Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Cayin RU6

Vinylljud från mobilen

Cayin RU6 ger en bra känsla av hifi-ljud i fickformat och är en påminnelse om hur mycket bättre hörlurar låter med kabel.

Av / 2022-04-18 - 09:00
Cayin RU6
Geir Gråbein Nordby

Vilka öronsnäckor eller hörlurar köpte du senast? Det mest sannolika är att de var trådlösa, för det gällde för en bra bit över 80 procent av alla hörlurar som såldes 2021. Och det har jag full förståelse för eftersom även jag har flera par trådlösa lurar och proppar. Det är praktiskt, inte minst för att mobilen inte har någon hörlursutgång.

Cayin RU6 backside
Den bärbara Cayin RU6 använder en konverteringsprincip som kallas R-2R, som använder minimalt antal resistorer. Foto: Geir Gråbein Nordby

Och trådlöst kan låta rätt bra, men sällan fantastiskt. Bluetooth komprimerar och försämrar det digitala ljudformatet och dessutom är den integrerade digitala konverteringen och förstärkningen i hörlurarna – och särskilt i de små öronsnäckorna – av rätt dålig kvalitet.

Läs också De här öronpropparna låter helt otroligt IE 600: Sennheisers senaste öronproppar i highend-klassen andas magiskt stoft i dina öron och rycker bort dig från den grå verkligheten.

Hifi-entusiaster bör därför ha minst ett par riktiga hörlurar och/eller öronsnäckor med kabel. Men hur löser man det när man är på språng?

Cayin RU62
En mer bärbar hörlursförstärkare får du inte. Foto: Cayin

Cayin RU6: Bärbar hörlursförstärkare

Enkelt. En bärbar förstärkare med inbyggd DAC grejar det. Som till exempel Cayin RU6: en enormt liten hörlursförstärkare med inbyggd digital konvertering som är lika stor som en tändare. Den ansluts till Android-mobilen med en liten kabel med USB-C i båda ändarna. iPhone-användare behöver en kabel med Lightning-kontakt i motsatt ände. En 12 cm kort kabel finns som tillval till RU6 för några hundralappar. Jämför med en original-Apple-kabel som är minst 1 meter lång och som krullar ihop sig mer i fickan.

Läs också Så här har du aldrig hört musiken förut Audeze LCD-X och HiFiMAN Arya, båda i sina senaste versioner, låter väldigt olika. Men att utse en vinnare är ändå så gott som omöjligt.

En hemlighet om man vill att RU6 ska bli liten och lätt utan att enligt tillverkaren kompromissa med ljudkvaliteten är principen om digital konvertering. Principen kallas R-2R och konverterar den digitala signalen med små motstånd i kretsen: ett par motstånd för varje bit med dynamikområde i signalen, dvs. totalt 24 par. Det blir en mycket enklare krets än vanligt, där antalet motstånd fördubblas för varje ökning av bits. Det kan vara en genialisk lösning men ställer höga krav på motståndens kvalitet.

Cayin RU6 connections
Cayin RU6 har både 3,5 mm obalanserad och 4,4 mm balanserad utgång. Foto: Geir Gråbein Nordby

384 kHz

Cayin RU6 stöder digitala upplösningar upp till 24-bitars/384 kHz med vanlig PCM-signal. Det speciella DSD-formatet, som nästan ingen streamingtjänst använder, stöds upp till DSD256 (11,2 MHz). Det kan hända att du har några DSD-filer lagrade på datorn. Då kan de spelas upp genom att omkoda signalen förlustfritt till PCM. Principen sägs vara matematiskt helt förlustfri och är även känd som DoP, eller ”DSD över PCM”.

Som en trevlig liten bonus har DAC en liten OLED-display som kortvarigt visar den digitala upplösningen på musiken som spelas innan den blir svart. Om du vill sätta på skärmen igen trycker du på knappen Mode (läge).

Om du håller in samma knapp kommer du in i en enkel inställningsmeny, där du kan välja hög eller låg gain (förstärkning), översampling på eller av och om skärmen ska stängas av efter x sekunder. Max 60.

Cayin RU6
Foto: Cayin

Som förstärkare

Ru6 har digital volymkontroll som åsidosätter den till den anslutna mobiltelefonen eller datorn. Det betyder att du inte kan använda din mobil eller dator för att justera ljudet. Det gör du med knapparna på RU6.

Som nämnts är DAC även en hörlursförstärkare, även om det är begränsat hur mycket den förstärker. Till exempel fick jag lika kraftfullt ljud från hörlursutgången på min MacBook Pro som med Cayin RU6 i high gain. Å andra sidan är Cayin RU6 betydligt kraftfullare än hörlursutgången på min stationära dators moderkort (Gigabyte Z390 Aorus Master). Med gain (förstärkning) inställd på låg blir skillnaden mindre. Som tur är är den upplevda ljudkvaliteten densamma med låg och hög gain, så det är verkligen bara att ha den på hög hela tiden.

Cayin RU6 USB C Lightning cable
För iPhone-användare: Cayin säljer en kort USB-C för Lightning-kabel som tillbehör till RU6. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljudet av Cayin RU6

Jag har lekt lite med RU6 ett tag nu och kommit fram till att jag inte gillar översamplingen på den. Visserligen ökar den frekvensresponsen längst upp, men enligt min åsikt så sker det på bekostnad av dynamik och liv i musiken.

Med översampling avstängt låter RU6 varmare, med fylligare bas, och det klarar faktiskt att driva min planmagnetiska Drop / HiFiMAN HE-4XX rätt bra. Ännu bättre kontroll har den över de fantastiska IE 600-öronsnäckorna från Sennheiser.

Basen i Lordes Royals är djup, utan att urarta. Och Lordes röst är fin och fyllig längre ner i tonområdet. Och även om hon inte visar sig från sin allra luftigaste sida högst upp fungerar det även längre upp. Med översampling aktiverad kommer informationen längst upp fram i större utsträckning, men samtidigt blir ljudet plattare och med sämre bas. Då föredrar jag lite återhållsamma övertoner.

I Daft Punks Get Lucky är det en snygg klang i instrumenten och jag gillar fylligheten i basgitarren. Pharell Williams falsettoner kunde ha varit mer energiska och samma sak gäller cymbalerna som gärna fått skina lite mer i toppen. Men det finns en x-faktor här som gör att jag gillar ljudet från RU6.

Cayin RU6 USB C
Du ansluter till din dator eller mobiltelefon med USB-C. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det är inte det mest dynamiska ljudet jag någonsin har hört från en fickförstärkare, till exempel så är Dragonfly Red mycket livligare och mer energisk, och har bättre separation av instrumenten.

Om det har att göra med R-2R-principen vet jag inte, men det är naturligt att tro att denna DAC-teknik kanske kräver högre kvalitet och lägre tolerans på komponenterna än vad man kan få på den här prisnivån.

Vad är ljudkvalitet?

Men vad händer om RU-6 inte får bocka i alla kryssrutor för hög upplösning och dynamik? Samma sak kan man ju säga om vinylskivor. Om man bryter ner ljudet i olika komponenter som dynamik, fasrespons och upplösning förlorar vinylen varenda gång mot cd:n och högupplösta digitala format. Ändå är det något med vinyl som gör att man bara sitter och njuter av musiken. Det är lite samma sak med Cayin RU6.

Cayin RU6 Spread
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Cayin RU6 är en kul liten grej. Trots sina små egenheter, med en liten avrullning längst upp och en något försvagad dynamik återger den musiken på ett flytande och sympatiskt sätt.

Precis som en vinylskiva sätter den sin egen prägel på ljudet. Det låter annorlunda än andra DACar och förstärkare och därför kommer du inte att höra musiken som du är van vid. Objektivt sett kanske den inte är den allra bästa, men känslan den ger när man lyssnar på den bör inte underskattas. Och om hörlurarna är lite hårda i diskanten fixar RU6 problemet.

Men du bör definitivt prova den innan du köper!

Karakter
Cayin RU6
Premium

Ljud & Bild tycker

Fint och varmt ljud, påminner om ”analogt” ljud. Lite tam i dynamiken, och diskantregistret är lite återhållsamt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen