Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips Fidelio B8

Vacker soundbar, tunt ljud

Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.

Publicerad 2016-11-10 - 12:00
Philips Fidelio B8
Geir Gråbein Nordby

Fidelio B8 är en vacker skapelse, med mycket mindre fotavtryck än både Samsung och den närmast vulgära värstingen från Yamaha. Definitivt något för folk som vill ha ett läckert hem, och den trådlösa subwoofern är också diskret och fin.

Foto: Philips
Foto: Philips

För att ge en känsla av surroundljud använder sig Philips av sin Ambisound-teknik. Med hjälp av smart ljudbehandling elimineras överhörning (crosstalk) mellan vänster och höger ljudkanal, så att höger öra bara får höra den högra ljudkanalen och vice versa. Med en högtalare är detta det närmaste man kan komma att sätta på sig ett par hörlurar, och ger ett intryck av surround. Och det funkar.

Sammanlagt 18 element, varav tio på ovansidan som pekar uppåt för att återge tredimensionellt Dolby Atmos-surroundljud. Foto: Philips.
Sammanlagt 18 element, varav tio på ovansidan som pekar uppåt för att återge tredimensionellt Dolby Atmos-surroundljud. Foto: Philips.

Soundbar-högtalaren har sammanlagt arton högtalarelement, varav tio sitter på ovansidan, uppdelade på fyra diskanter och sex ovala mellanregisterbasar (”race track drivers”). Dessa är vinklade snett upp mot taket, så att ljudet reflekteras ner mot lyssnaren. Vinkeln på elementen är noggrant uträknad, detsamma gäller deras inbördes fasrespons, för att ge en optimal känsla av höjd med film och musik som har Atmos-ljudspår.
Fidelio B8 är oerhört enkel att koppla upp: stick bara in HDMI-kabeln i kontakten som är märkt ARC och i motsvarande HDMI-kontakt på TV:n, så är allt klart. Att koppla videokällan direkt till högtalaren, med vidarekoppling till TV:n, rekommenderas bara om du inte har en Ultra-HD-källa som kräver HDCP 2.2, eftersom det inte finns.

Fidelio B8 är verkligen en läcker ljudlimpa. Foto: Philips
Fidelio B8 är verkligen en läcker ljudlimpa. Foto: Philips

Användning
B8 har ingen skärmmeny utan sköts på gammalmodigt sätt med direktknappar på fjärrkontrollen. Där ställer du in ljudnivå, bas och diskant samt nivån på höjdljudet. Välj ljudinställningar som Movie eller Music, som ger ljudet lite olika karaktär. En klar och tydlig display på högtalaren ger översikt. Det är ungefär allt du behöver hålla kolla på, plus Bluetooth-knappen som gör att du kan strömma musik från mobilen. Någon nätverksfunktion finns inte.

Ljudkvalitet
Philips-högtalaren ger ett godkänt intryck av surroundljud: den lite väl halsbrytande filmen ”Pan” har ett fantastiskt Atmos-ljudspår och Philips får fram essensen. Man anar att surroundljudet kommer bakifrån och att något även händer på höjden. En riktigt fin bubbla av ljud.
Men det är inte surroundkänslan som först och främst saknas. Det är ljudkvalitet i allmänhet. Dialogen är nämligen alltför hermetisk och onaturlig (lite bättre i Movie-läget än i Music-läget). När en stor mans- och barnkör sjunger Nirvanas ”Smells Like Teen Spirit” i en acapella-version låter det förkrympt och tamt genom Fidelio B8.
På vår Dolby Atmos-demoskiva finns en underbar vinjettmelodi med regn och åska. Här får man en liten känsla av regnet som faller från ovan, fast ljudet av åskan är metalliskt, tamt och onaturligt.
När det gäller musik, oavsett om det är i stereo eller surround, är detta inte heller någon ”höjdare” eftersom det låter betydligt mer hermetiskt och burkigt än med Samsung.
En liten besvikelse, med tanke på hur mycket vi gillade Fidelio B5 när vi testade trådlös hemmabio i oktober.

Ljud & Bild tycker

Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån. Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen