Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Elac Air-X 407

Tänk aktivt!

Elacs nya aktiva högtalare tar firmans fina ljud till nya höjder.

Av / 2014-05-02 - 06:00
Elac Air-X 407
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Efter många försök att tränga in på marknaden verkar tiden äntligen vara mogen för aktiva högtalare, alltså högtalare där förstärkningen är inbyggd i kabinettet. Egentligen är det väl hittills bara Bang & Olufsen som riktigt lyckats kommersiellt med sina aktiva lösningar, men de gick ju också för många år sedan över till att bara köra aktivt.

Det finns massor med fördelar med aktiva lösningar. Konsumenterna har fått upp ögonen för att man slipper en massa lådor i anläggningen och med DSP kan du koppla förstärkare direkt till högtalarelementet med perfekt tillpassning och du kan skräddarsy systemet på ett helt annat sätt. Högtalarkonstruktörerna har full kontroll på kombinationen och behöver inte ta hänsyn till olika förstärkare, elektriska anpassningar mm. Inte undra då på att flera av de stora högtalartillverkarna laddar ordentligt för att göra aktiva högtalare just nu.

Sedan är det idealiskt om du vill köra så trådlöst som möjligt. In med en DAC i högtalaren och du kan sända signalen digitalt, vilket ger stora fördelar för signaltransmissionen. Ofta kallas det för trådlösa högtalare, men det är bara en halv sanning för de ska i varje fall ha ström någonstans ifrån.

En av de stora högtalartillverkarna är tyska Elac och de har hållit på ett bra tag med att utveckla sin aktiva lösning. Jag såg en fungerande prototyp redan på München-mässan i maj, men då Elac är en tysk firma med all den grundlighet som kännetecknar landets industri, var det fortfarande en del finslipning kvar för att få allt att fungera optimalt. Man har på det hela taget lagt mycket tid på att hitta en aktiv lösning som löste deras kvalitetskriterier både vad angår ljudkvalitet, hållbarhet och funktion. Det har man löst med en klass A/B-förstärkning med switch mode-strömförsörjning och en sändar-/mottagardel av samma typ som den som används av Dynaudio.

Men högtalarna kan även drivas med både balanserad och obalanserad kabel. Dessutom finns en rad switchar där man kan göra ett antal inställningar beroende på placering etc. Jag har lyssnat till både stativmodellen 403 Air-X och golvhögtalaren 407 Air-X, och den lösning man valt verkar mycket lyckad. Ett par besökare har varit särdeles förvånade över vad högtalarna presterat.

Air-X
De två modellerna som hittills finns i Elac Air-X-serien bygger på motsvarande modeller i den kritikerrosade passiva 400-serien. Vi har i andra tester varit inne på att 400-serien är rasande snygga högtalare med verkligt fin byggkvalitet, de här är absolut inget undantag. Klass!

Det är tre saker man genast lägger märke till på en Elac-högtalare. De allra flesta högtalarna har en port som mynnar nedåt. För att få full kontroll över hur porten uppför sig har man satt högtalaren på en fotplatta med fyra ben som höjer själva kabinettet till precis rätt höjd för rätt luftspalt och därmed rätt luftflöde. Det är dessutom riktigt snyggt.

Bas- och mellanregisterelementen har ett membran med en struktur som ser ut som kristall. Det är för att membranet ska bli så styvt som möjligt. Det är ett sandwichmembran där aluminiumdelen limmas på ett pappmembran med en noga utformad limstruktur. Hur limningspunkterna är placerade och mängden och typen av lim påverkar ljudet mer än man skulle kunna tro, och hos Elac har man optimerat lösningen med högsta precision.

ELAC_FS 407_Black High Gloss_Prototype 1_20120511_cGW_IMG_12007_RGB 8bit wMirror free comp12

Det speciella diskantelementet är nu i sin femte generation. Version fyra är förresten bara för automotive, dvs sitter i bilar. Man har optimerat både prestanda och tillverkningsprocess för detta mycket handgjorda element. Version tre tog nära en halvtimme att vika membranet – det är nästan som en form av origami – och sätta ihop elementet, nu klaras det på en tredjedel av tiden.

Högtalaren är alltså försedd med en förstärkare per högtalarelement, totalt 225 watt per högtalare. Elac har valt en klass AB-lösning, man har provat flera lösningar men valt klass AB helt och hållet för att man tyckte det lät bäst. Bak på högtalaren finns både en kylfläns, en rad switchar för olika inställningar samt balanserad och obalanserad ingång om du vill köra med kabel från en förförstärkare eller liknande.

Vill du köra trådlöst finns en Air-X box/basstation dit du kan koppla till både digitala och analoga källor och via fjärren kan du välja ingång och styra volym. Boxen är av samma grundtyp som Dynaudios lösning, men Elac hävdar att det här är en senare generation. Hursomhelst fungerar det hela helt friktionsfritt. Ljudet överförs i upp till 24 bit/48 kHz och boxen kan överföra signalen till tre olika zoner. Två par stereokanaler kan spelas upp samtidigt. Kvaliteten på t.ex. RCA-kontakterna är jag lite frågande inför, det är i högsta grad standardkomponenter och kanske kunde Elac lagt ett par kronor till här.

ELAC_AIR-X Terminal_RX Rear Panel_EmpfÑnger_20130828_cGW_7D_19740_RGB 8bit wMirror free comp6
På baksidan kan du ställa in flera möjligheter för hur högtalaren ska fungera med både placering och inställningar för ljudet. Kylflänsen blir varm, det är ju klass AB-förstärkning som sitter i.

Lugnt och självklart
Elac Air-X 407 spelar med ett lugn och en självklarhet som man genast lägger märke till. Det är som om den säger: bara kom med din musik så fixar jag resten. Som med den passiva modellen är diskanten superupplöst, men med den här aktiva lösningen är det ännu bättre kontroll över den. Där den passiva versionen med vissa förstärkar-/kabelkombinationer ibland kan bli lite övertydlig i diskanten, är den aktiva modellen mer konsekvent i hur diskanten uppför sig. En naturlig följd av att matchningen förstärkare/högtalarelement är så bra som den kan bli.

Den passiva modellen har fin kropp i ljudet och en distinkt bas, men här är det ännu mer kött på benen och en fin kropp i ljudet. Det är även här den fina kontrollen som sätter sin prägel. Någon kan invända att den ibland nästan kan kännas lite väl kontrollerad, det är inte våldsam sprallighet som kännetecknar 407 Air-X. Men det betyder inte att den är tråkig, mycket långt därifrån, det är en njutning att höra musik via Elac-högtalaren.

Trådlöst eller med kabel? Kopplade med XLR till ett försteg blir det lite klarare, lite mer distinkt och lite mer dynamiskt headroom. Det är inte helt förvånande, trots allt. Men med tanke på att du får en hel anläggning med Air-X lösningen är återgivningen med den trådlösa boxen rasande bra.

En låt som Tåg & Flyg & Båt med Freddie Wadling och Fläskkvartetten kan bli övermäktig för många även riktigt dyra högtalare. Tung, tung stråkbas tillsammans med klar och fokuserad sång och en massa spännande akustiska och elektroniskt manipulerade instrumentinslag runt det hela. Det kan bli våldsamt tungt och lite klumpigt på många högtalare, men här är det imponerande läckert med en stor, stor ljudbild och en verkligt fin upplösning som ger härlig luft runt alla de saker som händer. Högtalaren gör ett kanonjobb, helt enkelt.

ELAC_AIR-X Base_Wireless_Transceiver_TX_Details_20130306_cGW_7D_15853_RGB 8bit wMirror free comp6
Boxen, eller basstationen, bygger på samma teknik som Dynaudio använder. Ljudet överförs i upp till 24 bit/48 kHz och boxen kan överföra signalen till tre olika zoner.

Slutsats
Det finns flera fördelar med aktiva högtalare, och Elac Air-X 407 demonstrerar det på bästa sätt. Den har en fantastisk kontroll över hela registret och upplösningen är ypperlig. En djup och distinkt bas tillsammans med en stor och läcker bakgrund gör den till en härlig högtalare att lyssna till.

Att detta är en hel anläggning med ett minimalt antal apparater gör det bara bättre och enklare att passa in i ett modernt hem. Du slipper flera apparater och kablar mellan dem och för att få samma kvalitet och med en konventionell lösning kostar det lätt mer, mycket mer. Här får du en helgjuten och optimerad lösning som dessutom är riktigt snygg. Rekommenderas!

ELAC

ELAC ligger tyska Kiel och i är en mycket gammal firma, man startade redan 1926 och specialiteten var sonarsystem för maritimt bruk. Don’t mention the war…
Efter WW2 tog symaskiner, bildelar och audio i flera former över, då man i likhet med så många tyska fabriker inte fick lov att tillverka försvarsutrustning några år efter krigsslutet. Man skapade istället en omfattande tillverkning av skivspelare, pickuper, mikrofoner och radioapparater. Dessutom introducerade man och distribuerade märken som Sony, Fischer och Nakamichi på den tyska marknaden. 1978 sålde man den nautiska divisionen till Honeywell och blev en ren audiofirma.

I början av 80-talet fick firman finansiella problem, och den firma som skötte marketing och distribution av Elacs produkter tog över. Den firman leddes av Wolfgang John, som än i dag är chef för Elac. Under hans ledning började man med högtalare, året var 1984 och redan året efter kom man med sin unika rundstrålande 4Pi-diskant. Några år senare inkorporerade man JET tweeter-tillverkningen i firman, en diskant som mer än något definierar högtalare från Elac.

I början på 90-talet gick det utför för LP-skivan och därmed också efterfrågan på pickuper. Man slutade tillverka pickuper 1997 och sedan dess har man koncentrerat sig på att tillverka högtalare. Men, man tillverkar i gengäld sina egna element och alla delar till dem. Idag beklagar man hos Elac att man slutade med pickuper, men Wolfgang John säger att man stod med nedslitna maskiner som krävde nyinvesteringar och de som arbetade med pickuptillverkningen närmade sig pensionen med stormsteg. Det krävdes således också upplärning av nya arbetare. På den tiden kunde man inte ana att LP-skivan skulle få en renässans, så man beslöt att lägga ned tillverkningen istället för att investera en massa pengar.

Så man koncentrerade sig på högtalartillverkningen. Alla element konstrueras och tillverkas in-house, kabinetten får man dock tillverkat utifrån. Numera tillverkas alla kabinett åter i Europa, det är en fördel både kvalitetsmässigt och ekonomiskt och dessutom blir allt mycket flexiblare, säger man hos Elac. Man är rätt stolta över att det kan stå Made in Germany på deras högtalare. De unika diskantelementen säljs även OEM till ett par andra tillverkare och man levererar en speciell variant till Burmesters ljudinstallationer i bl.a. Porsche.

Ljud & Bild tycker

Den aktiva lösningen ger fantastisk kontroll över hela registret. Upplösningen är ypperlig och det fina diskantelementet får bästa förutsättningar för att prestera sitt allra bästa. Basen är djup och inte minst distinkt. Ljudbilden är stor och bakgrunden är ren och svart. En jättefin återgivning. Det är en avslöjande högtalare som också kan tala om när inspelningarna inte är så lyckade. Den kontrollerade återgivningen kan någon gång upplevas som nästan lite väl kontrollerad. Aktiv högtalare betyder inte att den är helt trådlös – ström ska det till.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen