Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

5 Anläggningar med AirPlay

Trådlös musik i full kvalitet

AirPlay är ett okomplicerat sätt att spela musik från iPod eller iTunes på trådlösa enheter och med full ljudkvalitet. Här är några av de första apparaterna som stöder den nya standarden.

AirPlay är en genial funktion för alla som har någon av Apples ”iPrylar” eller använder musikprogrammet iTunes på PC eller Mac. Med hjälp av den nya tekniken kan du sända ljudet från iPoden eller datorn direkt till stereon via det trådlösa hemnätverket. Coolast är helt klart att använda iPoden, eftersom den inte behöver kopplas in i en dockningsstation utan i stället kan hållas i handen medan musiken strömmar ur högtalarna.
Både på iPoden och i iTunes-fönstret dyker det upp en liten symbol i ena hörnet som anger att du kan skicka ljudet direkt till en anläggning som stöder AirPlay. Har du en iPod kan du bara välja en enda AirPlay-källa, medan iTunes kan skicka ljudet till flera enheter på en gång.

AirPlay?
AirPlay är främst en överföringsstandard som länkar ihop Apples produkter med ljud- och bildutrustning från andra tillverkare. Genom att AirPlay-mottagare byggs in i iPod-högtalare, stereoanläggningar och receivrar kan de kopplas trådlöst till laptopen och sedan strömma musik i hög kvalitet (Apple Lossless ger upp till 16 bitar och 44,1/48 kHz, alltså samma som CD-kvalitet).
AirPlay är inte bara förbehållet musik utan kan också användas för att strömma video och bilder. Har du en Apple TV kan du spela upp video och visa bilder från iPaden direkt på TV-skärmen. Den senaste versionen av Apple TV går dock inte att köpa i Sverige ännu, men kan inhandlas på flygplatser och i butiker utomlands – eller beställas på nätet för 99 dollar.

Multiroom
AirPlay-standarden är extra praktisk för dig som har laptopen och musikanläggningen på olika ställen. Du kan lägga till hur många AirPlay-enheter du vill, och ge dem namn som ”Köket”, ”Sovrummet” och så vidare. Sedan väljer du vilken enhet som ska spela i iTunes.

Vi tror att Apples nya funktion bli en seriös utmanare till Sonos, Logitech och andra leverantörer av trådlösa multiroom-lösningar, men ännu så länge finns det ett par begränsningar. Även om du kan spela musik på flera enheter samtidigt (så kallat ”party-läge”) så går det inte att välja olika musik i de olika enheterna, vilket det till exempel gör med Sonos. En lösning på detta kan vara att köra iTunes med en enhet och iPoden med en annan.

Tänk också på att med iTunes som kontrollcentral är du bunden till de filformat som Apple stöder, vilket betyder att musikfiler i FLAC-formatet är uteslutet. (Det finns sätt att gå runt detta, till exempel genom att installera programmet Airfoil, som gör att du kan skicka ljudet vidare från ett av dina andra musikprogram – till exempel Spotify eller Windows Media Player – till AirPlay-enheten.)

Annons
Vi testar
I skrivande stund finns det inte så många AirPlay-kompatibla apparater, men fler är på gång. Inklusive hemmabioförstärkare från de flesta märken. I dagsläget finns bara ett par stycken, och dem testar vi här. 

Denon och Marantz har var sin nätverkskompatibel CD-receiver (som är misstänkt lika varandra) för ungefär 6 500 kronor. Marantz har en spännande nätverksspelare i form av sin NA-7004 för 8 000 kronor och Philips har sin futuristiska Fidelio SoundSphere som kostar lika mycket. Till sist har vi komponerat en egen anläggning som består av Apple AirPort Express och ett par aktiva högtalare med digitalingång, Elac AM 150. Det systemet kostar ungefär 6 000 kronor.

Produkter i testet

Elac AM150 och AirPort Express

Redaktionens val

Vill du ha AirPlay och det absolut bästa ljudet för pengarna? Självklart vill du det. Läs vidare!

Kanonljud! Väldigt användarvänligt.
Väldigt minimalistiskt.

Philips Fidelio SoundSphere

Rund minimalism

Philips Fidelio SoundSphere har runda högtalare som stöder Apple AirPlay, och ingenting annat.

Läckert och minimalistiskt. Luftiga övertoner.
Saknar dynamik. Aningen diffus ljudbild.

Marantz NA7004

En för allt

Bland alla seriösa och kostsamma nätverksspelare placerar sig Marantz i mellanprisklassen med sin NA7004, som för 8 000 kronor stöder det allra mesta.

Enkel och allsidig. Fin kvalitetskänsla. Bra ljud.
Kunde haft högre upplösning.

Marantz M-CR603

Det där lilla extra

M-CR603 är en liten läcker CD-receiver i borstad aluminium som ger ett solitt intryck av kvalitet.

Lättanvänd. Fin kvalitetskänsla.
Väl mycket energi i övertonerna.

Denon CEOL

Läckert allt-i-ett

Denons vita CD-receiver Ceol har trådlös nätverksanslutning och iPod-docka och är väldigt flexibel. Tyvärr kostar AirPlay-stöd extra.

Lättanvänd. Låter bra.
Vill ha mer dynamik och upplösning. AirPlay kostar extra.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.