: 3 soundbar-högtalare med Dolby Atmos

När himlen är taket

Soundbar-högtalarna med Dolby Atmos öppnar upp ljudbilden på höjden. Här är tre stycken – en av dem fick oss nästan att trilla baklänges.

När det handlar om bra ljud och filmupplevelser så kan man dela in publiken i två grupper. De som vill ha så enkel installation och skötsel som möjligt, plus kraftigare och bättre ljud än vad TV:n kan ge ifrån sig, köper en soundbar. Och de som vill ha mer seriöst ljud till film och musik gör klokt i att satsa på separata komponenter.

Läs också: Test av Klipsch RP-280FA, högtalare med inbyggt Atmos.

Men det finns soundbar-högtalare som i allt högre grad överbryggar gapet mellan de två kategorierna. Vi snackar om ljudlimpor av det mer påkostade slaget, med tyngre och bättre ljud. De bästa av dem simulerar surroundljud på ett eminent sätt, och nu har till det till och med börjat dyka upp Atmos-modeller. Dolby Atmos är ett ljudformat som förutom vanligt surroundljud även ger ljud i höjdled.

Läs också: Test av 4 billiga hemmabioreceivrar med Dolby Atmos.
En tvättäkta Atmos-anläggning inbegriper att man monterar minst ett par högtalare i taket. Med hjälp av dem skapas en perfekt halvsfär av ljud som omringar lyssnaren fullständigt i en gas-aktig bubbla, på ett ännu mer sömlöst och realistiskt sätt än vad en vanlig hemmabio gör – oavsett om den består av fem eller sju högtalare plus subwoofer.

Smidigare Amos
Problemet är bara att de allra flesta aldrig ens skulle komma på tanken montera upp högtalare i taket. Därför finns det golvhögtalare med Atmos-element som fyrar av ljudet rakt upp mot taket så att det studsar ner mot lyssnaren och skapar en fin illusion av äkta Atmos-ljud.
Och nu har alltså soundbar-högtalarna kommit som fungerar enligt samma princip. Det betyder att man utöver vanligt stereoljud framifrån upplever att det kommer ljud bakifrån och nu alltså även ovanifrån. Och alltihop från en enda ljudlimpa som hängs eller läggs under TV:n.

Tre limpor
Den första soundbar-högtalaren med Atmos var Yamaha YSP-5600. Nyligen dök även Philips Fidelio B8 upp och dessutom Samsung HW-K960. Den senare har faktiskt trådlösa bakhögtalare med i kartongen, och är alltså en ännu mer komplett hemmabio eftersom den ger äkta surroundljud.
Just nu är de tre modellerna vi testar här de enda på marknaden med Dolby Atmos, och det ska bli spännande att ta reda på hur bra de är i förhållande till varandra. Framför allt eftersom de tillhör tre olika prisklasser. Billigast är Philips för 10 000 kronor, ovanför den ligger Samsung för 15 000. Och allra högst upp tronar Yamaha YSP-5600 som kostar 17 000 utan subwoofer – och eftersom den behöver subwoofer så hamnar totalpriset på 19 000 kronor.


Så testade vi
Samtliga deltagare har testats på vår hifi-bänk. Som både musik- och filmkälla har vi använt Panasonics Ultra-HD Blu-ray-spelare DMP-UB900 som kopplats till ljudlimporna med HDMI. För att undersöka filmljudet har vi tittat på ”Pan” på UHD Blu-ray med Atmos-ljudspår. Vi har också använt en Atmos-testskiva.
Musikströmning via nätverk har testats där det varit aktuellt, vi har dessutom spelat musik i stereo och surround på CD och Blu-ray.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Yamaha YSP-5600
Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!
Samsung HW-K960
Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!
Philips Fidelio B8
Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.