Vilka öronsnäckor eller hörlurar köpte du senast? Det mest sannolika är att de var trådlösa, för det gällde för en bra bit över 80 procent av alla hörlurar som såldes 2021. Och det har jag full förståelse för eftersom även jag har flera par trådlösa lurar och proppar. Det är praktiskt, inte minst för att mobilen inte har någon hörlursutgång.
Och trådlöst kan låta rätt bra, men sällan fantastiskt. Bluetooth komprimerar och försämrar det digitala ljudformatet och dessutom är den integrerade digitala konverteringen och förstärkningen i hörlurarna – och särskilt i de små öronsnäckorna – av rätt dålig kvalitet.
Hifi-entusiaster bör därför ha minst ett par riktiga hörlurar och/eller öronsnäckor med kabel. Men hur löser man det när man är på språng?
Cayin RU6: Bärbar hörlursförstärkare
Enkelt. En bärbar förstärkare med inbyggd DAC grejar det. Som till exempel Cayin RU6: en enormt liten hörlursförstärkare med inbyggd digital konvertering som är lika stor som en tändare. Den ansluts till Android-mobilen med en liten kabel med USB-C i båda ändarna. iPhone-användare behöver en kabel med Lightning-kontakt i motsatt ände. En 12 cm kort kabel finns som tillval till RU6 för några hundralappar. Jämför med en original-Apple-kabel som är minst 1 meter lång och som krullar ihop sig mer i fickan.
En hemlighet om man vill att RU6 ska bli liten och lätt utan att enligt tillverkaren kompromissa med ljudkvaliteten är principen om digital konvertering. Principen kallas R-2R och konverterar den digitala signalen med små motstånd i kretsen: ett par motstånd för varje bit med dynamikområde i signalen, dvs. totalt 24 par. Det blir en mycket enklare krets än vanligt, där antalet motstånd fördubblas för varje ökning av bits. Det kan vara en genialisk lösning men ställer höga krav på motståndens kvalitet.
384 kHz
Cayin RU6 stöder digitala upplösningar upp till 24-bitars/384 kHz med vanlig PCM-signal. Det speciella DSD-formatet, som nästan ingen streamingtjänst använder, stöds upp till DSD256 (11,2 MHz). Det kan hända att du har några DSD-filer lagrade på datorn. Då kan de spelas upp genom att omkoda signalen förlustfritt till PCM. Principen sägs vara matematiskt helt förlustfri och är även känd som DoP, eller ”DSD över PCM”.
Som en trevlig liten bonus har DAC en liten OLED-display som kortvarigt visar den digitala upplösningen på musiken som spelas innan den blir svart. Om du vill sätta på skärmen igen trycker du på knappen Mode (läge).
Om du håller in samma knapp kommer du in i en enkel inställningsmeny, där du kan välja hög eller låg gain (förstärkning), översampling på eller av och om skärmen ska stängas av efter x sekunder. Max 60.
Som förstärkare
Ru6 har digital volymkontroll som åsidosätter den till den anslutna mobiltelefonen eller datorn. Det betyder att du inte kan använda din mobil eller dator för att justera ljudet. Det gör du med knapparna på RU6.
Som nämnts är DAC även en hörlursförstärkare, även om det är begränsat hur mycket den förstärker. Till exempel fick jag lika kraftfullt ljud från hörlursutgången på min MacBook Pro som med Cayin RU6 i high gain. Å andra sidan är Cayin RU6 betydligt kraftfullare än hörlursutgången på min stationära dators moderkort (Gigabyte Z390 Aorus Master). Med gain (förstärkning) inställd på låg blir skillnaden mindre. Som tur är är den upplevda ljudkvaliteten densamma med låg och hög gain, så det är verkligen bara att ha den på hög hela tiden.
Ljudet av Cayin RU6
Jag har lekt lite med RU6 ett tag nu och kommit fram till att jag inte gillar översamplingen på den. Visserligen ökar den frekvensresponsen längst upp, men enligt min åsikt så sker det på bekostnad av dynamik och liv i musiken.
Med översampling avstängt låter RU6 varmare, med fylligare bas, och det klarar faktiskt att driva min planmagnetiska Drop / HiFiMAN HE-4XX rätt bra. Ännu bättre kontroll har den över de fantastiska IE 600-öronsnäckorna från Sennheiser.
Basen i Lordes Royals är djup, utan att urarta. Och Lordes röst är fin och fyllig längre ner i tonområdet. Och även om hon inte visar sig från sin allra luftigaste sida högst upp fungerar det även längre upp. Med översampling aktiverad kommer informationen längst upp fram i större utsträckning, men samtidigt blir ljudet plattare och med sämre bas. Då föredrar jag lite återhållsamma övertoner.
I Daft Punks Get Lucky är det en snygg klang i instrumenten och jag gillar fylligheten i basgitarren. Pharell Williams falsettoner kunde ha varit mer energiska och samma sak gäller cymbalerna som gärna fått skina lite mer i toppen. Men det finns en x-faktor här som gör att jag gillar ljudet från RU6.
Det är inte det mest dynamiska ljudet jag någonsin har hört från en fickförstärkare, till exempel så är Dragonfly Red mycket livligare och mer energisk, och har bättre separation av instrumenten.
Om det har att göra med R-2R-principen vet jag inte, men det är naturligt att tro att denna DAC-teknik kanske kräver högre kvalitet och lägre tolerans på komponenterna än vad man kan få på den här prisnivån.
Vad är ljudkvalitet?
Men vad händer om RU-6 inte får bocka i alla kryssrutor för hög upplösning och dynamik? Samma sak kan man ju säga om vinylskivor. Om man bryter ner ljudet i olika komponenter som dynamik, fasrespons och upplösning förlorar vinylen varenda gång mot cd:n och högupplösta digitala format. Ändå är det något med vinyl som gör att man bara sitter och njuter av musiken. Det är lite samma sak med Cayin RU6.
Slutsats
Cayin RU6 är en kul liten grej. Trots sina små egenheter, med en liten avrullning längst upp och en något försvagad dynamik återger den musiken på ett flytande och sympatiskt sätt.
Precis som en vinylskiva sätter den sin egen prägel på ljudet. Det låter annorlunda än andra DACar och förstärkare och därför kommer du inte att höra musiken som du är van vid. Objektivt sett kanske den inte är den allra bästa, men känslan den ger när man lyssnar på den bör inte underskattas. Och om hörlurarna är lite hårda i diskanten fixar RU6 problemet.
Men du bör definitivt prova den innan du köper!
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser