: Yamaha YSP-5600

Kraftfull kruttunna

Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!
Ljud & Bild tycker
Detta är den klart mest potenta soundbar-högtalaren vi har testat, och den ger en fin känsla av äkta surround. Dynamiken är strålande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är nästan en nödvändighet och då blir det totala priset högt. Det finns också modeller som har bättre upplösning med musik i stereo.
Specifikationer

Atmos: 5.1.2
HDMI: 4 in (HDMI 2.0, HDCP 2.2), 1 ut (ARC)
Digitalt in: 2 optiska
Trådlöst: Wifi, multiroom, Bluetooth
Analogt in: RCA
Subwoofer: Nej, subwoofer-utgång
Mått: 110 x 21,2 x 9,3 cm
Färg: Svart

Annons
Annons
forfatter

Yamahas toppmodell YSP-5600 använder sig av hela 44 högtalarelement för att skicka ut sju separata strålar med ljud: front, center, bak samt två höjdkanaler för att återge Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår.

YSP-5600 har hela 44 högtalarelement för att kunna skapa ett holografiskt och dynamiskt ljud. Foto: Yamaha.
YSP-5600 har hela 44 högtalarelement för att kunna skapa ett holografiskt och dynamiskt ljud. Foto: Yamaha.

Yamahas multiroom-system MusicCast har kommit till många produktfamiljer. YSP-5600 kopplas enkelt ihop med andra MusicCast-produkter som CD-spelare, aktiva högtalare och förstärkare. På senare tid har MusicCast-appen blivit mycket bra och intuitiv, och saknar bara Tidal och Apple Music för att bli helt komplett. Använder du någon av dessa tjänster så kan du överföra ljudet via Bluetooth eller AirPlay.

Läs också: Test av Yamaha NX-500, fantastiska trådlösa högtalare till alla rum.

YSP-5600 har mätmikrofon och rumskorrektion som automatisk anpassar ljudet från högtalaren efter rummet den står i. Fyra HDMI-ingångar ger fina anslutningsmöjligheter och samtliga stöder Ultra-HD-video med HDCP 2.2-kopieringsskydd. Högtalaren är enkel att koppla upp, men jösses vad stor den är! YSP-5600 tar definitivt plats och i många fall kan den se tämligen vulgär ut.
Det ingår ingen subwoofer här, vilket betyder att vi tycker att priset är ganska så styvt. Inte minst med tanke på att soundbar-högtalaren nästan skriker efter en extra bashögtalare eftersom den inte sköter basjobbet speciellt imponerande på egen hand. NS-SW300 är en bra partner, vilket höjer totalpriset med ytterligare tvåtusen kronor.

Trots sitt höga pris klarar sig inte YSP-5600 utan subwoofer. Den säljs därför ofta ihop med NS-SW300, vilket höjer priset ett par extra tusenlappar.
Trots sitt höga pris klarar sig inte YSP-5600 utan subwoofer. Den säljs därför ofta ihop med NS-SW300, vilket höjer priset ett par extra tusenlappar.

Användning
Å andra sidan är ljudlimpan mycket användarvänlig, och här finns dessutom en skärmmeny där erfarna användare kan fintrimma högtalarens strålningsvinkel, ljudfördröjning, ljudnivå och subwoofer-inställningar.
Vilken subwoofer man än väljer så kan den kopplas in trådlöst tack vare en sändare och mottagare som ingår.

Ljudkvalitet
Yamahas soundbar målar upp en stor och tjusig ljudbild med film i surround. Ljudlandskapet är mycket mer exakt än med Philips, man får en större känsla av att ha äkta bakhögtalare och takhögtalare. Den når inte hela vägen upp till Samsungs riktiga bakhögtalare, men detta är näst bäst. Och när vi snackar dynamik och ljudtryck spelar Yamaha i en egen liga.
Men det behövs som sagt en subwoofer. YSP-5600 spelar knappt någon bas att tala om, därför testade vi den med subwoofern NS-SW300, som säljs tillsammans i paket i många butiker.
Tillsammans med subwoofern blir det genast något helt annat. Yamaha har den mest kompetenta soundbar-högtalaren av alla. Mycket på grund av den extrema dynamiken, i kombination med stor rumskänsla. Dialogen är också större och mäktigare, detta är det närmaste vi har kommit äkta biokänsla från en soundbar utan separata bakhögtalare.
Musik i stereo behöver också en subwoofer. Det låter tunt utan, men även med den billiga NS-SW300 blir det bra fart på saker och ting. Lyssna till exempel på den stenhårda ”Hey Man, Nice Shot” med industri-metal-bandet Filter, där trumrytmerna och basgitarren sitter som gjuten. Daft Punks ”Lucky” har bra upplösning och skiner riktigt fint i övertonregistret.
Övergången mellan soundbar och subwoofer är inte helt problemfri, YSP-5600 har en liten puckel i övre basregistret som subwoofern inte tar bort.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Samsung HW-K960

Att en soundbar kan låta så bra!

Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!

Trådlösa bakhögtalare ger äkta surround och fyra inbyggda Atmos-kanaler ger en mycket bra känsla av ljud på höjden. Ljudet är klart och öppet, särskilt i dialogen. Basregistret hänger med, detta är ett supersystem.
DTS stöds bara i stereo. Det finns anläggningar som har ännu mer kraft.

Philips Fidelio B8

Vacker soundbar, tunt ljud

Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.

Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån.
Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
Netatmo Smart Video Doorbell är en av få trådbundna smarta dörrklockor som fungerar med svensk strömförsörjning. Och du behöver inget abonnemang för att få alla funktioner.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!