Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: XTZ surroundsystem

Massivt kraftpaket

XTZ:a svarta, pianolackade stativhögtalare får understöd av två stora subbasar med var sin 12-tummare. Systemet tar gott om plats men kan vara värt det.

Publicerad 2008-10-08 - 19:58
XTZ surroundsystem
Geir Gråbein Nordby

Högtalarna i det här systemet är 93 WMT som vi hedrade med utmärkelsen ”Bästa köp” i marsnumret. Pyramidformade högtalare som helt enkelt låter fenomenalt bra för pengarna. Luftiga övertoner, rikligt med bas och en musikåtergivning som överträffar vad man kan förvänta sig i prisklassen. De kräver bara en lite kraftigare förstärkare för att blomma upp.

Centerhögtalaren har ett annorlunda, fyrkantigt kabinett men samma bestyckning: en 6,5-tums mellanregisterbas och en silkesdomediskant.

Subbasarna är anledningen till att priset stiger en del. Men så är de stora och tunga också, och osar av byggkvalitet. De har sidomonterade 12-tumselement och var sin förstärkare som lämnar hela 400 watt. De många basportarna på baksidan påminner om avgasrören på en sportbil, och behövs för optimal ventilering och djup bas.

Ljudkvalitet, film
Blu-ray-filmen ”Jumpers” explosiva ljudspår kommer fram mycket väl med XTZ. Det vi främst lägger märke till är Hayden Christensens fylliga och rungande berättarröst. Det här högtalarsystemet återger rösten åtskilligt djupare än Jamos. Det finns också mer luft i konsonanterna tack vare en mer silkeslen och luftig diskant.

Ljudeffekter och musikens häftiga rytmer har väsentligt mer tyngd hos XTZ. Subbasarna har mer kraft och är markant mer bestämda. XTZ:s ljudbild är dock lite mer tillbakadragen i mellanregistret, vilket gör att dynamiken i ljudeffekter, som inte är fulla av dundrande djupbas, inte skildras lika aggressivt som av Jamo. Även om ljudet är klart mer auktoritärt hos XTZ, och ljudbilden är mer majestätisk och transparent, får vi en känsla av att högtalarsystemet återger ljudet lite trögare, vilket beror på en varmare karaktär.

Ljudkvalitet, musik
”Divertimenti” på Blu-ray är en fröjd att lyssna på med XTZ-systemet. Här finns nämligen en så raffinerad och luftig diskant att den tycks höra hemma i en mycket högre prisklass. Det var för övrigt detta vi påpekade när vi testade 93 WMT i nr 3. Fiolerna återges med luftiga övertoner. Det finns också en mycket påfallande tyngd i det lägre registret, kontrabasarna har till exempel ett mycket större fundament än med Jamo-systemet. XTZ är lite mjukare i klangen, men har på samma gång en mycket kraftigare djupbas. De två subbasarna tycks inte anstränga sig det minsta utan matar bara ut djupbastoner med största självklarhet. Det är helt enkelt imponerande hur väl det låter, man skulle mycket väl kunna tro att detta var ett högtalarsystem för närmare 20 000 kronor.

Det aningen tillbakadragna övre mellanregistret gör att det känns som om avståndet till scenen är större än med Jamo, och fiolernas plockande på pizzicato-stycket har inte samma attack. Men på mikronivå finns det fler detaljer och XTZ-systemet låter verkligen hifi. Ett minus i kanten är att djupbasen kan bli lite överdimensionerad emellanåt, så att kontrabasarna låter väl stora. I så fall är det bara att dämpa basen lite, gärna genom att använda en eller ett par av de medföljande skumgummipropparna i basportarna.

När vi sätter på rockskivan ”The Fragile” med Nine Inch Nails är det helt uppenbart att XTZ har mer tyngd i basen och därför serverar en mer resolut ljudbild. Fast så är ju subbasarna dyrare och väsentligt större också, och har kraftigare förstärkare och större baselement. Och totalpriset är högre. Men ”value for money”-faktorn är kolossal!

Ljud & Bild tycker

Stor ljudbild Glimrande tyngd i basen Luftig diskant Aningen tillbakadraget mellanregister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen