Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Denon CEOL

Läckert allt-i-ett

Denons vita CD-receiver Ceol har trådlös nätverksanslutning och iPod-docka och är väldigt flexibel. Tyvärr kostar AirPlay-stöd extra.
Ljud & Bild tycker
Lättanvänd. Låter bra.
Vill ha mer dynamik och upplösning. AirPlay kostar extra.
Specifikationer
  • 2 x 65 watt (RMS, 4 ohm)
  • FM-radio, CD med MP3 och WMA
  • Nätverksstreaming
  • USB-avspelning
  • iPod-docka, MP3, WMA, WAV, Flac, AAC
  • AirPlay-uppgradering kostar extra

Ceol är liten och piffig. Den vita färgen är som klippt och skuren för iPoden som dockas på ovansidan. Kabinettet är av plast, utan större kvalitetskänsla.

CD-spelaren stöder både MP3 och WMA och när allt är inkopplat på nätverket, antingen trådlöst eller med nätverkskabel, kan den streama musik från en PC eller Mac. Om musikbiblioteket är inbakat i iTunes blir du nog besviken över att varken Apple Lossless eller AIFF stöds. Det får du använda AirPlay för.

Hos Denon är dock AirPlay en extrafunktion som kostar extra. 49 euro närmare bestämt, alltså ungefär en femhundring. Det är inte så hemskt mycket mindre än vad en Apple Airport Express kostar, så vi tycker att det är i mesta laget.

Användning
AirPlay-uppdateringen görs på Denons hemsida genom att man knappar i Ceols serienummer, Mac-nummer och nätverks-ID, och sedan betalar man med kreditkort.

Trådlöst nätverk är enkelt att ställa in och fungerar i praktiken lika bra som med nätverkskabel. AirPlay-funktionen integreras problemfritt med iPod och iTunes. Ljudet är nästan lika bra som med CD, fast lite tamare i toppen och inte riktigt med samma dynamik. Men det låter absolut skapligt.

Annons

CD-receivern är inte av det kraftigaste slaget, så den bör matchas med högtalare som inte förväntas rocka särskilt mycket. Vi rekommenderar till exempel DALIs stativmodell Lektor 2, som har både upplösning och dynamik och är ett väldigt bra köp för 4 000 kronor. Eller så kan man satsa på Denons egna SC-N7 som är gjorda för Ceol och kostar 1 300 kronor. Elektroniken har inbyggd optimering för Denon-högtalarna, men vi gillar ändå DALI-högtalarna bättre, främst för att SC-N7 saknar bas.

Ceol har en fin klang som tar väl vara på musiken. Basen är varm och fyllig utan att vara överdriven, så att basinstrument får uppmärksamhet utan att det blir för mycket av det goda. Även mellanregistret återges fint, vilket är viktigt för att röster ska få stort spelrum. Sammantaget låter det trivsamt, utan större aha-upplevelser. Lite mer upplösning och dynamik så kunde det ha blivit riktigt bra!

Slutsats
Denon Ceol är en liten och läcker CD-receiver som låter bra och är intuitiv att använda. AirPlay kostar extra, inte mycket mindre än att köpa en AirPort Express som ger samma funktioner till vilken ljudprodukt som helst. Vi tycker att 500 kronor är i mesta laget.

Ljudkvaliteten är en trivsam historia. En fyllig och varm klang gör att musiken återges med trygg hand, oavsett om det är vismusik eller mer rockiga saker som spelar. Men det saknas lite dynamisk kontrast och upplösning för att nå de riktigt stora höjderna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Elac AM150 och AirPort Express

Redaktionens val

Vill du ha AirPlay och det absolut bästa ljudet för pengarna? Självklart vill du det. Läs vidare!

Kanonljud! Väldigt användarvänligt.
Väldigt minimalistiskt.

Philips Fidelio SoundSphere

Rund minimalism

Philips Fidelio SoundSphere har runda högtalare som stöder Apple AirPlay, och ingenting annat.

Läckert och minimalistiskt. Luftiga övertoner.
Saknar dynamik. Aningen diffus ljudbild.

Marantz NA7004

En för allt

Bland alla seriösa och kostsamma nätverksspelare placerar sig Marantz i mellanprisklassen med sin NA7004, som för 8 000 kronor stöder det allra mesta.

Enkel och allsidig. Fin kvalitetskänsla. Bra ljud.
Kunde haft högre upplösning.

Marantz M-CR603

Det där lilla extra

M-CR603 är en liten läcker CD-receiver i borstad aluminium som ger ett solitt intryck av kvalitet.

Lättanvänd. Fin kvalitetskänsla.
Väl mycket energi i övertonerna.
Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.