Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

HP Photosmart Pro B8850

Proffskvalitet för amatörer

När A4 inte är tillräckligt och storformat är för dyrt, är A3-skrivarna en gyllene medelväg som passar många fotografer.
Ljud & Bild tycker
Hög utskriftskvalitet. Stora bläckpatroner. Färgkalibrering. Rymlig papperskassett. Bra pris.
Tröga utskrifter.
Specifikationer

HP Photosmart Pro B8850
Bläck: Vivera Professional
Bläckpatroner: 8 x 28 ml
Pappersformat: A3+, 0,7 mm tjock
Upplösning 4800 x 1200 dpi
Pris: 5 800 kr

Skrivaren liknar nästan HP:s B9180 på pricken. Det beror på att B8850 bygger på denna, och de delar samma teknik och chassi. Fast B8850 saknar nätverksanslutning, teckenfönster med information samt en möjlighet att klämma in 1,3 mm tjocka papper. Här ryms inget tjockare än 0,7 mm. Resten är likadant: stor frontkassett med plats för upp till 200 ark i A3-format, arkmatning bakifrån för tjockare papper, samt det mest geniala av allt: kalibrering.

Kalibrering
Man kalibrerar första gången man sätter på skrivaren, för att optimera färgåtergivningen. Processen kan ta allt mellan 15 och 30 minuter, åtminstone hos oss. Senare kalibrerar man när man byter ut någon av de 28 ml stora patronerna med pigmenterat bläck. Eller när programvaran säger att kalibrering är nödvändig. När man lägger i kalibreringspapperna i facket påbörjas kalibreringsprocessen i programvaran. En sensor läser av resultatet från de åtta färgerna som skrivs ut av skrivaren – precis som en skanner – och korrigerar sedan för avvikelser.

200 års livslängd
Bläckpatronerna använder HP:s Vivera-bläckteknik som ger en hållbarhet på mer än 200 år på anpassat papper, enligt Wilhelm Research. De åtta färgerna fördelas av fyra skrivarhuvuden som sitter på släden inuti skrivaren. Skrivarhuvudena har 1056 munstycken och ger en upplösning på 4800 x 1200 punkter per tum. De åtta bläckpatronerna innehåller två svarta färger (en för matt och en för halvblankt papper), ljusgrått, cyan, magenta, gult, ljus magenta och ljus cyan.

När man installerar programvaran HP Printer Utility dyker det även upp en plugin för Photoshop som ger direkt tillgång till utskriftsparametrar från Photoshop 7, CS och CS2. Där väljer man kalibreringar och ICC-profiler (färgprofiler), papperstyp och storlek. Skrivaren kan skriva ut kantlöst upp till A3+ – upp till 330 x 482 mm – och man kan lägga till andra papperstyper och ICC-profiler i programvaran. Denna funktionalitet är integrerad i Adobe Photoshop CS3 och CS4.

Färg
Ingen av testdeltagarna är blixtsnabb. Vår standardtestplansch i A3 tog 7 minuter och 30 sekunder att skriva ut i högsta färgkvalitet. Men så är ju hastigheten egentligen inte lika viktig för alla. Arkmatningen är förbättrad i B8850 och kassetten och arkmatarna är av mycket högre kvalitet än vi är vana vid från HP:s skrivare.

Annons

Den självkalibrerande skrivaren levererar en av de högsta utskriftskvaliteter vi sett med färgbilder. Åtminstone den högsta om man ser till priset. Landskapsbilder nästan doftar hav och gröna växter. Man kan nästan höra fågelkvitter i fjärran, och hudtoner är snudd på helt perfekt återgivna på HP:s eget halvmatta papper. På blankt papper förstärks primärfärgerna en aning och då kan en viss övermättnad skönjas på papperet, vilket syns som en bronsering av de mörkaste områdena.

Svartvitt
Även om testutskrifternas färg- och kontrastgraderingar är något av det bästa vi har sett i den här prisklassen, tappar man inte hakan lika mycket över svartvita utskrifter. Jodå, de är väldigt bra, men HP-skrivaren levererar inte optimal svartvit kvalitet trots att den kalibrerar sig själv. Den saknar lite upplösning och detaljåtergivning, inte bara jämfört med Epson R1900 eller R2880, utan också jämfört med utskrifterna från HP:s egen B9180.

Om man väljer att skriva ut enbart med svart och grått bli resultatet bättre, då är B8850 nästan lika bra som svartvitt från Epson R2880. Då ökar kontrasten i mellan­toner och bilden ser skarpare ut och har fler detaljer. Utan att den störs av färgstick.

Slutsats
B8850 är en av de bästa fotoskrivarna för A3-medier. Bra pris och bra funktioner i kombination med en färgkvalitet som kan mäta sig med allt, gör detta till ett fenomenalt verktyg för ambitiösa fotografer. Svartvita utskrifter är helt i toppklass om fotografen tar över kontrollen och anpassar utskrifterna, och tack vare de stora bläckpatronerna och skrivarens integrerade kalibrering går det att arbeta effektivt och få hög fotokvalitet, även om skrivaren inte är någon raket med utskrifter av full storlek. HP B8850 är väldigt prisvärd och en av de bästa skrivarna med A3-format.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Epson Stylus Photo R2880

Kungen av svartvitt

Ingen skrivare klarar allt, men Epsons kommer skrämmande nära.

Mycket hög utskrifts­kvalitet. Färgdjupet. Fantastisk svartvit kvalitet. Flexibla inställningar.
Små bläckpatroner Patronbyte. Högt pris.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.