Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony VPL-VW590ES

Makalös biokänsla

Bättre än så här blir det helt enkelt inte. På med filmen!

Skrivet av / 2021-07-01 - 07:00
Sony VPL-VW590ES
Geir Gråbein Nordby

Förutom JVC är Sony den enda tillverkaren av hemmabioprojektorer som använder äkta 4K-bildpaneler för att återskapa Ultra HD-video hemma i vardagsrummet. En sådan sitter det i VPL-VW590ES.

En 4K-panel har den uppenbara fördelen att den projicerar varje enskild pixel direkt och alltså undviker alla former av oskarphet i rörelser. På samma gång bevaras maximal ljusstyrka och svärta, eftersom man inte behöver manipulera optiken för att få varje pixel på panelen att återge flera pixlar på skärmen.

Enda nackdelen med en äkta 4K-bildpanel är att den är större – och mycket dyrare.

sony vpl-vw590es top
Foto: Sony

Den dyraste lampprojektorn

VPL-VW590ES är den dyraste och bästa av Sonys lampbaserade projektorer, med samma utmärkta panelkontrast som lillebror VW290ES. Sony har inte specificerat exakt hur hög kontrasten är, men föregångaren VW260ES uppmätte vi till mer än 20 000:1, vilket är alldeles strålande. Storebrors äss i rockärmen är den dynamiska irisen som lillebror saknar. Med hjälp av den hävdar Sony att kontrasten ökar till 350 000:1 eftersom den stryper ljuset i de mörkaste scenerna. Och eftersom kontrasten redan var hög från början så märker man knappt att irisen jobbar – bara att svart helt enkelt är kolsvart! Dessutom har VW590ES lite kraftigare ljusstyrka – 1800 ANSI Lumen mot 1500 i VW290ES, vilket ger extra tryck i ljusa områden.

Sony-X1-for-Projector
Sony har utvecklat en särskild X1-processor för projektorer, som bland annat ger mycket imponerande HDR-effekter. Foto: Sony

Intelligent bildbehandling

De senaste Sony-projektorerna har fått en speciell, modifierad version av X1-processorn som Sony använder i sina TV-apparater. I projektorerna innebär den framför allt en gnistrande HDR tone mappning. I en projektor måste nämligen de ljusaste HDR-effekterna sänkas något, för att inte resten av bilden ska bli för mörk och blek. X1-processorn gör detta på ett mer intelligent sätt genom att analysera bilden och jämföra den med en gigantisk bildbank som Sony har stoppat in i minnet, så att processorn bättre kan avgöra vilka områden som kan ha starkare ljusstyrka och vilka som ska vara mörka. Resultatet är att den upplevda kontrasten blir högre.

X1-processorn står också för en bättre Reality Creation, vilket bland annat gör ett bättre jobb med att skala upp lägre upplösningar till 4K.

sony vpl-vw590es front white
Foto: Sony

Linsminne

En annan detalj i VPL-VW590ES är att den har elektroniskt linsminne. Detta är guld värt med en filmduk i bredformat, eftersom det betyder att du kan lagra en optisk inställning för vanligt 16:9-innehåll och en annan för bredformat (2,35:1). På så sätt kan bilden fylla hela duken oavsett innehåll, bara genom att trycka på en knapp. Vi skulle sträcka oss så långt som att säga att den här funktionen på egen hand nästan gör det värt att betala de extra pengarna för VW590ES – om du har en bred filmduk, vill säga.

Läs också Sony VPL-VW760ES Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

Dundervacker bild

Sony-projektorn målar upp en så detaljerad och realistisk bild att vi nästan måste nypa oss i armen! Där billigare projektorer tvingas balansera kompromisserna för att ge en genomgående bra bild finns det så mycket mer av allt här. Skuggorna är absurt mörka utan att tappa detaljer och detaljer i ansikten, hår och skägg har en så naturlig glans att vi knappt har sett något liknande.

sony vpl-vw590es closeup geir nordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Scener som balanserar mörker med HDR-ljus – till exempel en närbild av en brasa som brinner mot natthimlen – är nästan skrämmande levande. Här ligger VW590ES i en annan liga än de andra. Skulle bara fattas annat, för de här pengarna. Men vi är ändå imponerade av vad Sony har åstadkommit, och den här projektorn demonstrerar verkligen vad X1-processorn är god för. Det är uppenbart att processorn är optimerad för dynamisk kontrast, för HDR-video är så mycket bättre på detta än lillebror att den extra svärtan och den pyttelite starkare ljusstyrkan inte kan vara hela förklaringen.

sony vpl-vw590es front
Foto: Sony

Slutsats: Sony VPL-VW590ES

Billigare projektorer har sina styrkor och svagheter, men Sony VPL-VW590ES lägger ihop alla styrkor samtidigt som den eliminerar svagheter! Bilden är så felfri att vi knappt har sett något liknande! Superskarp, detaljerad, kolsvart – och på samma gång med massor av intensitet i starkt ljus. I kombination med X1-processorn ger detta exemplariska HDR-effekter! Dessutom är Sony-projektorn nästan minst lika imponerande med video utan HDR.

Detta är helt enkelt en projektor som är rena rama styrkedemonstrationen.

Karakter
Sony VPL-VW590ES
High End

Ljud & Bild tycker

Helt grym bild, från svartaste svart till vitaste vitt! Det här är riktig highend rakt igenom, med filmupplevelser som överträffar det mesta. HDR-effekterna är också de bästa vi har sett med någon projektor. Behöver ett mörkt rum – en riktig ”bat cave”!

Också i detta test:

4 projektorer med 4K

BenQ TK850i

Ljusstark Android-projektor

BenQ:s nya smart-projektor har en imponerande 4K-bild med fantastiska färger och bra ljusstyrka, men optiken hade kunnat vara bättre.

BenQ-projektorn serverar en skarp bild med massor av ljusstyrka och bra kontrast. Inbyggt Wi-Fi och Android-operativsystem är praktiskt.
TK850i har få optiska justeringsalternativ, vilket kan göra det svårt att åstadkomma en 100 % optimal installation.
Läs hela testet

Sony VPL-VW290ES

Äkta 4K-bild

Med Sonys 4K-projektor kan du enkelt ta upp kampen med närmaste biograf: kombinationen av skärpa, kontrast och djup ger en fantastisk bild.

Sony-projektorn har en bildskärpa som få konkurrenter kan matcha. Tack vare utmärkt optik tar den sikte på kräsna hemmabiofantaster.
Sonys instegsmodell får klara sig utan en del praktiska finesser som linsminne och dynamisk iris.
Läs hela testet

Epson EH-TW7000

Gnistrande bild för pengarna

EH-TW7000 är en av de billigaste 4K-projektorerna på marknaden. Och när den dessutom är så bra är den ett svårslaget fynd.

Mycket bra bild, som tryggt kan blåsas upp på en stor duk. Den starka ljusstyrkan gör också att HDR-effekterna sticker ut extra bra.
Direkt från fabrik drar färgåtergivningen en smula mot grönt och bör kalibreras.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen