Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Marantz NA7004

En för allt

Bland alla seriösa och kostsamma nätverksspelare placerar sig Marantz i mellanprisklassen med sin NA7004, som för 8 000 kronor stöder det allra mesta.
Ljud & Bild tycker
Enkel och allsidig. Fin kvalitetskänsla. Bra ljud.
Kunde haft högre upplösning.
Specifikationer
  • FM, DAB+
  • Nätverksstreaming,
  • USB: streaming och DAC
  • MP3, WMA, WAV, Flac, AAC
  • AirPlay

Här kan du streama musik via nätverk från en hårddisk eller dator, eller avkoda musikfiler från USB-minnen. Spelaren har dessutom inbyggd USB-D/A-omvandlare som tar över för datorns ljudkort. På baksidan sitter både koaxial och optisk digitalingång och dito utgångar. FM- och DAB-radio finns också. Men coolast är AirPlay-funktionen, och det är den vi tittat mest på i detta test.

Det enda som saknas är en CD-spelare, vill du lyssna på skivor får du använda DVD-drivverket i datorn. Vi hade också gärna sett en trådlös nätverksanslutning.

Användning
Menysystemet har samma gränssnitt som Denon Ceol och Marantz M-CR603. Enkelt och överskådligt och lätt att sätta sig in i. Att rulla genom låtlistor från nätverksdatorer är lite långtråkigt men fungerar. Och om en låt inte vill spelas så beror det antagligen på att spelaren inte stöder filformatet. Det gäller bland annat Apple Lossless och AIFF samt kopieringsskyddade AAC-filer.

Via AirPlay kommunicerar spelaren snabbt med iPod eller iTunes. Efter mycket kopplande och lyssning fram och tillbaka har vi dragit slutsatsen att NA7004 låter utmärkt hur den än används. En CD-skiva som spelas från en Mac via Marantz-spelarens USB-port och samma CD som spelas på en billig Blu-ray-spelare (Panasonic DMP-BDT300) via en optisk digitalkabel, låter bättre med USB eftersom ljudbilden är en gnutta mer öppen. Rent praktiskt är dock skillnaden inte stor, vi var tvungna att växla flera gånger fram och tillbaka och lyssna på exklusiva högtalare (Gallo Reference 3.5).

Annons

AirPlay låter en aning plattare än CD, men skillnaden är inte heller här något att prata om. Ännu mindre är skillnaden mellan AirPlay och nätverksstreaming, där det sistnämnda är en aning bättre. Men se till att musiken är rippad i hög kvalitet, alltså Apple Lossless eller okomprimerat AIFF.

Den här spelaren förtjänar att stå i en bra anläggning för att verkligen blomma upp. Vi kopplade den till Musical Fidelitys integrerade förstärkare M6i (23 500 kr) och KEF-högtalarna Q900 (16 000 kr) och kom fram till att den låter lika bra som en CD-spelare för samma pengar. Panasonics Blu-ray-spelare och Musical Fidelitys D/A-omvandlare kostar ungefär lika mycket som NA7004, och låter bättre, men inte mer än att Marantz-spelarens flexibilitet mer än uppväger för det.

Ljudbilden har en fyllig och angenäm bas, även om den kanske inte är den mest komplexa och superupplösta vi har hört. Diskantregistret är inte fullt så upplöst som vi förväntar oss av Marantz, men återigen påminner vi om bekvämligheten och alla funktionerna.

Slutsats
NA7004 är en nätverkspelare för alla som vill ha en mer seriös ljudkvalitet än vad CD-receivrarna kan ge. Nätverksspelaren har inget CD-drivverk men kan i gengäld streama musik från nätverket, har både digitala in- och utgångar, DAB-radio och USB-DAC. Och så AirPlay förstås, som i våra ögon är det allra roligaste.

Marantz-spelaren är allsidig och fungerar utmärkt som ett nav i stereon. Ljudet är också av seriös kaliber, även om den riktigt stora upplösningen saknas jämfört med dyrare CD-spelare. Men om vi slår ihop funktionalitet och ljudkvalitet är detta en otroligt intressant apparat som förtjänar sin plats i en bra stereo. Kom bara ihåg att resten av anläggningen måste hålla samma höga klass!

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Elac AM150 och AirPort Express

Redaktionens val

Vill du ha AirPlay och det absolut bästa ljudet för pengarna? Självklart vill du det. Läs vidare!

Kanonljud! Väldigt användarvänligt.
Väldigt minimalistiskt.

Philips Fidelio SoundSphere

Rund minimalism

Philips Fidelio SoundSphere har runda högtalare som stöder Apple AirPlay, och ingenting annat.

Läckert och minimalistiskt. Luftiga övertoner.
Saknar dynamik. Aningen diffus ljudbild.

Marantz M-CR603

Det där lilla extra

M-CR603 är en liten läcker CD-receiver i borstad aluminium som ger ett solitt intryck av kvalitet.

Lättanvänd. Fin kvalitetskänsla.
Väl mycket energi i övertonerna.

Denon CEOL

Läckert allt-i-ett

Denons vita CD-receiver Ceol har trådlös nätverksanslutning och iPod-docka och är väldigt flexibel. Tyvärr kostar AirPlay-stöd extra.

Lättanvänd. Låter bra.
Vill ha mer dynamik och upplösning. AirPlay kostar extra.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.