Högtalarduell

Dubbelt så bra med dubbla subbasar

Två subbasar ger mycket bättre bas än en. Och bäst av allt är att det inte behöver bli dyrt! Här har vi tagit fram två fullvuxna högtalarsystem som nästan alla kan ha råd med, och som utnyttjar HD-ljudets höga kvalitet!

Undvik de allra billigaste högtalarsystemen. Små element i plastkabinett och en subbas som är hopskruvad av spånplattor kan aldrig låta något vidare, och du kan inte heller utnyttja den strålande kvaliteten från de nya HD-ljudformaten. Det är sådana högtalare man brukar hitta på lastpallar i enorma butiker, försedda med gröna eller gula skyltar med utropstecken på.

Å andra sidan behöver det inte kosta en förmögenhet. Gå upp lite i pris, så får du mycket mer valuta för pengarna! Om du tänjer på budgeten upp till tiotusen kronor kan det låta förvånansvärt bra. I den här duellen har vi tagit fram två billiga – men fullvuxna – högtalarsystem som har gedigna och tjusiga kabinett, och i priset har vi tillåtit oss att ta med två subbasar, vilket ger en mycket större och mer välintegrerad bas än vad en enda klarar av.

Två är bättre än en
En subbas på varje sida, bredvid fronthögtalarna, ger en jämnare basrespons än en enda subbas, var någonstans den än står. Timingen blir bättre med två och attacken stämmer bättre överens med högtalarnas, som ger en mer sömlös och större ljudbild och bättre dynamik. Det kostar mer, men är ofta värt pengarna.

XTZ-systemets subbasar står på högkant under fronthögtalarna, som är stora satelliter. Jamo-paketet har golvhögtalare längst fram så vi ställer subbasarna på var sin sida om dessa. Gärna i var sitt hörn, om det går. Det ger bättre timing i basen.

Båda systemen testas huvudsakligen med Pioneers VSX-LX51 (testad i detta nummer). Vi har också provat högtalarna i stereo med en av världens bästa integrerade förstärkare, Chapter Précis.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Sammanfattning

Två subbasar ger mer för pengarna

De här två högtalarsystemen har det gemensamt att de har två subbasar, vilket vi anser vara en stor fördel. Det skiljer ett par tusenlappar i pris mellan testdeltagarna, men en av dem utmärker sig ändå som det bästa köpet.

XTZ surroundsystem

Massivt kraftpaket

XTZ:a svarta, pianolackade stativhögtalare får understöd av två stora subbasar med var sin 12-tummare. Systemet tar gott om plats men kan vara värt det.

Stor ljudbild Glimrande tyngd i basen Luftig diskant
Aningen tillbakadraget mellanregister

Jamo surroundsystem

Snabb i svängarna

Jamo-systemet har stora fronthögtalare och egentligen bara en subbas. Men en extra gör totalupplevelserna bättre utan att priset skjuter i höjden.

Ytterst klart mellanregister
Aningen grov diskant Basen kunde gått djupare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.