: 3 soundbar-högtalare med Dolby Atmos

När himlen är taket

Soundbar-högtalarna med Dolby Atmos öppnar upp ljudbilden på höjden. Här är tre stycken – en av dem fick oss nästan att trilla baklänges.
Annons
Annons
forfatter

När det handlar om bra ljud och filmupplevelser så kan man dela in publiken i två grupper. De som vill ha så enkel installation och skötsel som möjligt, plus kraftigare och bättre ljud än vad TV:n kan ge ifrån sig, köper en soundbar. Och de som vill ha mer seriöst ljud till film och musik gör klokt i att satsa på separata komponenter.

Läs också: Test av Klipsch RP-280FA, högtalare med inbyggt Atmos.

Men det finns soundbar-högtalare som i allt högre grad överbryggar gapet mellan de två kategorierna. Vi snackar om ljudlimpor av det mer påkostade slaget, med tyngre och bättre ljud. De bästa av dem simulerar surroundljud på ett eminent sätt, och nu har till det till och med börjat dyka upp Atmos-modeller. Dolby Atmos är ett ljudformat som förutom vanligt surroundljud även ger ljud i höjdled.

Läs också: Test av 4 billiga hemmabioreceivrar med Dolby Atmos.
En tvättäkta Atmos-anläggning inbegriper att man monterar minst ett par högtalare i taket. Med hjälp av dem skapas en perfekt halvsfär av ljud som omringar lyssnaren fullständigt i en gas-aktig bubbla, på ett ännu mer sömlöst och realistiskt sätt än vad en vanlig hemmabio gör – oavsett om den består av fem eller sju högtalare plus subwoofer.

Smidigare Amos
Problemet är bara att de allra flesta aldrig ens skulle komma på tanken montera upp högtalare i taket. Därför finns det golvhögtalare med Atmos-element som fyrar av ljudet rakt upp mot taket så att det studsar ner mot lyssnaren och skapar en fin illusion av äkta Atmos-ljud.
Och nu har alltså soundbar-högtalarna kommit som fungerar enligt samma princip. Det betyder att man utöver vanligt stereoljud framifrån upplever att det kommer ljud bakifrån och nu alltså även ovanifrån. Och alltihop från en enda ljudlimpa som hängs eller läggs under TV:n.

Tre limpor
Den första soundbar-högtalaren med Atmos var Yamaha YSP-5600. Nyligen dök även Philips Fidelio B8 upp och dessutom Samsung HW-K960. Den senare har faktiskt trådlösa bakhögtalare med i kartongen, och är alltså en ännu mer komplett hemmabio eftersom den ger äkta surroundljud.
Just nu är de tre modellerna vi testar här de enda på marknaden med Dolby Atmos, och det ska bli spännande att ta reda på hur bra de är i förhållande till varandra. Framför allt eftersom de tillhör tre olika prisklasser. Billigast är Philips för 10 000 kronor, ovanför den ligger Samsung för 15 000. Och allra högst upp tronar Yamaha YSP-5600 som kostar 17 000 utan subwoofer – och eftersom den behöver subwoofer så hamnar totalpriset på 19 000 kronor.


Så testade vi
Samtliga deltagare har testats på vår hifi-bänk. Som både musik- och filmkälla har vi använt Panasonics Ultra-HD Blu-ray-spelare DMP-UB900 som kopplats till ljudlimporna med HDMI. För att undersöka filmljudet har vi tittat på ”Pan” på UHD Blu-ray med Atmos-ljudspår. Vi har också använt en Atmos-testskiva.
Musikströmning via nätverk har testats där det varit aktuellt, vi har dessutom spelat musik i stereo och surround på CD och Blu-ray.

Produkter i testet

Yamaha YSP-5600

Kraftfull kruttunna

Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!

Detta är den klart mest potenta soundbar-högtalaren vi har testat, och den ger en fin känsla av äkta surround. Dynamiken är strålande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är nästan en nödvändighet och då blir det totala priset högt. Det finns också modeller som har bättre upplösning med musik i stereo.

Samsung HW-K960

Att en soundbar kan låta så bra!

Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!

Trådlösa bakhögtalare ger äkta surround och fyra inbyggda Atmos-kanaler ger en mycket bra känsla av ljud på höjden. Ljudet är klart och öppet, särskilt i dialogen. Basregistret hänger med, detta är ett supersystem.
DTS stöds bara i stereo. Det finns anläggningar som har ännu mer kraft.

Philips Fidelio B8

Vacker soundbar, tunt ljud

Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.

Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån.
Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Netatmo Smart Video Doorbell är en av få trådbundna smarta dörrklockor som fungerar med svensk strömförsörjning. Och du behöver inget abonnemang för att få alla funktioner.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!