Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Epson EH-TW7000

Gnistrande bild för pengarna

EH-TW7000 är en av de billigaste 4K-projektorerna på marknaden. Och när den dessutom är så bra är den ett svårslaget fynd.

Av / 2021-07-01 - 07:00
Epson EH-TW7000
Geir Gråbein Nordby

EH-TW7000 är Epsons billigaste 4K-projektor. Det vill säga, den är 4K-kapabel, men i själva verket använder den här LCD-projektorn en 1080p-bildpanel, som med hjälp av optisk magi tecknar upp en bild med dubbla antalet pixlar på skärmen. Detta görs genom att flytta bilden från panelen en halv bildpunkt diagonalt och snabbt växla fram och tillbaka mellan bildsegmenten. Observera att projektorn alltså inte projicerar en 4K-bild, som har fyra gånger så hög upplösning som 1080-Full-HD, utan i stället någonting kring 2716 x 1528 – vilket är hälften av 4K:s antal pixlar.

Fördelen med detta är att bilden är mycket mer detaljerad än en 1080p HD-bild, och att tekniken är mycket billigare än att använda en riktig 4K-bildpanel.

Läs också Strunta i äkta 4K. Det här är den bästa projektorn för under 50 000 kronor. Nej, det här är ingen äkta 4K-projektor. Men den stöder 4K-video – och är den bästa vi har sett för under 50 000 kronor.

Nackdelen är att vi ofta har sett att det ger mer ströljus i mekaniken på insidan, och därmed en blekare svärta, plus att det kan stjäla lite ljusstyrka. Och även om tekniken är blixtsnabb så kan processen ibland ge oskarpa rörelser i bilden när det går undan i svängarna.

En annan nackdel är att pixlarna överlappar varandra så att bilden inte är lika knivskarp som när den återskapas av en riktig 4K-bildpanel.

 

epson eh-tw7000 angle
Foto: Epson

Bildjustering

EH-TW7000 har både horisontell och vertikal optisk justering, vilket tillsammans med ett brett zoomområde ger stor flexibilitet. Här kan du få en 100-tums bild från ett avstånd på 2,95–4,77 meter.

Man skulle kunna tro att Cinema var bildläget som var mest troget mot bildkällan, men på den här projektorn är det Natural du ska välja. Men även detta har en liten antydan till grönt i sig, så en kalibrering rekommenderas om du vill se bilderna precis som filmregissören tänkte sig dem.

Direkt ur kartongen är ljusstyrka och kontrast inställt till 50, vi drar ner ljusstyrkan till 40 och upp kontrasten till 90. Den dynamiska irisen ställer vi in på High Speed.

Epson eh-tw7000 lens
Epson EH-TW7000 trycker till med en ljusstyrka det smäller om! Foto: Epson

Bildkvalitet

Epson-projektorns ljusstyrka blåser nästan omkull oss. Speciellt 4K-innehåll med HDR formligen smäller till och nästan bländar oss med spektakulära ljuseffekter! Bilden är skarp, först när vi står alldeles intill duken och studerar bilden på pixelnivå ser vi att den inte är riktigt lika upplöst som en äkta 4K-projektor.

I ljusa scener bleknar den dubbelt så dyra BenQ TH850 bredvid Epson-projektorn, och till och med den dyra Sony VPL-VW590ES får se sig besegrad på ren ljusstyrka. När King Kong-karaktären i Ready Player One ligger under bron för att krossa alla bilar och motorcyklar som försöker passera honom, lyser scenen mot oss med en nästan tredimensionell karaktär.

Men filmer och TV-serier består som bekant inte bara av scener i dagsljus och i ärlighetens namn är inte mörka skuggor Epsons starkaste kort. I mycket mörka scener är bilden lite matt och platt när den projiceras på vår DreamScreen V6-skärm i ett mörkt rum utan fönster. Men någon kris är det aldrig och i förhållande till vad du faktiskt får för pengarna har vi få klagomål.

epson eh-tw7000 front
Foto: Epson

Slutsats: Epson EH-TW7000

Epson EH-TW7000 är en projektor för dig som vill ha nästan-4K-upplevelser och en knivskarp bild – och den funkar faktiskt bra med HDR-innehåll, tack vare sin kraftiga ljusstyrka.

Ljusa scener smäller till som om solen skiner rakt mot oss och HDR-scener skapar en 3D-effekt som gör filmer och TV-serier extra underhållande. Svärtan är däremot inte i klass med de bästa, så om du har en becksvart ”bat cave” som hemmabio kan det hända att du vill ha något som är lite häftigare i den disciplinen.

Om du däremot har ett vardagsrum som är ”tillräckligt mörkt” med gardinerna neddragna och ljuset släckt så kommer Epson-projektorn att kunna trollbinda dig. En underhållningskanon som är rena klippet!

Karakter
Epson EH-TW7000
Basic

Ljud & Bild tycker

Mycket bra bild, som tryggt kan blåsas upp på en stor duk. Den starka ljusstyrkan gör också att HDR-effekterna sticker ut extra bra. Direkt från fabrik drar färgåtergivningen en smula mot grönt och bör kalibreras.

Också i detta test:

4 projektorer med 4K

BenQ TK850i

Ljusstark Android-projektor

BenQ:s nya smart-projektor har en imponerande 4K-bild med fantastiska färger och bra ljusstyrka, men optiken hade kunnat vara bättre.

BenQ-projektorn serverar en skarp bild med massor av ljusstyrka och bra kontrast. Inbyggt Wi-Fi och Android-operativsystem är praktiskt.
TK850i har få optiska justeringsalternativ, vilket kan göra det svårt att åstadkomma en 100 % optimal installation.
Läs hela testet

Sony VPL-VW590ES

Makalös biokänsla

Bättre än så här blir det helt enkelt inte. På med filmen!

Helt grym bild, från svartaste svart till vitaste vitt! Det här är riktig highend rakt igenom, med filmupplevelser som överträffar det mesta. HDR-effekterna är också de bästa vi har sett med någon projektor.
Behöver ett mörkt rum – en riktig ”bat cave”!
Läs hela testet

Sony VPL-VW290ES

Äkta 4K-bild

Med Sonys 4K-projektor kan du enkelt ta upp kampen med närmaste biograf: kombinationen av skärpa, kontrast och djup ger en fantastisk bild.

Sony-projektorn har en bildskärpa som få konkurrenter kan matcha. Tack vare utmärkt optik tar den sikte på kräsna hemmabiofantaster.
Sonys instegsmodell får klara sig utan en del praktiska finesser som linsminne och dynamisk iris.
Läs hela testet

1 reaktion på ”Epson EH-TW7000”

 1. Leo Rissanen

  Hej,
  Jag har denna projektor och har ställt in iris/kontrast och ljusstyrka enl. artikel. Finns det andra inställningar jag borde sätta för att få ännu bättre bild ?
  mvh
  Leo

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Rulla till toppen