Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Epson Stylus Photo R2880

Kungen av svartvitt

Ingen skrivare klarar allt, men Epsons kommer skrämmande nära.
Ljud & Bild tycker
Mycket hög utskrifts­kvalitet. Färgdjupet. Fantastisk svartvit kvalitet. Flexibla inställningar.
Små bläckpatroner Patronbyte. Högt pris.
Specifikationer

Epson Stylus Photo R2880
Bläck: UltraChrome K3 pigment
Bläckpatroner: 8 x 11 ml
Pappersformat: A3+, 1,3 mm tjock
Upplösning: 5760 x 1440 dpi
Pris: 9 000 kr

Ibland hjälper det inte hur mycket man än kalibrerar eller fintrimmar, utskrifterna blir aldrig hundraprocentigt optimala. Med den här skrivaren går det däremot att komma nära det helt optimala. Om man vill. Med lite färgjusteringar kan nämligen Epsons nya R2880 bli nästan helt perfekt. Precis som föregångaren R2400 använder nya R2880 UltraChrome K3-pigmentbläck – samma som vår referensskrivare, Epsons Stylus Pro 3800. Dessutom har den samma Radience-teknik som den billigare R1900, där färgäktheten och hur väl bläcket utnyttjas är två parametrar som förbättrats.

Nio patroner, åtta platser
R2880 använder åtta 11 ml-patroner med pigmentbläck: fotosvart för hög kontrast på blankt papper, mattsvart för matt papper, ljusgrått, ännu ljusare grått, gult, cyan, ljus cyan, Vivid magenta och ljus Vivid magenta. Men bara åtta av dessa nio bläckpatroner samtidigt. Man måste nämligen dessvärre byta mellan fotosvart och mattsvart beroende på papperstyp, genom att rent fysiskt byta bläckpatroner. Vivid magenta och ljus Vivid magenta sägs ge bättre färgdjup i utskrifterna.

Färgjusteringar
Skrivaren har fått en helt ny programvara, med bättre kontroll över bläckmängd och andra inställningar. När man installerar programvaran Epson Easy Photo Print får man inte bara en möjlighet att välja olika utskriftskvaliteter, från fotoutskrift med hög hastighet till högsta möjliga fotokvalitet, man får naturligtvis också en plugin till Photoshop så att man har kontroll över profiler och färgstyrning när man jobbar med bilderna och förbereder för utskrift.
Upp till 30 ark kan laddas på toppen av R2880, och den halvautomatiska arkmatningen från öppningen på baksidan är anpassad för upp till 1,3 mm tjocka papper.

Skrivarhuvudena har en bläckavstötande beläggning som förbättrar bläckdropparnas placering och höjer utskriftskvaliteten. I programvaran, som kan användas direkt från Photoshop, finns stöd för 16-bitars utskrifter och val mellan färgrymderna Adobe RGB och sRGB. Man kan inte bara skriva ut med upp till 5760 bildpunkter per tum – jämfört med HP B8850:s 4800 – utan har också tillgång till fler grundliga justeringar av både färgbalans och tonalitet i svartvita utskrifter. Det betyder att man kan kontrollera kontrast, tonalitet och ännu mer samtidigt som man kan fintrimma kontrasten och ljuset i bilderna.

Färg
Inte heller denna skrivare är blixtsnabb. Med allra högsta kvalitet tog den 7 minuter och 45 sekunder på sig att skriva ut testplanschen i A3-format. Väljer man lite lägre utskriftskvalitet, vilket man tryggt kan göra utan att bildkvaliteten blir synbart sämre, går det att trycka ner utskriftstiden till ett par minuter.

Annons

Epsons Radience-teknik med LUT (Look Up Table) korrigerar RGB-färgvärdena för varje enskild bläckpatron. Skrivarens färgbalans såg minst sagt märklig ut i de första utskrifterna. Rött och blått var alltför kraftiga, men efter att ha försökt med olika färgprofiler så satt färgerna som gjutna. Färgmättnaden är strålande, och på halvmatt eller blankare papper ser testplanschens färgspektrum mycket bättre ut än med föregångaren R2400. Det finns fler detaljer i utskrifterna, och mycket finare kontrast och färggradering.

Svartvitt
Men det är de svartvita bilderna som verkligen glänser. Utan en endaste justering, bara genom att välja Advanced Black and White-utskrift, dyker den ena praktfulla utskriften efter den andra upp ur skrivaren. Den levererar de skarpaste och mest detaljrika svartvita bilder vi sett någonsin, och med samma fint graderade tonalitet som Epsons dubbelt så dyra Pro 3800.

Trots detta rekommenderar jag att man bekantar sig med skrivarens utskriftskaraktär på olika papper, och experimenterar med kontrast, tonalitet och ljusstyrka före varje viktig utskrift. De extra minuterna kan vara skillnaden mellan strålande och fantastiska bilder.

Slutsats
Epson R2880 är A3-skrivaren för fotografer som gör fler svartvita bilder än något annat. Då är den ett givet val, man får helt enkelt förstklassiga svartvita bilder med den här skrivaren, och de är bättre än det mesta annat där ute.
Färgutskrifterna håller absolut hög klass, men här måste man jobba mer för att få optimal kvalitet. Om man kan hitta R2880 för mindre pengar än riktpriset, är vi villiga att se mellan fingrarna för de små bläckpatronerna (för att vara en A3-skrivare) plus irritationsmomentet med att man måste byta bläckpatroner varje gång man växlar mellan blankt och matt papper.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

HP Photosmart Pro B8850

Proffskvalitet för amatörer

När A4 inte är tillräckligt och storformat är för dyrt, är A3-skrivarna en gyllene medelväg som passar många fotografer.

Hög utskriftskvalitet. Stora bläckpatroner. Färgkalibrering. Rymlig papperskassett. Bra pris.
Tröga utskrifter.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.