Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: BenQ TK850i

Ljusstark Android-projektor

BenQ:s nya smart-projektor har en imponerande 4K-bild med fantastiska färger och bra ljusstyrka, men optiken hade kunnat vara bättre.

Av / 2021-07-01 - 07:00
BenQ TK850i
Geir Gråbein Nordby

TK850i är en av de senaste modellerna från BenQ, som är kända för att leverera prisvärda projektorer med höga prestanda. Just den här modellen är gjord för allroundunderhållning, spel och sport och fungerar alltså som ett komplement till BenQ:s renodlade hemmabioprojektorer. TK850i har hög ljusstyrka och dessutom Android-användargränssnitt, vilket ger enkel åtkomst till strömningstjänster utan att man behöver koppla in någon extern videokälla.

BenQ tk850 front
Foto: BenQ

Smart-projektor

De smarta funktionerna är inte inbyggda i själva projektorn utan kommer via en separat USB-dongel som man pluggar in bakom en lucka på baksidan. Detta är den största skillnaden mellan TK850i och den billigare TK850-modellen utan ”i”. Dessutom har BenQ-projektorn dubbla HDMI 2.0-ingångar och stöder det välkända HDR10-videoformatet.

Läs också Äntligen en 4K DLP-projektor vi gillar Äkta 4K eller inte, BenQ W5700 har en knivskarp bild med film.

Vi blev snabbt bekanta med Android-funktionaliteten, som vi känner igen från TV-apparaterna. Användningen fungerar precis som förväntat, projektorn laddar snabbt och ger enkel åtkomst till de senaste strömningstjänsterna. Vi märker dock att prisskillnaden mellan TK850- och TK850i-modellerna är ganska så styv – jämfört med att köpa en separat Chromecast eller Apple TV, till exempel.

BenQ-TK850i HDMI dongle
Den medföljande USB-dongeln förvandlar TK850i till en smart-projektor med Android, som styrs via en extra fjärrkontroll.

Bildjustering

BenQ är gjord för att vara en okomplicerad, lättanvänd projektor, men det märks också att inställningsalternativen är relativt begränsade. Själva linsen har bara fokus och zoom in/ut, vinkling uppåt/nedåt och i sidled måste göras genom att flytta hela projektorn. Det verkar lite spartanskt i den här prisklassen. Som jämförelse har exempelvis Epson EH-TW7000 mycket mer flexibla justeringar av optiken.

Bildkvalitet

BenQ TK850i är en 4K-projektor med DLP-färghjul. Den är utrustad med det välkända DMD-bildchipet från Texas Instruments, som använder så kallat pixel shift för att skapa en bild med 4K-upplösning. Detta är ett effektivt, platsbesparande och prisvärt alternativ till äkta native-4K-projektorer, men då är frågan: Hur uppfattas bilden i praktiken?

 

BenQ tk850 angle
Foto: BenQ

Förvånansvärt bra, faktiskt. Vi testade BenQ-projektorn bredvid potenta highend-modeller som Sony VW290ES och den gör definitivt inte bort sig i det sällskapet. Även om kontrasten och svärtan inte är helt i klass med Sonys så är skärpan i 4K-filmerna riktigt bra och faktiskt jämförbar med modellerna som har äkta 4K-bildchip. Bara det är riktigt imponerande!

BenQ TK850i lyckas också fylla vår stora Dreamscreen-skärm med en ljusstark och kontrastrik bild. Den har tillräcklig ljusstyrka för att återge HDR-effekterna på ett övertygande sätt. Men även om den på papperet är lika ljusstark som Epson EH-TW7000 så får den se sig besegrad i den disciplinen i praktiken. Särskilt i ljusare rum märks det att Epson-rivalen har lite mer tryck i de ljusa områdena.

Men även om den maximala ljusstyrkan inte är lika bländande som hos Epson så är skärpan och detaljnivån märkbart bättre med BenQ: testscenerna från bland annat Ready Player One har en mycket mer nyanserad och exakt färgåtergivning. Svärtan är också betydligt bättre, så att vi får bättre djup i de mörkaste filmscenerna. För filmtittning i ett mörklagt rum föredrar vi helt klart BenQ!

Slutsats: BenQ TK850i

BenQ TK850i är byggd för att vara en smart projektor för varierande användning, och med den medföljande Android-dongeln ger den snabb åtkomst till de senaste strömningstjänsterna med en enkel knapptryckning. Bilden är utmärkt, både knivskarp, ljusstark och kontrastrik och kan faktiskt mäta sig med de mycket dyrare 4K-modellerna i bildskärpa. En utmärkt allroundprojektor!

 

Karakter
BenQ TK850i
Basic

Ljud & Bild tycker

BenQ-projektorn serverar en skarp bild med massor av ljusstyrka och bra kontrast. Inbyggt Wi-Fi och Android-operativsystem är praktiskt. TK850i har få optiska justeringsalternativ, vilket kan göra det svårt att åstadkomma en 100 % optimal installation.

Också i detta test:

4 projektorer med 4K

Sony VPL-VW590ES

Makalös biokänsla

Bättre än så här blir det helt enkelt inte. På med filmen!

Helt grym bild, från svartaste svart till vitaste vitt! Det här är riktig highend rakt igenom, med filmupplevelser som överträffar det mesta. HDR-effekterna är också de bästa vi har sett med någon projektor.
Behöver ett mörkt rum – en riktig ”bat cave”!
Läs hela testet

Sony VPL-VW290ES

Äkta 4K-bild

Med Sonys 4K-projektor kan du enkelt ta upp kampen med närmaste biograf: kombinationen av skärpa, kontrast och djup ger en fantastisk bild.

Sony-projektorn har en bildskärpa som få konkurrenter kan matcha. Tack vare utmärkt optik tar den sikte på kräsna hemmabiofantaster.
Sonys instegsmodell får klara sig utan en del praktiska finesser som linsminne och dynamisk iris.
Läs hela testet

Epson EH-TW7000

Gnistrande bild för pengarna

EH-TW7000 är en av de billigaste 4K-projektorerna på marknaden. Och när den dessutom är så bra är den ett svårslaget fynd.

Mycket bra bild, som tryggt kan blåsas upp på en stor duk. Den starka ljusstyrkan gör också att HDR-effekterna sticker ut extra bra.
Direkt från fabrik drar färgåtergivningen en smula mot grönt och bör kalibreras.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Rulla till toppen