Hegel Super

Superljud

Skillnaden är större i pris än i ljudkvalitet, men för de allra kräsnaste är Hegel Super värd pengarna.
Ljud & Bild tycker
Fantastiskt öppen ljudbild oavsett musik.
Glöm inte USB-kabeln.
Specifikationer
  • USB-omvandlare
  • 24 bit/96 kHz
  • Adaptiv synkron
  • 3,5 mm minijack (analog/optisk)
  • 2 500 kr
  • hegel.com
forfatter

Designen påminner om en Mac, detsamma gör byggkvaliteten som är överdådig. Kanske inte i den medföljande USB-kabeln i hårdplast, men själva Super-omvandlaren i aluminium känns skottsäker.

Precis som Audioquests Dragonfly och andra USB-DACar utlovar Super bättre ljud från datorn eller Macen eller PC:n. Men i motsats till många av konkurrenterna som föredrar asynkron klockning av digitalsignalen, med signalbehandling i DACen, föredrar Hegel adaptiv synkron.

Vilket betyder att de överlåter klockningen av digitalsignalen åt datorn och sedan klockar om den i Supers inbyggda DAC.

Precis som Dragonfly kan Super kopplas direkt till ett par hörlurar eller ett par aktiva högtalare. Men den har dessutom optiskt digitalljud ut genom minijack-utgången, så att man kan koppla laptopen via omvandlaren till en separat DAC, för ännu bättre signalbehandling och ljud.

Och precis som med Dragonfly får musiken ett enormt lyft när Super kopplas in. Den levererar ännu mer effekt än Dragonfly och passar lite bättre för tungdrivna hörlurar. Vid första provlyssningen märks inga stora skillnader i ljudkvalitet mellan Dragonfly v1.2 och Super.

Ljudbilden är lite större och stereoperspektivet är bättre med Super. Hélène Grimauds Beethoven-tolkningar låter därför större. Det finns lite mer luft under tonerna och atmosfär i kåporna, vilket förstärker rumskänslan bättre än vad Dragonfly gör. Men röster är lite mer tillbakadragna, vilket placerar lyssnaren längre bak i konsertsalen.

Diskanten är lika tjusigt upplöst med Super, och detaljrikedomen är fullt i klass med Dragonflys. Live-inspelningar med blues eller rock låter mer likt och suddar snabbt ut skillnaderna mellan de två USB-omvandlarna, som är lättast att höra på bra inspelningar. Till exempel med jazz, klassiskt eller akustisk musik.

Den starkt förbättrade dynamiska kontrasten, förmågan att driva de flesta hörlurar samt den stora och lockande ljudbilden, är mycket goda skäl att välja Hegel Super. Möjligheten att skicka vidare ljudet digitalt via den optiska utgången tilltalar förmodligen bara de allra mest kräsna, som kanske också föredrar Super före Dragonfly av just den anledningen.

Vilken av de två USB-DACarna man än väljer så är det ingen tvekan om att man kan räkna med ett betydande lyft i ljudkvaliteten.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Också i detta test:

Audioquest Dragonfly v1.2

Bättre och billigare

Alla som spelar musik från datorn bör ta en titt på Dragonfly, som höjer musikglädjen många snäpp.

Enastående praktisk DAC med utmärkt ljudkvalitet.
Ingenting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.