anniversary Edition presenterar den musiken på ett livligt och underhållande sätt, med låtar som den elektroniska drum’n’bass-låten Out of Sight, Never Out of Mind med Bendik HK och Ary, där de djupa bastonerna ligger och ruvar i botten och skapar fundament för ljudbilden. Högtalarna går inte så djupt, men det är inte förstärkarens fel. Längre upp i mellanregistret är Arys röst varm och skön, och de syntetiska kantslagen på virveltrumman smäller till livligt.

HK CITATION AMP front-scaled
Foto: Harman Kardon

 

Tillsammans med de större – och mycket dyrare – Dynaudio Evoke 20 finns det mer tyngd i bottenregistret och genomgående en större klang. Även om högtalarna är mycket dyrare än Citation-förstärkaren så är detta faktiskt ingen dum kombo. Jag sitter vid datorn och myser med Measure of a Man med FKA Twigs, med högtalarna på stativ och kopplade till Chromecast.

Men på skrivbordet hade jag gärna velat ha en USB-DAC-ingång, antingen av typen USB-C eller USB-B. Då får man en superstabil anslutning till PC:n. Men för all del, här finns alternativ, som att använda optisk digitalkabel – om din PC har någon sådan utgång.

HK Citation Amp vs Sonos Amp
HK Citation Amp (till höger) är starkare och tuffare än Sonos Amp. Foto: Geir Gråbein Nordby

Klassisk musik

Förstärkaren har bra kontroll även på klassisk musik, lyssna bara på Timmarnas dans av Ponchielli, framförd av Filarmonica della Scala på den legendariska La Scala-operan i Milano. Fiolerna framträder tydligt, med fint grepp om det nedre klangregistret.

Jämfört med den dyrare Primare I15 Prisma, som kostar tre gånger så mycket, saknas det upplösning i toppregistret och ljudbilden är inte riktigt lika djup och tredimensionell med Citation Amp.

Men jämfört med Sonos Amp är det inget snack. Sonos-förstärkaren har kanske ett lite luftigare toppregister, men det är också allt. Först och främst märker man hur mycket bättre kontroll det finns i Harman Kardon-förstärkaren. Basregistret är stabilare, med mer liv och själ. Och den kan spela högre.

Det är inte långt upp till Bluesound Powernode, vilket är ganska så imponerande eftersom Bluesound-förstärkaren är min klara favorit bland små streamingförstärkare för under tiotusen kronor. Och när HK Citation Amp både är betydligt billigare och dessutom ännu enklare att använda så säger det sig självt att den är ett riktigt bra köp.

HK Citation Amp-scaled
Foto: Harman Kardon

Slutsats

Harman Kardon Citation Amp är varken stor, komplicerad eller särskilt dyr. Man skulle därför kunna luras att tro att den inte är något speciellt, att den försvinner i mängden. Men då tror man fel.

Citation Amp har både tillräckligt med kraft för att driva högtalare med en ganska så häftig baskontroll och är tillräckligt musikalisk och upplöst för att man verkligen kan njuta av musiken. En äkta balanskonstnär som har koll på det mesta och som slår de flesta av sina konkurrenter.

Du kan enkelt spela musik med Chromecast, AirPlay eller Bluetooth och en fjärrkontroll ingår också. Ljudkällor går att koppla in med analoga och digitala kablar.

Den här förstärkaren har nästan allt, om den dessutom hade haft en USB-DAC-ingång skulle vi ha varit i sjunde himlen.

Karakter
Harman Kardon Citation Amp
Premium

Ljud & Bild tycker

Kraftfullt och engagerande ljud, lätt att använda. Stöder det mesta du behöver. En USB-DAC-ingång hade gjort Citation Amp till den perfekta skrivbordsförstärkaren.

1 reaktion på ”Harman Kardon Citation Amp”

  1. Lars Jonsson

    Provade en sådan hos en kompis. När man ändrar ett ett volymsteg på sin telefon blir det alldeles för stort steg för högtalarna. Ett tryck blir 7 dB på förstärkaren. Får man med fjärren, ett kortare steg, ett tryck lika med 1 dB ?
    Eller kan man ändra i sin telefon hur mycket ett tryck ska öka volymen ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Trådlös vinylsvarv

Bästa köpet i klassen

Spelar musik med glödande engagemang

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Ljud & Bild
Rulla till toppen