: Philips Fidelio B8

Vacker soundbar, tunt ljud

Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.
Ljud & Bild tycker
Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån.
Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.
Specifikationer

Atmos: 5.1.2
HDMI: 2 in (1.4a), 1 ut (ARC)
Digitalt in: Optisk, koaxial
Trådlöst: Bluetooth (aptX, AAC)
Analogt in: 3,5-mm minijack
Subwoofer: Trådlös
Mått: 105,8 x 5,2 x 12 cm
Färg: Silvergrå

Annons
Annons
forfatter

Fidelio B8 är en vacker skapelse, med mycket mindre fotavtryck än både Samsung och den närmast vulgära värstingen från Yamaha. Definitivt något för folk som vill ha ett läckert hem, och den trådlösa subwoofern är också diskret och fin.

Foto: Philips
Foto: Philips

För att ge en känsla av surroundljud använder sig Philips av sin Ambisound-teknik. Med hjälp av smart ljudbehandling elimineras överhörning (crosstalk) mellan vänster och höger ljudkanal, så att höger öra bara får höra den högra ljudkanalen och vice versa. Med en högtalare är detta det närmaste man kan komma att sätta på sig ett par hörlurar, och ger ett intryck av surround. Och det funkar.

Sammanlagt 18 element, varav tio på ovansidan som pekar uppåt för att återge tredimensionellt Dolby Atmos-surroundljud. Foto: Philips.
Sammanlagt 18 element, varav tio på ovansidan som pekar uppåt för att återge tredimensionellt Dolby Atmos-surroundljud. Foto: Philips.

Soundbar-högtalaren har sammanlagt arton högtalarelement, varav tio sitter på ovansidan, uppdelade på fyra diskanter och sex ovala mellanregisterbasar (”race track drivers”). Dessa är vinklade snett upp mot taket, så att ljudet reflekteras ner mot lyssnaren. Vinkeln på elementen är noggrant uträknad, detsamma gäller deras inbördes fasrespons, för att ge en optimal känsla av höjd med film och musik som har Atmos-ljudspår.
Fidelio B8 är oerhört enkel att koppla upp: stick bara in HDMI-kabeln i kontakten som är märkt ARC och i motsvarande HDMI-kontakt på TV:n, så är allt klart. Att koppla videokällan direkt till högtalaren, med vidarekoppling till TV:n, rekommenderas bara om du inte har en Ultra-HD-källa som kräver HDCP 2.2, eftersom det inte finns.

Fidelio B8 är verkligen en läcker ljudlimpa. Foto: Philips
Fidelio B8 är verkligen en läcker ljudlimpa. Foto: Philips

Användning
B8 har ingen skärmmeny utan sköts på gammalmodigt sätt med direktknappar på fjärrkontrollen. Där ställer du in ljudnivå, bas och diskant samt nivån på höjdljudet. Välj ljudinställningar som Movie eller Music, som ger ljudet lite olika karaktär. En klar och tydlig display på högtalaren ger översikt. Det är ungefär allt du behöver hålla kolla på, plus Bluetooth-knappen som gör att du kan strömma musik från mobilen. Någon nätverksfunktion finns inte.

Ljudkvalitet
Philips-högtalaren ger ett godkänt intryck av surroundljud: den lite väl halsbrytande filmen ”Pan” har ett fantastiskt Atmos-ljudspår och Philips får fram essensen. Man anar att surroundljudet kommer bakifrån och att något även händer på höjden. En riktigt fin bubbla av ljud.
Men det är inte surroundkänslan som först och främst saknas. Det är ljudkvalitet i allmänhet. Dialogen är nämligen alltför hermetisk och onaturlig (lite bättre i Movie-läget än i Music-läget). När en stor mans- och barnkör sjunger Nirvanas ”Smells Like Teen Spirit” i en acapella-version låter det förkrympt och tamt genom Fidelio B8.
På vår Dolby Atmos-demoskiva finns en underbar vinjettmelodi med regn och åska. Här får man en liten känsla av regnet som faller från ovan, fast ljudet av åskan är metalliskt, tamt och onaturligt.
När det gäller musik, oavsett om det är i stereo eller surround, är detta inte heller någon ”höjdare” eftersom det låter betydligt mer hermetiskt och burkigt än med Samsung.
En liten besvikelse, med tanke på hur mycket vi gillade Fidelio B5 när vi testade trådlös hemmabio i oktober.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Yamaha YSP-5600

Kraftfull kruttunna

Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!

Detta är den klart mest potenta soundbar-högtalaren vi har testat, och den ger en fin känsla av äkta surround. Dynamiken är strålande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är nästan en nödvändighet och då blir det totala priset högt. Det finns också modeller som har bättre upplösning med musik i stereo.

Samsung HW-K960

Att en soundbar kan låta så bra!

Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!

Trådlösa bakhögtalare ger äkta surround och fyra inbyggda Atmos-kanaler ger en mycket bra känsla av ljud på höjden. Ljudet är klart och öppet, särskilt i dialogen. Basregistret hänger med, detta är ett supersystem.
DTS stöds bara i stereo. Det finns anläggningar som har ännu mer kraft.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.