TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST 4 projektorer med 4K

4 projektorer med 4K

Har du någon av de här projektorerna behöver du aldrig gå på bio igen.

forfatter
Publicerad 2021-07-01 - 07:00
Produkter i testet
 • BenQ TK850i
 • Sony VPL-VW590ES
 • Sony VPL-VW290ES
 • Epson EH-TW7000
 • Man skulle kunna tro att urvalet av stora TV-apparater hade marginaliserat behovet av projektorer i dag. Och ja, visst får du en viss biokänsla med en 85-tummare på väggen, men den bleknar fortfarande jämfört med 120 tum. Ska du fylla hela synfältet med en bild, utan att sitta som klistrad alldeles intill den, så ligger TV-apparaterna fortfarande en bit efter vad som går att få med en projektor. Du måste bara vara beredd att sitta i dämpad belysning eller utan några lampor alls.

  På senare tid har utbudet av 4K-projektorer blivit en hel del större, vilket gör det extra kul att sätta på en film – eller fotbollsmatch – på filmduken.

  Med 4K går det att njuta av en ännu skarpare och mer detaljrik bild. Och även om tekniken som ligger bakom återskapandet av alla dessa pixlar – och även kvaliteten på deras arbete – varierar så går det inte att bortse från att fler pixlar ger mer information i bilden.

  4K projektor
  Biokänslan blir mycket bättre med en 4K-projektor. Foto: Sony

  Äkta eller falsk 4K-projektor?

  En 4K-projektor är inget man bara bygger. Ett bildchip med fler än 8 miljoner pixlar, plus all annan utrustning som lampa, kylning och optik som behövs för den extra datorkraften jämfört med en äldre HD-projektor, kräver vansinnigt hög precision och kontroll. Därför är antalet projektorer som faktiskt använder en 4K-bildpanel starkt begränsat, och de som finns är dessutom dyra. Marknadens billigaste kommer från Sony och heter VPL-VW290ES, den kostar mer än 50 000 kronor! Faktum är att de två enda projektorerna med 4K-panel i detta test kommer från Sony.

  Därför är det fortfarande relevant att titta på så kallade pixel shift-konstruktioner, där projektorn med hjälp av fiffig optik flerdubblar antalet pixlar på bildpanelen för att få ihop 8,3 megapixlar på duken.

  Med tiden har det blivit ett ganska så stort urval av projektorer som använder sig av den här lösningen, de har också gått ner bra i pris. Bland de billigaste är Epson EH-TW7000, som är med i detta test. Hur bra den klarar sig i ett startfält med häftiga hemmabiokanoner återstår att se, men vi har blivit imponerade av Epsons prisvärda lösningar förut.

  4K-projektor
  Har du en riktig ”bat cave” blir det extra kul med en 4K-projektor. Foto: Creative Commons

  Tripp, trapp, trull

  I detta test tar vi oss an fyra projektorer, som alla har 4K-upplösningen gemensamt. Priserna varierar dock stort. Från lite drygt 10 000 kronor för den billigaste och hela vägen upp till 75 000 för den dyraste. Vi vill helt enkelt ta reda på hur mycket man måste betala för en bra 4K-bild och vilka kompromisser som måste göras. Och så naturligtvis: hur bra kan det bli om man är beredd att fläska på ordentligt?

  I den billigare änden hittar vi Epson EH-TW7000 och den något dyrare BenQ TH850i – som dessutom har smart Android-TV inbyggt. Båda dessa är pixelskiftare, men Epson har tre LCD-paneler medan BenQ har 1-chips digital DLP med färghjul. De två teknikerna har olika styrkor och svagheter, det viktigaste och vanligaste är att LCD har högre ljusstyrka medan DLP ofta har bättre kontrast.

  I klassen dyrare och dyraste hittar vi Sony VPL-290ES och VPL-590ES. Äkta 4K, enorm kontrast och många andra godsaker. Rent tekniskt är de snarlika, skillnaden är att 590ES har dynamisk iris för att ge ännu svartare svärta, samt något högre ljusstyrka. Samt ett par detaljer till. Prisskillnaden är däremot stor, 75 000 mot 55 000 kronor. Är den dyraste värt det?

  Vi hade hoppats få med en JVC-projektor i testet också, men deras produktion har påverkats av en global brist på halvledare så vi har inte lyckats få tag i något exemplar.

  Vår betygsättning

  När man testar fyra projektorer i fyra olika prisklasser är det inte så konstigt att den dyraste är bäst. Så det är ingen överraskning att Sony VPL-VW590ES är den bästa projektorn av de fyra. På alla sätt. Men eftersom den ligger så mycket högre i pris än den näst dyraste – också den från Sony – tyckte vi att priset var i högsta laget för att låta den få en Bäst i test-utmärkelse. I stället bestämde vi oss för att ge den så många stjärnor som möjligt för att betona dess överlägsenhet. Men den har rivaler från exempelvis JVC (som vi tyvärr inte fick tag i), som det hade varit intressant att jämföra direkt med.

  Du får mer för pengarna genom att välja VPL-VW290ES. Den är också kostsam, men trots allt mycket billigare än 590ES. Och den har så många av den största modellens fina egenskaper att vi trycker den lite extra till vårt hjärta – när vi tar med priset i beräkningen. Men eftersom den trots allt inte är bäst så blir den i stället Särskilt rekommenderad.

  Vi hoppades att vi skulle bli överraskade av de billigare projektorerna – och det blev vi! Speciellt av den billigaste Epson EH-TW7000, som visade sig ge en oerhört bra bild för pengarna. Här har Epson verkligen träffat mitt i prick! Svärtan hade visserligen kunnat vara bättre, men det finns gränser för vad man kan förvänta sig. Alltså: Bästa köp.

  BenQ TK850i för dubbelt så mycket som Epson är också en fantastisk projektor. Närmare Sony-projektorernas färgåtergivning och med en klart godkänd kontrast mellan ljus och skuggor i reella scener. Den har inte riktigt Epsons ljusstyrka eller den billigaste Sonyns kontrast. Det saknar också några viktiga optiska inställningar. Den är en gyllene medelväg, som väldigt många lär bli nöjda med.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  5 veckor 5 kr
  (Erbjudande, ingen bindingstid.)
  12 Månader 900 kr
  (du sparar 288 kr)
  12 Månader 1198 kr
  (med tidningen)

  Produkter i testet

  BenQ TK850i

  Ljusstark Android-projektor

  BenQ:s nya smart-projektor har en imponerande 4K-bild med fantastiska färger och bra ljusstyrka, men optiken hade kunnat vara bättre.

  BenQ-projektorn serverar en skarp bild med massor av ljusstyrka och bra kontrast. Inbyggt Wi-Fi och Android-operativsystem är praktiskt.
  TK850i har få optiska justeringsalternativ, vilket kan göra det svårt att åstadkomma en 100 % optimal installation.

  Sony VPL-VW590ES

  Makalös biokänsla

  Bättre än så här blir det helt enkelt inte. På med filmen!

  Helt grym bild, från svartaste svart till vitaste vitt! Det här är riktig highend rakt igenom, med filmupplevelser som överträffar det mesta. HDR-effekterna är också de bästa vi har sett med någon projektor.
  Behöver ett mörkt rum – en riktig ”bat cave”!

  Sony VPL-VW290ES

  Äkta 4K-bild

  Med Sonys 4K-projektor kan du enkelt ta upp kampen med närmaste biograf: kombinationen av skärpa, kontrast och djup ger en fantastisk bild.

  Sony-projektorn har en bildskärpa som få konkurrenter kan matcha. Tack vare utmärkt optik tar den sikte på kräsna hemmabiofantaster.
  Sonys instegsmodell får klara sig utan en del praktiska finesser som linsminne och dynamisk iris.

  Epson EH-TW7000

  Gnistrande bild för pengarna

  EH-TW7000 är en av de billigaste 4K-projektorerna på marknaden. Och när den dessutom är så bra är den ett svårslaget fynd.

  Mycket bra bild, som tryggt kan blåsas upp på en stor duk. Den starka ljusstyrkan gör också att HDR-effekterna sticker ut extra bra.
  Direkt från fabrik drar färgåtergivningen en smula mot grönt och bör kalibreras.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
  Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
  Sonos Sub Mini: Mindre och billigare bashögtalare Väntan är (nästan) över. Här är Sonos Sub Mini.
  Billigare än så får du inte 150 tum Epsons laserprojektor kan stå i vardagsrummet.
  Stort ljud från liten soundbar? Yamaha lovar fullt ljud från en liten högtalare med SR-C30A
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Följ Ljud & Bild