TV-apparaterna blir större och större, det verkar nästan som om 65 tum har blivit den nya folk-TV:n. Och det skulle inte förvåna mig om 65-tummaren om några år förvisas till sovrummet, för att bereda plats åt 75- eller 85-tummare. Men till och med då vore det att tänja på sanningen att prata om biokänsla. Och man får gå upp en hel del i pris innan en TV ger en lika naturlig bild som en bra projektor. Jag hävdar att du måste ha en OLED-TV, det är bara då som svärtan och gråskalan blir jämn i hela bilden samtidigt – fast då blir det dyrt också! Du måste upp över 50 000 för den billigaste 77-tummaren, och ska du hela vägen upp till 88 tum så snackar vi 300 000 kronor!
Med en projektor får du lätt över 100 tum i vardagsrummet. Och skaffar du en duk i bredformat så får du plats med ännu mer. Upp till 150 tum, kanske mer än så. Då snackar vi bio! Och om du väljer en projektor i Epson EH-TW9400-klassen blir det lite biokänsla också. Med tillräcklig ljusstyrka för att funka i ett normalt vardagsrum och tillräckligt med svärta för att ge det efterlängtade trycket i bilden. Och med en skärpa och färgåtergivning som får andra att bli avundsjuka.
Projektor och 4K
När det gäller upplösning ligger projektorerna däremot efter. Det kan tyckas lite konstigt. I år kommer flera TV-tillverkare att lansera modeller med 8K-upplösning, men fortfarande finns det bara ett fåtal projektorer på marknaden som har 4K-upplösning.
Läs: Vi bygger hemmabio
Vi brukar säga att man måste upp till en viss storlek innan upplösning blir viktigt. Att det kanske inte är någon större poäng med 8K-TV under 75 tum, kanske till och med större än så.
Men med en projektor har man möjlighet att få det hur stort man vill, och de flesta av oss satsar på mer än 100 tum. Ändå skulle jag vilja hävda att det är svårare att se den extra pixelupplösningen på en projektor än på en TV. Det finns två skäl till detta.
För det första är bilden skarpare på en TV. En projektor som står 3–5 meter bort från duken måste ha otroligt bra optik för att ge lika skarp bild som en TV. Och eftersom filmduken har en viss struktur i ytan så blir den inte riktigt lika skarp i alla fall.
Ett annat skäl är att en projektor inte kan återge ljusstyrkan i HDR-video lika bra som en TV. Och jag vågar påstå att det är i de ljusare scenerna som man verkligen ser skillnaden på HD och 4K – och ännu högre upplösningar. Pixelstrukturen är helt enkelt mer synlig på en TV.
Kanske är det därför som projektortillverkarna tycker det är viktigare att kunna skryta med 4K-stöd än att faktiskt leverera äkta 4K-bild. Ja, och så har vi ju det faktum att många 4K-filmer är mastrade i 2K och sedan uppskalade efteråt. Så det är inte alltid som man får så mycket extra med en riktig 4K-projektor ändå.
Folk-highend
Vilket för oss till projektorn vi har framför oss nu: Epson EH-TW9400. För 32 000 kronor befinner den sig i klassen som kanske bäst beskrivs som highend för vanliga dödliga. Här väljs kompromisserna med omsorg för att få maximal kvalitet där det verkligen gäller. Skarp bild och gnistrande färger. TW9400 har också en mycket bra kontrast tack vare ett inbyggt polariseringsfilter som ger svartare svart, samt en dynamisk iris som pricken över i.
Tack vare sin fina ljusstyrka är projektorn dessutom mitt i prick för stora filmdukar, vilket Epson har utnyttjat genom att förse TW9400 med motorstyrd optik och linsminne.
Motoriserad optik för breda dukar
För om man ska ha en duk som är större än 100–120 tum så är det bara naturligt att satsa på bredformatet 2,35:1 i stället för 16:9. Annars blir duken för hög i förhållande till vad de flesta rum klarar av. Och om man har en så bred duk så kommer man ofta att zooma in och ut, beroende på om innehållet som visas är i 16:9- eller 2,35:1-format. Med motorstyrd optik sköter man det direkt från fjärrkontrollen i stället för att gå bort till projektorn och vrida på fokus- och zoomringarna.
Inställningarna kan sedan lagras i ett minne, så att man kan ha ett minne för 16:9 och ett för bredformat. Sedan är det bara att trycka på en knapp för att växla från det ena till det andra. Ganska så genialt, och dessutom nödvändigt när man kommer upp till stora storlekar. Och det är en av anledningarna till att vi gav minuspoäng till BenQ W5700. Som rent prismässigt är den närmaste konkurrenten.
Inte 4K
Även om Epson skryter med vad de kallar för 4K PRO-UHD så är inte TW9400 någon 4K-projektor. I stället har den en 1080-panel och en teknik som förflyttar bilden diagonalt med en halv pixellängd. Detta görs oerhört hastigt fram och tillbaka, så snabbt att ögat inte uppfattar att bilden ”vobulerar”. I stället uppfattas det som högre upplösning. I det här fallet 2880 x 1620. Det är dubbelt så många pixlar som HD, och det syns. Men det är alltså inte 4K (3840–4096 x 2160).
HDR?
Nyare projektorer stöder video med HDR10, vilket innebär högre dynamisk räckvidd i gråskala och färger. Det gäller TW9400 också, men en projektor har inte en chans att återge HDR som en TV kan. Här kan man nämligen inte ha dynamiskt bakgrundsbelysning, vilket är nödvändigt för att få den superljusstyrka som nästan bränner på näthinnan när solen stiger upp över horisonten i bilden.
En projektor har inte sådan ljusstyrka i lampan. Ska man få maximal HDR-effekt måste därför resten av bilden göras väldigt mörk för att på så sätt ge ett överskott av ljuset till HDR. Men så vill man inte ha det, så projektorn gör ett slags mellanting. Den offrar bara lite av bildens allmänna ljusstyrka för att få motsvarande extra djup i bilden i HDR-effekterna.
Ett krav för att detta ska lyckas är så kallad HDR Tone Mapping, där HDR-innehållet skalas ner för att passa projektorns dynamiska omfång. Det fungerar briljant i TW9400.
Utökad färgrymd
En annan fördel med nyare filmformat är att de har djupare färger än Rec.709, som är standard för vanlig HD. I stället används DCI-P3 som har mycket större kontrast i färgerna. Epson TW-9400 stöder detta, men då måste ett färgfilter aktiveras, som stjäl ljusstyrka. I det här fallet föredrar jag faktiskt att välja normal färgrymd och snarare få upp ljusstyrkan för att få mer tryck i bilden.
Fantastisk bild direkt ur kartongen
Det är egentligen bara att koppla upp projektorn och sätta den i Natural-färgläge och sedan låta den vara. Direkt ur kartongen är bildkvaliteten enastående och färgerna ytterst naturtrogna. Nyinspelningen av Lejonkungen ser kanonbra ut med Epson-projektorn. Djurens päls är realistisk, både skarp och mjuk på samma gång. Och med det lilla man får av HDR-effekt så glänser det extra i strukturen i djurens skinn och päls. Både inne i mörka grottor och ute i solljus är det mer intensitet i kontrasten med HDR än utan.
Svärtan är betydligt bättre än vad DLP-projektorn BenQ W5700 levererar, och med Epson slipper man dessutom regnbågseffekten. LCD-tekniken ger en lugnare och mer behaglig bild.
Bildkvaliteterna är densamma när man tittar på icke-animerade filmer. I Terminator: Dark Fate framträder Linda Hamilton med rynkor och allt, och det är mer tryck i tryck i bilden än vad jag fick med BenQ.
Kalibrerad
För att se projektorn i kalibrerat läge tog jag en liten tripp till AVshop i Oslo. Där stod projektorn färdigkalibrerad i det lilla biorummet, framför en 2,2 meter bred duk (100 tum). Fast det vara inte mycket som hade behövt göras. När jag gick in i menysystemet så stod nästan alla inställningar på 50 av 100, vilket de gör direkt ur kartongen.
– Man behöver nästan inte göra någonting med den här projektorn, säger kalibreringsexperten Gorm Sørensen.
AVshops bio är mörkare än vårt testrum och det syns i form av högre intensitet i kontrasterna. Fortfarande är det inte helt svart i det alla svartaste, men det är så mörkt att projektorn slår BenQ W5700.
Nästa kvalitetssteg uppåt blir den äkta 4K-projektorn JVC DLA-N5 (Sony VW270ES har inte dynamisk iris eller linsminne). Den stod uppkopplad i det största biorummet och det var ingen tvekan om att de mörka scenerna i Alita: Battle Angel hade markant djupare svart än vad Epson-projektorn åstadkommer. Bilden i den stora bion är mycket större än i den lilla, ändå är upplösningen i bilden lika bra – tack vare äkta 4K.
Om man skulle ha fyllt samma 3,9 meter breda duk med Epson-projektorn så hade skillnaderna i upplösning avslöjats till JVC:s favör. Å andra sidan kostar JVC N5 dubbelt så mycket som Epson TW9400 också.
Tillbaka i det lilla biorummet var det ingen besvikelse att gå tillbaka till TW9400. Den har koll på skärpan, kontrasten och färgerna, och ger definitivt den bästa filmbilden man kan få i den här klassen.
Tänk också på att om du ska ha en projektor i ett vanligt vardagsrum med ljuset släckt så kommer du ändå knappast att uppleva fördelarna som JVC har före Epson. Du måste ha ett särskilt, mörklagt biorum för att det ska vara någon större poäng med att satsa på JVC N5.
EH-TW9400: Slutsats
Epson EH-TW9400 hamnar mitt prick när det gäller pris och kvalitet. Projektorn målar upp en bild som är så skarp att päls och hår ser äkta ut, och kontrasten är väldigt bra.
Ljusstyrkan är ett stort plus, ett annat är det faktum att du inte behöver kalibrera projektorn. Ställ bara in den på Natural-läget och snurra igång filmen.
Detta är marknadens billigaste LCD-projektor med polarisationsfilter, som ger mindre ströljus från lampan och på så sätt svartare svart. I kombination med en dynamisk iris gör detta att TW9400 krossar sina billigare kusiner när det gäller svärta. Det finns projektorer som har ännu djupare svärta, men inte förrän du dubblar priset.
Du hittar helt enkelt ingen bättre projektor för under 50 000 kronor i dag. Och då får du motorstyrd optik och linsminne på köpet. Det enda du inte får är 4K-upplösning, men det andra är viktigare.
3 reaktioner på ”Epson EH-TW9400”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Tack för denna info. Precis lagt en beställning. Kommer antagligen att vara en extrem höjning i bildkvalitet om man jämför min gamla BenQ W1070. 😂
Definitivt!
Bäst av allt är att ni textade denna video! Jag själv är döv och är extremt intresserad av teknik kunde njuta av videon fullt ut!