Sammanfattning

Två subbasar ger mer för pengarna

De här två högtalarsystemen har det gemensamt att de har två subbasar, vilket vi anser vara en stor fördel. Det skiljer ett par tusenlappar i pris mellan testdeltagarna, men en av dem utmärker sig ändå som det bästa köpet.

Jamo Jamo S 606 HCS 6 + extra SUB250
Klarspråk

Jamo-systemet har ett mycket tydligt och framträdande mellanregister, vilket framför allt främjar filmdialog och sångröster. Röster hörs tydligt i centerhögtalaren och det finns ett bra grepp om handlingen. Detta är ett mycket bra högtalarsystem som inte har några större problem med resonanser tack vare styva kabinett, trots ett lågt pris. Systemet låter även bra med musik.

Man klarar sig fint med en enda Jamo-subbas, men då är det enkelt att höra var någonstans den står i rummet. Det finns dessutom begränsat med slagkraft. Med två blir ljudet påtagligt bättre, basåtergivningen är mycket stabilare och integreras bättre i ljudbilden.

Vi anser att den största svagheten är att diskanten kan vara en aning aggressiv och att djupbasregistret känns lite tunt jämfört med värstingarna. Tänk på detta när du väljer förstärkare, kanske passar någon från Denon, Harman/Kardon eller Yamaha.

XTZ 99 WMT, 99 WMT Center och 2 W12 S
Raffinerad auktoritet

Det är nästan otroligt hur mycket högtalare man kan få för 13 000 kronor i dag. XTZ-högtalarna ser mycket dyrare ut än vad de är, och när man hör hur det låter tror man knappt sina öron. Den rungande djupbasen gräver sig in i kroppen och får soffan att skaka. På samma gång är diskanten luftig och fin, så att ljudbilden är mycket luftig längst upp och dialog och sångröster välartikulerade.

Basen är en gnutta vulgär och övertydligt varm, vilket gör att en kontrabas kan låta lite onaturlig och överdrivet stor. Detta kan dock kompenseras för med kuddarna till basportarna.

XTZ-systemet låter mycket bra, oavsett om det spelar film eller musik. Det kan nog hända att somliga tycker att mellanregistret är lite väl tillbakadraget och försiktigt, så att det känns som om man dras lite längre ifrån ljudbilden. I så fall bör man överväga att skaffa en neutralt klingande förstärkare, till exempel någon från Pioneer eller Onkyo.

Sammanfattningsvis tycker vi att detta högtalarsystem slår allt vi hört för de här pengarna någonsin!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

XTZ surroundsystem

Massivt kraftpaket

XTZ:a svarta, pianolackade stativhögtalare får understöd av två stora subbasar med var sin 12-tummare. Systemet tar gott om plats men kan vara värt det.

Stor ljudbild Glimrande tyngd i basen Luftig diskant
Aningen tillbakadraget mellanregister

Jamo surroundsystem

Snabb i svängarna

Jamo-systemet har stora fronthögtalare och egentligen bara en subbas. Men en extra gör totalupplevelserna bättre utan att priset skjuter i höjden.

Ytterst klart mellanregister
Aningen grov diskant Basen kunde gått djupare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.