TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: 3 soundbar-högtalare med Dolby Atmos

När himlen är taket

Soundbar-högtalarna med Dolby Atmos öppnar upp ljudbilden på höjden. Här är tre stycken – en av dem fick oss nästan att trilla baklänges.

forfatter
Publicerad 2016-11-10 - 12:00
Produkter i testet
 • Yamaha YSP-5600
 • Samsung HW-K960
 • Philips Fidelio B8
 • När det handlar om bra ljud och filmupplevelser så kan man dela in publiken i två grupper. De som vill ha så enkel installation och skötsel som möjligt, plus kraftigare och bättre ljud än vad TV:n kan ge ifrån sig, köper en soundbar. Och de som vill ha mer seriöst ljud till film och musik gör klokt i att satsa på separata komponenter.

  Läs också: Test av Klipsch RP-280FA, högtalare med inbyggt Atmos.

  Men det finns soundbar-högtalare som i allt högre grad överbryggar gapet mellan de två kategorierna. Vi snackar om ljudlimpor av det mer påkostade slaget, med tyngre och bättre ljud. De bästa av dem simulerar surroundljud på ett eminent sätt, och nu har till det till och med börjat dyka upp Atmos-modeller. Dolby Atmos är ett ljudformat som förutom vanligt surroundljud även ger ljud i höjdled.

  Läs också: Test av 4 billiga hemmabioreceivrar med Dolby Atmos.
  En tvättäkta Atmos-anläggning inbegriper att man monterar minst ett par högtalare i taket. Med hjälp av dem skapas en perfekt halvsfär av ljud som omringar lyssnaren fullständigt i en gas-aktig bubbla, på ett ännu mer sömlöst och realistiskt sätt än vad en vanlig hemmabio gör – oavsett om den består av fem eller sju högtalare plus subwoofer.

  Smidigare Amos
  Problemet är bara att de allra flesta aldrig ens skulle komma på tanken montera upp högtalare i taket. Därför finns det golvhögtalare med Atmos-element som fyrar av ljudet rakt upp mot taket så att det studsar ner mot lyssnaren och skapar en fin illusion av äkta Atmos-ljud.
  Och nu har alltså soundbar-högtalarna kommit som fungerar enligt samma princip. Det betyder att man utöver vanligt stereoljud framifrån upplever att det kommer ljud bakifrån och nu alltså även ovanifrån. Och alltihop från en enda ljudlimpa som hängs eller läggs under TV:n.

  Tre limpor
  Den första soundbar-högtalaren med Atmos var Yamaha YSP-5600. Nyligen dök även Philips Fidelio B8 upp och dessutom Samsung HW-K960. Den senare har faktiskt trådlösa bakhögtalare med i kartongen, och är alltså en ännu mer komplett hemmabio eftersom den ger äkta surroundljud.
  Just nu är de tre modellerna vi testar här de enda på marknaden med Dolby Atmos, och det ska bli spännande att ta reda på hur bra de är i förhållande till varandra. Framför allt eftersom de tillhör tre olika prisklasser. Billigast är Philips för 10 000 kronor, ovanför den ligger Samsung för 15 000. Och allra högst upp tronar Yamaha YSP-5600 som kostar 17 000 utan subwoofer – och eftersom den behöver subwoofer så hamnar totalpriset på 19 000 kronor.


  Så testade vi
  Samtliga deltagare har testats på vår hifi-bänk. Som både musik- och filmkälla har vi använt Panasonics Ultra-HD Blu-ray-spelare DMP-UB900 som kopplats till ljudlimporna med HDMI. För att undersöka filmljudet har vi tittat på ”Pan” på UHD Blu-ray med Atmos-ljudspår. Vi har också använt en Atmos-testskiva.
  Musikströmning via nätverk har testats där det varit aktuellt, vi har dessutom spelat musik i stereo och surround på CD och Blu-ray.

  Produkter i testet

  Yamaha YSP-5600

  Kraftfull kruttunna

  Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!

  Detta är den klart mest potenta soundbar-högtalaren vi har testat, och den ger en fin känsla av äkta surround. Dynamiken är strålande och underhållningen ett faktum.
  Subwoofer är nästan en nödvändighet och då blir det totala priset högt. Det finns också modeller som har bättre upplösning med musik i stereo.

  Samsung HW-K960

  Att en soundbar kan låta så bra!

  Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!

  Trådlösa bakhögtalare ger äkta surround och fyra inbyggda Atmos-kanaler ger en mycket bra känsla av ljud på höjden. Ljudet är klart och öppet, särskilt i dialogen. Basregistret hänger med, detta är ett supersystem.
  DTS stöds bara i stereo. Det finns anläggningar som har ännu mer kraft.

  Philips Fidelio B8

  Vacker soundbar, tunt ljud

  Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.

  Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån.
  Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
  High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
  Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
  Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
  Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
  Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend