: Yamaha YSP-5600

Kraftfull kruttunna

Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!
Ljud & Bild tycker
Detta är den klart mest potenta soundbar-högtalaren vi har testat, och den ger en fin känsla av äkta surround. Dynamiken är strålande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är nästan en nödvändighet och då blir det totala priset högt. Det finns också modeller som har bättre upplösning med musik i stereo.
Specifikationer

Atmos: 5.1.2
HDMI: 4 in (HDMI 2.0, HDCP 2.2), 1 ut (ARC)
Digitalt in: 2 optiska
Trådlöst: Wifi, multiroom, Bluetooth
Analogt in: RCA
Subwoofer: Nej, subwoofer-utgång
Mått: 110 x 21,2 x 9,3 cm
Färg: Svart

Annons
Annons
forfatter

Yamahas toppmodell YSP-5600 använder sig av hela 44 högtalarelement för att skicka ut sju separata strålar med ljud: front, center, bak samt två höjdkanaler för att återge Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår.

YSP-5600 har hela 44 högtalarelement för att kunna skapa ett holografiskt och dynamiskt ljud. Foto: Yamaha.
YSP-5600 har hela 44 högtalarelement för att kunna skapa ett holografiskt och dynamiskt ljud. Foto: Yamaha.

Yamahas multiroom-system MusicCast har kommit till många produktfamiljer. YSP-5600 kopplas enkelt ihop med andra MusicCast-produkter som CD-spelare, aktiva högtalare och förstärkare. På senare tid har MusicCast-appen blivit mycket bra och intuitiv, och saknar bara Tidal och Apple Music för att bli helt komplett. Använder du någon av dessa tjänster så kan du överföra ljudet via Bluetooth eller AirPlay.

Läs också: Test av Yamaha NX-500, fantastiska trådlösa högtalare till alla rum.

YSP-5600 har mätmikrofon och rumskorrektion som automatisk anpassar ljudet från högtalaren efter rummet den står i. Fyra HDMI-ingångar ger fina anslutningsmöjligheter och samtliga stöder Ultra-HD-video med HDCP 2.2-kopieringsskydd. Högtalaren är enkel att koppla upp, men jösses vad stor den är! YSP-5600 tar definitivt plats och i många fall kan den se tämligen vulgär ut.
Det ingår ingen subwoofer här, vilket betyder att vi tycker att priset är ganska så styvt. Inte minst med tanke på att soundbar-högtalaren nästan skriker efter en extra bashögtalare eftersom den inte sköter basjobbet speciellt imponerande på egen hand. NS-SW300 är en bra partner, vilket höjer totalpriset med ytterligare tvåtusen kronor.

Trots sitt höga pris klarar sig inte YSP-5600 utan subwoofer. Den säljs därför ofta ihop med NS-SW300, vilket höjer priset ett par extra tusenlappar.
Trots sitt höga pris klarar sig inte YSP-5600 utan subwoofer. Den säljs därför ofta ihop med NS-SW300, vilket höjer priset ett par extra tusenlappar.

Användning
Å andra sidan är ljudlimpan mycket användarvänlig, och här finns dessutom en skärmmeny där erfarna användare kan fintrimma högtalarens strålningsvinkel, ljudfördröjning, ljudnivå och subwoofer-inställningar.
Vilken subwoofer man än väljer så kan den kopplas in trådlöst tack vare en sändare och mottagare som ingår.

Annons

Ljudkvalitet
Yamahas soundbar målar upp en stor och tjusig ljudbild med film i surround. Ljudlandskapet är mycket mer exakt än med Philips, man får en större känsla av att ha äkta bakhögtalare och takhögtalare. Den når inte hela vägen upp till Samsungs riktiga bakhögtalare, men detta är näst bäst. Och när vi snackar dynamik och ljudtryck spelar Yamaha i en egen liga.
Men det behövs som sagt en subwoofer. YSP-5600 spelar knappt någon bas att tala om, därför testade vi den med subwoofern NS-SW300, som säljs tillsammans i paket i många butiker.
Tillsammans med subwoofern blir det genast något helt annat. Yamaha har den mest kompetenta soundbar-högtalaren av alla. Mycket på grund av den extrema dynamiken, i kombination med stor rumskänsla. Dialogen är också större och mäktigare, detta är det närmaste vi har kommit äkta biokänsla från en soundbar utan separata bakhögtalare.
Musik i stereo behöver också en subwoofer. Det låter tunt utan, men även med den billiga NS-SW300 blir det bra fart på saker och ting. Lyssna till exempel på den stenhårda ”Hey Man, Nice Shot” med industri-metal-bandet Filter, där trumrytmerna och basgitarren sitter som gjuten. Daft Punks ”Lucky” har bra upplösning och skiner riktigt fint i övertonregistret.
Övergången mellan soundbar och subwoofer är inte helt problemfri, YSP-5600 har en liten puckel i övre basregistret som subwoofern inte tar bort.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Samsung HW-K960

Att en soundbar kan låta så bra!

Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!

Trådlösa bakhögtalare ger äkta surround och fyra inbyggda Atmos-kanaler ger en mycket bra känsla av ljud på höjden. Ljudet är klart och öppet, särskilt i dialogen. Basregistret hänger med, detta är ett supersystem.
DTS stöds bara i stereo. Det finns anläggningar som har ännu mer kraft.

Philips Fidelio B8

Vacker soundbar, tunt ljud

Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.

Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån.
Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Det trådlösa headsetet med ANC är gjort för Xbox, men kan användas med andra plattformar också – och med musik.
BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Beoplay HX tar upp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose och andra.
Bang & Olufsen försöker slå två flugor i en smäll genom att göra en kombination av hörlurar och gaming-headset.
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.