Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Jamo surroundsystem

Snabb i svängarna

Jamo-systemet har stora fronthögtalare och egentligen bara en subbas. Men en extra gör totalupplevelserna bättre utan att priset skjuter i höjden.

Publicerad 2008-10-08 - 19:52
Jamo surroundsystem
Geir Gråbein Nordby

Låt inte fördomarna ta överhanden när du ser det låga priset och konstaterar att alla högtalare ligger i samma kartong. Den är nämligen blytung. Bara fronthögtalarna väger 24 kilo per styck och är ganska så stora. De är av typen basreflex, med två 5-tums mellanregister och en sidomonterad, 8-tums bas. Det ganska så massiva kabinettet vilar på solida spikes för att koppla högtalarna så bra som möjligt till golvet. Center och bakhögtalarna är däremot relativt små och det ingår väggfästen för alla som inte vill ha dem på stativ. Ur den synvinkeln är det alltså bara fronthögtalarna som tar någon större plats.

Och så subbasarna då, förstås. Det finns som sagt två stycken, och SUB 250 är en ganska så djup historia även om den sammanlagda storleken inte är så avskräckande. Med en kraftfull 250-watts förstärkare från BASH i varje kabinett bör det finnas tillräckligt med kraft för att hålla kontroll på djupbasregistret, som återges av ett 8-tumselement.

Ljudkvalitet, film
Actionfilmen ”Jumper” har ett saftigt ljudspår på Blu-ray och ett mycket bra ljud i dialogen, som låter både stor och klar. Musiken är dessutom rytmisk och livlig och kräver en hel del.

Jamo-högtalarna har ett bra grepp om ljudbilden. Dialogen är distinkt och explosiva ljud-effekter kommer mot oss i full fart. Som när David och Millie är i Rom och David hamnar i slagsmål med ett gäng som tycks vilja döda honom utan anledning. Det springs och slåss mycket, och allt väsnas. Högtalarna har ett bra grepp om ljudbildens konturer. Men det låter lite grovkornigt, särskilt i diskanten och övre mellanregistret där övertonerna inte riktigt strålar som vi vill.

Hayden Christensens berättarröst i vuxen ålder är djup och massiv. Jamo-centern återger den på ett välartikulerat och tydligt sätt. Det saknas naturligtvis tyngd längre ner i röstregistret, det finns ju gränser för vad två små 4-tumselement kan spela i basväg.

Subbasarna hänger med fint de också, och de understryker att två är bättre än en. Både vad gäller integrering i ljudbilden och snabbhet och tyngd. Förstärkarna lägger mindre kraft på basregistret och har en mer behaglig tillvaro. Men Jamo-basen är långt ifrån den djupaste vi hört, och det saknas lite slagkraft.

Ljudkvalitet, musik
Det klassiska stycket ”Divertimenti” är världens första rena musikinspelning på Blu-ray. Och den låter sagolikt bra! Spår två, ”Playful Pizzicato” har en mikrodynamisk och rymlig ljudbild. Jamo målar upp en ganska så fin ljudbild. Plockandet på fiolsträngarna hörs tydligt och det är gott om utrymme mellan instrumenten. Fiolerna låter lagom aggressivt och urskiljs fint från cellorna. Men även om diskanten är rapp och distinkt så strålar inte övertonerna som vi vill. Fast det skulle bara fattas annat med tanke på priset!

Basregistret är rappt och bestämt och kontrabasarna har gott om luft. Vi hade dock kunnat tänka oss lite mer tyngd, det låter en gnutta försiktigt. Men sammanhållningen är fin.

För att ta reda på om det svänger sätter vi på Nine Inch Nails avgjort bästa skiva, dubbelalbumet ”The Fragile” på CD. Spår fem på första skivan ”We’re in this together” är en av mina absoluta favoriter, oavsett musikstil. Den är otroligt fängslande. Låten har allt! Och Jamo levererar varorna riktigt bra. Helheten är bra och det finns gott om rymd i ljudbilden. Basrytmerna hörs tydligt även om de inte slår allra hårdast. Största svagheten ligger i övre mellanregistret och i diskanten, som är lite väl övertydlig och ger ljudbilden en lite hård karaktär. Men jösses, detta är mycket bra med tanke på priset!

Ljud & Bild tycker

Ytterst klart mellanregister Aningen grov diskant Basen kunde gått djupare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen