: Philips Fidelio B8

Vacker soundbar, tunt ljud

Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.
Ljud & Bild tycker
Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån.
Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.
Specifikationer

Atmos: 5.1.2
HDMI: 2 in (1.4a), 1 ut (ARC)
Digitalt in: Optisk, koaxial
Trådlöst: Bluetooth (aptX, AAC)
Analogt in: 3,5-mm minijack
Subwoofer: Trådlös
Mått: 105,8 x 5,2 x 12 cm
Färg: Silvergrå

Annons
Annons
forfatter

Fidelio B8 är en vacker skapelse, med mycket mindre fotavtryck än både Samsung och den närmast vulgära värstingen från Yamaha. Definitivt något för folk som vill ha ett läckert hem, och den trådlösa subwoofern är också diskret och fin.

Foto: Philips
Foto: Philips

För att ge en känsla av surroundljud använder sig Philips av sin Ambisound-teknik. Med hjälp av smart ljudbehandling elimineras överhörning (crosstalk) mellan vänster och höger ljudkanal, så att höger öra bara får höra den högra ljudkanalen och vice versa. Med en högtalare är detta det närmaste man kan komma att sätta på sig ett par hörlurar, och ger ett intryck av surround. Och det funkar.

Sammanlagt 18 element, varav tio på ovansidan som pekar uppåt för att återge tredimensionellt Dolby Atmos-surroundljud. Foto: Philips.
Sammanlagt 18 element, varav tio på ovansidan som pekar uppåt för att återge tredimensionellt Dolby Atmos-surroundljud. Foto: Philips.

Soundbar-högtalaren har sammanlagt arton högtalarelement, varav tio sitter på ovansidan, uppdelade på fyra diskanter och sex ovala mellanregisterbasar (”race track drivers”). Dessa är vinklade snett upp mot taket, så att ljudet reflekteras ner mot lyssnaren. Vinkeln på elementen är noggrant uträknad, detsamma gäller deras inbördes fasrespons, för att ge en optimal känsla av höjd med film och musik som har Atmos-ljudspår.
Fidelio B8 är oerhört enkel att koppla upp: stick bara in HDMI-kabeln i kontakten som är märkt ARC och i motsvarande HDMI-kontakt på TV:n, så är allt klart. Att koppla videokällan direkt till högtalaren, med vidarekoppling till TV:n, rekommenderas bara om du inte har en Ultra-HD-källa som kräver HDCP 2.2, eftersom det inte finns.

Fidelio B8 är verkligen en läcker ljudlimpa. Foto: Philips
Fidelio B8 är verkligen en läcker ljudlimpa. Foto: Philips

Användning
B8 har ingen skärmmeny utan sköts på gammalmodigt sätt med direktknappar på fjärrkontrollen. Där ställer du in ljudnivå, bas och diskant samt nivån på höjdljudet. Välj ljudinställningar som Movie eller Music, som ger ljudet lite olika karaktär. En klar och tydlig display på högtalaren ger översikt. Det är ungefär allt du behöver hålla kolla på, plus Bluetooth-knappen som gör att du kan strömma musik från mobilen. Någon nätverksfunktion finns inte.

Ljudkvalitet
Philips-högtalaren ger ett godkänt intryck av surroundljud: den lite väl halsbrytande filmen ”Pan” har ett fantastiskt Atmos-ljudspår och Philips får fram essensen. Man anar att surroundljudet kommer bakifrån och att något även händer på höjden. En riktigt fin bubbla av ljud.
Men det är inte surroundkänslan som först och främst saknas. Det är ljudkvalitet i allmänhet. Dialogen är nämligen alltför hermetisk och onaturlig (lite bättre i Movie-läget än i Music-läget). När en stor mans- och barnkör sjunger Nirvanas ”Smells Like Teen Spirit” i en acapella-version låter det förkrympt och tamt genom Fidelio B8.
På vår Dolby Atmos-demoskiva finns en underbar vinjettmelodi med regn och åska. Här får man en liten känsla av regnet som faller från ovan, fast ljudet av åskan är metalliskt, tamt och onaturligt.
När det gäller musik, oavsett om det är i stereo eller surround, är detta inte heller någon ”höjdare” eftersom det låter betydligt mer hermetiskt och burkigt än med Samsung.
En liten besvikelse, med tanke på hur mycket vi gillade Fidelio B5 när vi testade trådlös hemmabio i oktober.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Yamaha YSP-5600

Kraftfull kruttunna

Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!

Detta är den klart mest potenta soundbar-högtalaren vi har testat, och den ger en fin känsla av äkta surround. Dynamiken är strålande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är nästan en nödvändighet och då blir det totala priset högt. Det finns också modeller som har bättre upplösning med musik i stereo.

Samsung HW-K960

Att en soundbar kan låta så bra!

Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!

Trådlösa bakhögtalare ger äkta surround och fyra inbyggda Atmos-kanaler ger en mycket bra känsla av ljud på höjden. Ljudet är klart och öppet, särskilt i dialogen. Basregistret hänger med, detta är ett supersystem.
DTS stöds bara i stereo. Det finns anläggningar som har ännu mer kraft.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.