TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Samsung HW-K960

Att en soundbar kan låta så bra!

Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!

forfatter
Publicerad 2016-11-10 - 12:00
L&B tycker
Trådlösa bakhögtalare ger äkta surround och fyra inbyggda Atmos-kanaler ger en mycket bra känsla av ljud på höjden. Ljudet är klart och öppet, särskilt i dialogen. Basregistret hänger med, detta är ett supersystem.
DTS stöds bara i stereo. Det finns anläggningar som har ännu mer kraft.
Specifikationer
Fakta: Atmos: 5.1.4 HDMI: 2 in (HDMI 2.0, HDCP 2.2), 1 ut (ARC) Digitalt in: Optisk Trådlöst: Bluetooth Analogt in: 3,5-mm minijack Subwoofer: Trådlös Mått: 121 x 8,2 x 13,1 cm Färg: Svart
Riktpris: 15000Pr. 2016-11-10 Produktsida

Samsungs soundbar är både längre och högre än Philips för att bereda plats åt större högtalarelement. Det finns sammanlagt elva element, vart och ett med egen förstärkare. Två Atmos-kanaler på ovansidan pekar upp mot taket och spelar ljud som studsar ner mot lyssnaren och skapar ett intryck av höjd.

Samsung har stoppat i sammanlagt 15 högtalarelement i ljudlimpan och bakhögtalarna, med fyra Atmos-element som skickar upp ljud i taket. Illustration: Samsung
Samsung har stoppat i sammanlagt 15 högtalarelement i ljudlimpan och bakhögtalarna, med fyra Atmos-element som skickar upp ljud i taket. Illustration: Samsung

Men där både Philips Fidelio B8 och Yamaha YSP-5600 skapar surroundeffekten från själva ljudlimpan så använder sig Samsung av ett par särskilda bakhögtalare som placeras bakom soffan. Tvättäkta surroundljud, med andra ord! Även dessa har inbyggda Atmos-element, vilket ger sammanlagt fyra Atmos-kanaler, mot Philips och Yamahas två. Fast av någon märklig anledning stöder inte Samsung DTS-ljud i fler än två kanaler.

Separata, trådlösa bakhögtalare ger äkta surroundljud. Foto: Samsung
Separata, trådlösa bakhögtalare ger äkta surroundljud. Foto: Samsung

Förutom äkta surroundljud har anläggningen nätverksanslutning och kan ingå i ett trådlöst Samsung-multiroom-system. Då kan du strömma från Spotify, Tidal, Apple Music eller vad som helst via den användarvänliga appen Samsung MultiRoom.
Trådlös anslutning av både subwoofer och bakhögtalare görs automatiskt när du sätter på högtalaren, se bara till att allting har ström innan du sätter på systemet med fjärrkontrollen.
Att koppla in TV:n görs enkelt med antingen HDMI via ljudreturkanal, eller så går det att koppla in videokällor direkt till en av de tre HDMI-ingångarna. Eftersom dessa även stöder de senaste formaten, inklusive HDCP 2.2, sänker högtalaren inte upplösningen på 4K Ultra-HD-video från en kompatibel Blu-ray-spelare.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

 

Användning
I likhet med Philips är Samsungs soundbar enkel att använda. Se bara till att bakhögtalarna är symmetriskt placerade i förhållande till lyssningsplatsen eftersom det inte går att ställa in fördröjning av ljudet individuellt efter avståndet. Det går dock att ställa in individuell ljudnivå för samtliga kanaler.
Fjärrkontrollen är enkel att handskas med och en överskådlig display på högtalaren gör att man har full kontroll.

Ljudkvalitet
Film i surround, framför allt med Atmos-ljudspår, imponerar med ett öppet och klart ljud som aldrig blir vasst. Filmen ”Pan” har en mycket större och öppnare ljudbild än med Philips och Samsung ger en bättre känsla av tredimensionellt ljud i höjden.
Det är dessutom mycket bättre grepp om dynamiken: oavsett om det är kanoner som dundrar eller arbetare som drar en acapella-version av ”Smells Like Teen Spirit” så behåller Samsung ett bra grepp. Mycket bättre än Philips. Subwoofern hänger med riktigt bra och bäst av allt är att dialogen är klockren. Allt låter så oansträngt och naturligt att man skulle kunna tro att man har med dyrare saker att göra.
Men även Samsung har sina begränsningar. Anläggningen kan inte mäta sig med en renodlad hemmabio med separata komponenter, det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket förstärkarkraft eller kabinettvolym. Men tills Samsung når sin gräns är HW-K960 verkligen tjusigt att lyssna på. Det gäller för övrigt även musik, i både två och flera kanaler. I synnerhet sångröster och stränginstrument låter fint.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Yamaha YSP-5600

Kraftfull kruttunna

Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!

Detta är den klart mest potenta soundbar-högtalaren vi har testat, och den ger en fin känsla av äkta surround. Dynamiken är strålande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är nästan en nödvändighet och då blir det totala priset högt. Det finns också modeller som har bättre upplösning med musik i stereo.

Philips Fidelio B8

Vacker soundbar, tunt ljud

Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.

Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån.
Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Följ Ljud & Bild