: 3 soundbar-högtalare med Dolby Atmos

När himlen är taket

Soundbar-högtalarna med Dolby Atmos öppnar upp ljudbilden på höjden. Här är tre stycken – en av dem fick oss nästan att trilla baklänges.
Annons
Annons
forfatter

När det handlar om bra ljud och filmupplevelser så kan man dela in publiken i två grupper. De som vill ha så enkel installation och skötsel som möjligt, plus kraftigare och bättre ljud än vad TV:n kan ge ifrån sig, köper en soundbar. Och de som vill ha mer seriöst ljud till film och musik gör klokt i att satsa på separata komponenter.

Läs också: Test av Klipsch RP-280FA, högtalare med inbyggt Atmos.

Men det finns soundbar-högtalare som i allt högre grad överbryggar gapet mellan de två kategorierna. Vi snackar om ljudlimpor av det mer påkostade slaget, med tyngre och bättre ljud. De bästa av dem simulerar surroundljud på ett eminent sätt, och nu har till det till och med börjat dyka upp Atmos-modeller. Dolby Atmos är ett ljudformat som förutom vanligt surroundljud även ger ljud i höjdled.

Läs också: Test av 4 billiga hemmabioreceivrar med Dolby Atmos.
En tvättäkta Atmos-anläggning inbegriper att man monterar minst ett par högtalare i taket. Med hjälp av dem skapas en perfekt halvsfär av ljud som omringar lyssnaren fullständigt i en gas-aktig bubbla, på ett ännu mer sömlöst och realistiskt sätt än vad en vanlig hemmabio gör – oavsett om den består av fem eller sju högtalare plus subwoofer.

Smidigare Amos
Problemet är bara att de allra flesta aldrig ens skulle komma på tanken montera upp högtalare i taket. Därför finns det golvhögtalare med Atmos-element som fyrar av ljudet rakt upp mot taket så att det studsar ner mot lyssnaren och skapar en fin illusion av äkta Atmos-ljud.
Och nu har alltså soundbar-högtalarna kommit som fungerar enligt samma princip. Det betyder att man utöver vanligt stereoljud framifrån upplever att det kommer ljud bakifrån och nu alltså även ovanifrån. Och alltihop från en enda ljudlimpa som hängs eller läggs under TV:n.

Annons

Tre limpor
Den första soundbar-högtalaren med Atmos var Yamaha YSP-5600. Nyligen dök även Philips Fidelio B8 upp och dessutom Samsung HW-K960. Den senare har faktiskt trådlösa bakhögtalare med i kartongen, och är alltså en ännu mer komplett hemmabio eftersom den ger äkta surroundljud.
Just nu är de tre modellerna vi testar här de enda på marknaden med Dolby Atmos, och det ska bli spännande att ta reda på hur bra de är i förhållande till varandra. Framför allt eftersom de tillhör tre olika prisklasser. Billigast är Philips för 10 000 kronor, ovanför den ligger Samsung för 15 000. Och allra högst upp tronar Yamaha YSP-5600 som kostar 17 000 utan subwoofer – och eftersom den behöver subwoofer så hamnar totalpriset på 19 000 kronor.


Så testade vi
Samtliga deltagare har testats på vår hifi-bänk. Som både musik- och filmkälla har vi använt Panasonics Ultra-HD Blu-ray-spelare DMP-UB900 som kopplats till ljudlimporna med HDMI. För att undersöka filmljudet har vi tittat på ”Pan” på UHD Blu-ray med Atmos-ljudspår. Vi har också använt en Atmos-testskiva.
Musikströmning via nätverk har testats där det varit aktuellt, vi har dessutom spelat musik i stereo och surround på CD och Blu-ray.

Produkter i testet

Yamaha YSP-5600

Kraftfull kruttunna

Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!

Detta är den klart mest potenta soundbar-högtalaren vi har testat, och den ger en fin känsla av äkta surround. Dynamiken är strålande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är nästan en nödvändighet och då blir det totala priset högt. Det finns också modeller som har bättre upplösning med musik i stereo.

Samsung HW-K960

Att en soundbar kan låta så bra!

Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!

Trådlösa bakhögtalare ger äkta surround och fyra inbyggda Atmos-kanaler ger en mycket bra känsla av ljud på höjden. Ljudet är klart och öppet, särskilt i dialogen. Basregistret hänger med, detta är ett supersystem.
DTS stöds bara i stereo. Det finns anläggningar som har ännu mer kraft.

Philips Fidelio B8

Vacker soundbar, tunt ljud

Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.

Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån.
Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Ny drivlina och flexibla utrustningspaket.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.