: Pioneer XDP-100R

Flaggskeppet som kan ”allt”

Med Android och pekskärm är det bara telefonsamtal som en mobil gör bättre.

Mars 2016Pioneer XDP-100R

Ljud & Bild tycker

Android-användare kan glädja sig åt Lollipop-operativsystem. Den förinstallerade musikspelaren är lysande och man kan köra strömningstjänster. Ljudkvaliteten är superb och tillräckligt kraftig för att driva många hörlurar. Minnet går att utöka med två microSD-kort.
Vi hade kunnat tänka oss ännu högre utnivå, så att det gick fint att driva även tungdrivna studiohörlurar. Designen är kantig och lite stor.
 • Pekskärm: Ja
 • Operativsystem: Android 5.1.1 Lollipop
 • Lagring: 32 GB internminne + 2 x 200 GB microSD-kort
 • Filstöd: WAV, FLAC, ALAC, MQA (16–24 bit/44,1–192 kHz), DSD, AAC, HE-AAC, MP3, WMA
 • Digital ut: Mikro USB OTG, Bluetooth (NFC)
 • Digital in: Nej
 • Vikt: 180 g
 • Batteritid: 16 timmar
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8500 kr

Pioneer XDP-100R skiljer sig från andra spelare genom att den kör Android. Det betyder att man kan ladda ner appar som Spotify och Tidal, och dessutom Netflix och spel. Det som skiljer den från en smartmobil är att den inte kan ringa eller ta bilder. Vi har tidigare testat Android-spelaren Sony NW-ZX2, som är väsentligt dyrare (12 000 kronor) men som i likhet med lillebror ZX100 inte orkar driva svåra hörlurar.

Pioneer-spelaren stöder i princip alla musikformat och är den första vi har testat med fullt MQA-stöd. Det är ett format som packar ihop högupplöst musik till mycket mindre filstorlekar genom att ”vika ihop” ljudbilden och lägga de ultrasoniska frekvenserna under det hörbara registrets brusgolv. En process som packas upp helt utan kvalitetsförluster i andra änden av signalkedjan. Formatet är så nytt att vi inte haft tillgång till sådana filer under testet, så vi har inte undersökt den här funktionen.

XDP-100R har 32 GB inbyggt minne, vilket räcker till ungefär 30 högupplösta album. Det går att utöka med två microSD-kort på 200 GB vardera. Det lär räcka för de flesta. Batteritiden anges till 16 timmar, vilket är helt OK.

Spelaren är ganska så stor, eftersom skärmen är på hela 4,7 tum. Den är kantigare än en typisk mobiltelefon och stötdämparna längst ner och längst upp – där den senare har formen av ett rackhandtag – är inte särskilt läckra. Gudskelov går de att skruva av.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudkvalitet

Precis som Sony ZX100 låter Pioneer-spelaren mycket luftigt och upplöst. Det är en fröjd att lyssna på högupplöst musik, oavsett om den är klassisk med Trondheimsolistene eller mer funky med Daft Punk. Och lyssna bara på albumet ”Dilate” med Ani Difranco! Slide-gitarren i ”Done Wrong” svävar angenämt i höger öra och ljudbilden är stor och rymlig. Anis känslosamma röst framträder tydligt och basgitarren är lika upplöst som djup. Oerhört imponerande, och till skillnad från Sony ZX100 och ZX2 finns det faktiskt så mycket kräm i 100R att de kan driva mina öppna Audio-Technica ATH-R70r. Precis tillräckligt.

Pioneer har högre gain än både Sony och min iPhone 6s Plus och den släpper igenom musikens nerv på ett helt annat sätt än mobiltelefonen. Den har däremot inte lika mycket muskler som FiiO X5, som med sina superkrafter kan driva ännu svårare hörlurar. Det finns EU-regler om hur hög nivå en bärbar spelare får ge ifrån sig, men den kinesiska FiiO-spelaren är också CE-godkänd så det kan verka som om både Sony och Pioneer har varit väl försiktiga med volymkontrollen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Skötseln är oklanderlig och ljudet likaså. Pioneer har inte sparat in på något, bortsett från inbyggd lagringsplats men det går gudskelov att råda bot på med två microSD-kort. Maskinvaran är snabb, den förinställda musikspelaren är användarvänlig och det finns inte mycket att klaga på. Bortsett från en lite kantig form och en ljudnivå som precis är hög nog, men som inte kan mäta sig med exempelvis den kinesiska FiiO X5. De allra mest tungdrivna hörlurarna blir ett problem för XDP-100R. Inofficiellt kan det gå att hacka gain-kontrollen i Android-enheter, till exempel via androidaudiohacks.com. Kolla på eget ansvar. Under alla omständigheter spelar Pioneer-spelaren tillräckligt högt med de flesta hörlurar, och låter sagolikt.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sony Walkman NW-ZX100 - Blodfattig Walkman
  Sonys nylansering av Walkman-konceptet spelar söt och luftig musik – men var är trycket?

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.