Search
Generic filters

: D/A-omvandlare med USB

Turbo för hörlurarna

En liten digitalomvandlare kan göra underverk när datorn fungerar som ljudkälla. Här är två av de bästa för tillfället.

I en tid när många byter ut CD-spelaren mot en laptop finns det plötsligt en poäng med att göra ljudet från datorn bättre. CD-spelaren är nämligen på väg till ljudhistoriens soptipp, och även vanligt folk föredrar att strömma musiken från nätet till anläggningen hemma.

Många använder laptopen som avspelare eftersom de kör strömningstjänster som Spotify och Wimp. Nästa låt är bara en klickning bort, sedan strömmar musiken ur högtalarna eller hörlurarna.

Men det är inte säkert att ljudkvaliteten alltid håller måttet. Åtminstone inte om man kopplar in hörlurarna direkt i datorns minijack-uttag.

Ett par bra hörlurar avslöjar snabbt hörlursutgången som oftast låter tam, livlös och tunn. En lösning kan vara att koppla in en hörlursförstärkare, från exempelvis Fiio, men den bästa lösningen är en USB-DAC.

För två år sedan förändrades nämligen marknaden när Audioquest lanserade sin Dragonfly. En liten USB-DAC som såg precis ut som ett vanligt USB-minne. Den hade en inbyggd digitalomvandlare som flyttade ut signalbehandlingen från datorn och gav ett mycket bättre ljud i hörlurarna.

Sedan dess har det flutit på med små USB-omvandlare som fungerar på samma sätt som Dragonfly. Eller Hegel Super. En liten större mikro-DAC som kopplas till laptopens USB-port och sedan tar över signalbehandlingen av musiksignalen och har en inbyggd hörlursförstärkare.

Frågan är bara om skillnaden är tillräckligt stor för att motivera att Super kostar en tusenlapp mer än Dragonfly – eller om man klarar sig helt utan en separat DAC.

annons

annons

Superljud

Skillnaden är större i pris än i ljudkvalitet, men för de allra kräsnaste är Hegel Super värd pengarna.

Ljud & Bild tycker

Fantastiskt öppen ljudbild oavsett musik.
Glöm inte USB-kabeln.
 • USB-omvandlare
 • 24 bit/96 kHz
 • Adaptiv synkron
 • 3,5 mm minijack (analog/optisk)
 • 2 500 kr
 • hegel.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2500 kr

Designen påminner om en Mac, detsamma gör byggkvaliteten som är överdådig. Kanske inte i den medföljande USB-kabeln i hårdplast, men själva Super-omvandlaren i aluminium känns skottsäker.

Precis som Audioquests Dragonfly och andra USB-DACar utlovar Super bättre ljud från datorn eller Macen eller PC:n. Men i motsats till många av konkurrenterna som föredrar asynkron klockning av digitalsignalen, med signalbehandling i DACen, föredrar Hegel adaptiv synkron.

Vilket betyder att de överlåter klockningen av digitalsignalen åt datorn och sedan klockar om den i Supers inbyggda DAC.

Precis som Dragonfly kan Super kopplas direkt till ett par hörlurar eller ett par aktiva högtalare. Men den har dessutom optiskt digitalljud ut genom minijack-utgången, så att man kan koppla laptopen via omvandlaren till en separat DAC, för ännu bättre signalbehandling och ljud.

Och precis som med Dragonfly får musiken ett enormt lyft när Super kopplas in. Den levererar ännu mer effekt än Dragonfly och passar lite bättre för tungdrivna hörlurar. Vid första provlyssningen märks inga stora skillnader i ljudkvalitet mellan Dragonfly v1.2 och Super.

Ljudbilden är lite större och stereoperspektivet är bättre med Super. Hélène Grimauds Beethoven-tolkningar låter därför större. Det finns lite mer luft under tonerna och atmosfär i kåporna, vilket förstärker rumskänslan bättre än vad Dragonfly gör. Men röster är lite mer tillbakadragna, vilket placerar lyssnaren längre bak i konsertsalen.

Diskanten är lika tjusigt upplöst med Super, och detaljrikedomen är fullt i klass med Dragonflys. Live-inspelningar med blues eller rock låter mer likt och suddar snabbt ut skillnaderna mellan de två USB-omvandlarna, som är lättast att höra på bra inspelningar. Till exempel med jazz, klassiskt eller akustisk musik.

annons

Den starkt förbättrade dynamiska kontrasten, förmågan att driva de flesta hörlurar samt den stora och lockande ljudbilden, är mycket goda skäl att välja Hegel Super. Möjligheten att skicka vidare ljudet digitalt via den optiska utgången tilltalar förmodligen bara de allra mest kräsna, som kanske också föredrar Super före Dragonfly av just den anledningen.

annons

Vilken av de två USB-DACarna man än väljer så är det ingen tvekan om att man kan räkna med ett betydande lyft i ljudkvaliteten.

Bättre och billigare

Alla som spelar musik från datorn bör ta en titt på Dragonfly, som höjer musikglädjen många snäpp.

Ljud & Bild tycker

Enastående praktisk DAC med utmärkt ljudkvalitet.
Ingenting.
 • USB-omvandlare
 • 24 bit/96 kHz
 • Asynkron
 • 3,5 mm minijack
 • 1 500 kr
 • Ljudtema.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1500 kr

Den lilla trollsländan – Dragonfly – lyser i olika färger beroende på vilket slags ljudsignal den arbetar med, så att du kan se om laptopen ger ifrån sig hög- eller lågupplöst ljud.

Audioquest-omvandlaren stöder upp till 24 bit/96 kHz högupplösta filer, precis som föregångaren från 2012. Den nya versionen (v1.2) ser nästan helt identisk ut, bortsett från att hörlurskontakten är grå i stället för svart.

Förändringarna sitter på insidan, hävdar Audioquest. Som har givit Dragonfly Version 1.2 en kortare signalväg från DAC till hörlursutgången och en kraftigare strömförsörjning. Att priset har sjunkit med 700 kronor är en ren bonus, vilket gör v1.2 värd varenda krona, tycker vi.

Audioquest föredrar asynkron konvertering. De anser att klockningen av digitalsignalen bör flyttas från laptopen till Dragonfly eftersom det ger bäst ljud. Hegel tycker tvärtom och använder så kallad adaptiv synkron klockning.

Under alla omständigheter är det ingen tvekan om att ljudet från Dragonfly absolut är att föredra före hörlursuttaget på MacBooken vi testade med. Med USB-DACen inpluggad finns det mycket mer effekt och ljudbilden breds ut i mycket högre grad. Basen är stram och potent och dynamiken i musiken är enastående. Audioquest hävdar att Dragonfly anpassar sig efter de flesta hörlurars impedans, och mycket riktigt hade den inga som helst problem med att driva de hörlurar vi provade med.

B&W:s praktfulla P7, till exempel. Som fick nytt liv med Dragonfly inkopplad. Diskanten lät friskare och mer engagerande. Det spelade ingen roll om det var Eric Clapton Live, Dire Straits Love over Gold eller pianokonserter med Beethoven. Allt fick ett välkommet lyft med Dragonfly.

För det här priset går det inte att hitta något negativt. Den nya versionen håller faktiskt vad Audioquest lovar. Den låter bättre än föregångaren och är dessutom billigare. Klockren sexpoängare.

annons

annons
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Yamaha GT-5000

  Riktpris: 79900 kr High-end analogspelare för finsmakare

  Thorens TD 402 DD

  Riktpris: 9000 kr Thorens träffar inte målet

  Technics SL-1210 MK7

  Riktpris: 10000 kr DJ-spelare för musikälskare

  Hegel H390

  Riktpris: 55000 kr Halva priset, lika grym
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link