: Yamaha YSP-5600

Kraftfull kruttunna

Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!

Ljud & Bild tycker

Detta är den klart mest potenta soundbar-högtalaren vi har testat, och den ger en fin känsla av äkta surround. Dynamiken är strålande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är nästan en nödvändighet och då blir det totala priset högt. Det finns också modeller som har bättre upplösning med musik i stereo.
Atmos: 5.1.2
HDMI: 4 in (HDMI 2.0, HDCP 2.2), 1 ut (ARC)
Digitalt in: 2 optiska
Trådlöst: Wifi, multiroom, Bluetooth
Analogt in: RCA
Subwoofer: Nej, subwoofer-utgång
Mått: 110 x 21,2 x 9,3 cm
Färg: Svart

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 17000 kr

Yamahas toppmodell YSP-5600 använder sig av hela 44 högtalarelement för att skicka ut sju separata strålar med ljud: front, center, bak samt två höjdkanaler för att återge Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår.

YSP-5600 har hela 44 högtalarelement för att kunna skapa ett holografiskt och dynamiskt ljud. Foto: Yamaha.
YSP-5600 har hela 44 högtalarelement för att kunna skapa ett holografiskt och dynamiskt ljud. Foto: Yamaha.

Yamahas multiroom-system MusicCast har kommit till många produktfamiljer. YSP-5600 kopplas enkelt ihop med andra MusicCast-produkter som CD-spelare, aktiva högtalare och förstärkare. På senare tid har MusicCast-appen blivit mycket bra och intuitiv, och saknar bara Tidal och Apple Music för att bli helt komplett. Använder du någon av dessa tjänster så kan du överföra ljudet via Bluetooth eller AirPlay.

Läs också: Test av Yamaha NX-500, fantastiska trådlösa högtalare till alla rum.

YSP-5600 har mätmikrofon och rumskorrektion som automatisk anpassar ljudet från högtalaren efter rummet den står i. Fyra HDMI-ingångar ger fina anslutningsmöjligheter och samtliga stöder Ultra-HD-video med HDCP 2.2-kopieringsskydd. Högtalaren är enkel att koppla upp, men jösses vad stor den är! YSP-5600 tar definitivt plats och i många fall kan den se tämligen vulgär ut.
Det ingår ingen subwoofer här, vilket betyder att vi tycker att priset är ganska så styvt. Inte minst med tanke på att soundbar-högtalaren nästan skriker efter en extra bashögtalare eftersom den inte sköter basjobbet speciellt imponerande på egen hand. NS-SW300 är en bra partner, vilket höjer totalpriset med ytterligare tvåtusen kronor.

Trots sitt höga pris klarar sig inte YSP-5600 utan subwoofer. Den säljs därför ofta ihop med NS-SW300, vilket höjer priset ett par extra tusenlappar.
Trots sitt höga pris klarar sig inte YSP-5600 utan subwoofer. Den säljs därför ofta ihop med NS-SW300, vilket höjer priset ett par extra tusenlappar.

Användning
Å andra sidan är ljudlimpan mycket användarvänlig, och här finns dessutom en skärmmeny där erfarna användare kan fintrimma högtalarens strålningsvinkel, ljudfördröjning, ljudnivå och subwoofer-inställningar.
Vilken subwoofer man än väljer så kan den kopplas in trådlöst tack vare en sändare och mottagare som ingår.

Ljudkvalitet
Yamahas soundbar målar upp en stor och tjusig ljudbild med film i surround. Ljudlandskapet är mycket mer exakt än med Philips, man får en större känsla av att ha äkta bakhögtalare och takhögtalare. Den når inte hela vägen upp till Samsungs riktiga bakhögtalare, men detta är näst bäst. Och när vi snackar dynamik och ljudtryck spelar Yamaha i en egen liga.
Men det behövs som sagt en subwoofer. YSP-5600 spelar knappt någon bas att tala om, därför testade vi den med subwoofern NS-SW300, som säljs tillsammans i paket i många butiker.
Tillsammans med subwoofern blir det genast något helt annat. Yamaha har den mest kompetenta soundbar-högtalaren av alla. Mycket på grund av den extrema dynamiken, i kombination med stor rumskänsla. Dialogen är också större och mäktigare, detta är det närmaste vi har kommit äkta biokänsla från en soundbar utan separata bakhögtalare.
Musik i stereo behöver också en subwoofer. Det låter tunt utan, men även med den billiga NS-SW300 blir det bra fart på saker och ting. Lyssna till exempel på den stenhårda ”Hey Man, Nice Shot” med industri-metal-bandet Filter, där trumrytmerna och basgitarren sitter som gjuten. Daft Punks ”Lucky” har bra upplösning och skiner riktigt fint i övertonregistret.
Övergången mellan soundbar och subwoofer är inte helt problemfri, YSP-5600 har en liten puckel i övre basregistret som subwoofern inte tar bort.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Samsung HW-K960 - Att en soundbar kan låta så bra!
  Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!
  Philips Fidelio B8 - Vacker soundbar, tunt ljud
  Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.